fbpx

Senoritas - nowa meksykańska restauracja w Łodzi

W najbliższy czwartek ruszy w Łodzi restauracja, które ma szansę stać się pierwszym lokalem oferującym autentyczną kuchnię meksykańską w naszym mieście. To jednak nie wszystko, bo oferta Senoritas jest znacznie szersza.

 

Przez lokal przy ulicy Moniuszki 1A w ostatnich latach przewinęło się kilka restauracji, jednak żadna nie zagrzała w nim miejsca na dłużej. Jest szansa, że teraz się to zmieni, bo już w najbliższy czwartek powstanie tam bardzo ciekawie zapowiadające się miejsce pod nazwą Senoritas Restaurant and Lounge. Restauracja oferowała będzie klasyczne dania kuchni meksykańskiej przygotowane według oryginalnych receptur oraz dania kuchni amerykańsko-meksykańskiej. Te drugie to popularne w USA, „zamerykanizowane” wersje meksykańskich przysmaków.

Senoritas - nowa meksykańska restauracja w Łodzi

Oferta lokalu wychodzi daleko poza rozumienie kuchni Meksyku jako dań pikantnych z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą. Za menu odpowiedzialny będzie właściciel i jednocześnie szef kuchni Senoritas – Jeff Unger, który do Polski przyjechał 5 lat temu ze Stanów Zjednoczonych. Wcześniej przez wiele lat pracował jako kucharz w restauracji prowadzonej przez chefa wyróżnionego nagrodą Jamesa Bearda – jednym z najważniejszych wyróżnień w kulinarnym świecie. Teraz chce przenieść te standardy do łódzkiego lokalu.

W menu znajdziemy szeroki wybór przystawek, między innymi nachos w amerykańskim stylu, ceviche z tuńczyka i krewetek, queso fundido, czyli rodzaj meksykańskiego fondue czy sopes – przystawki przypominające nieduże pizzerinki przygotowywane na cieście do tortilli. Będą też zupy i sałatki, np. sałatka Cezar w meksykańskim wydaniu z sosem vinegrette na bazie syropu z owoców gujawy. Specjalnością będą jednak dania z grilla. Miłośników mięs zadowolić powinien duży wybór steków przygotowywanych w amerykańskim stylu. Od tego, co znamy z większości restauracji odróżniać je będzie to, że przyrządzane będą ze specjalnie przygotowanej wołowiny, która dojrzewa wcześniej przez trzy tygodnie. Do nich serwowane będą klasyczne amerykańskie i meksykańskie sosy i dodatki. Szczególnym rarytasem ma być wielki, dwuosobowy stek przyrządzany w nowojorskim stylu, podawany z truflowymi ziemniakami oraz sosem z foie gras i redukcji wina. W menu znajdą się także propozycje dla wegetarian, między innymi tacos ze smażonym awokado.

Ananasowo-waniliowa tequila Senoritas

Senoritas to jednak nie tylko jedzenie, ale również obszerna karta alkoholi i drinków, które mają być jedną ze specjalności restauracji. W ofercie znajdzie się między innymi pięć rodzajów tequili aromatyzowanej przez szefa kuchni, na przykład Tequila Senoritas będzie miała smak ananasowo-waniliowy. Będzie tu można napić się także klasycznych, amerykańskich koktajli oraz drinków typowych dla okresu amerykańskiej prohibicji. Wszystkich będzie można spróbować już za około tydzień, bo restauracja jest w trakcie uzyskiwania pozwolenia na sprzedaż alkoholu.

Otwarcie Senoritas zaplanowano na czwartek, 25 września. Lokal czynny będzie od wtorku do niedzieli od godziny 16.00. W weekendy działał będzie do 2 w nocy, przy czym kuchnia skończy pracę o północy.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...