Senoritas Restaurant and Lounge – autentyczny smak Meksyku
W najbliższy czwartek ruszy w Łodzi restauracja, które ma szansę stać się pierwszym lokalem oferującym autentyczną kuchnię meksykańską w naszym mieście. To jednak nie wszystko, bo oferta Senoritas jest znacznie szersza.
Przez lokal przy ulicy Moniuszki 1A w ostatnich latach przewinęło się kilka restauracji, jednak żadna nie zagrzała w nim miejsca na dłużej. Jest szansa, że teraz się to zmieni, bo już w najbliższy czwartek powstanie tam bardzo ciekawie zapowiadające się miejsce pod nazwą Senoritas Restaurant and Lounge. Restauracja oferowała będzie klasyczne dania kuchni meksykańskiej przygotowane według oryginalnych receptur oraz dania kuchni amerykańsko-meksykańskiej. Te drugie to popularne w USA, „zamerykanizowane” wersje meksykańskich przysmaków.
Oferta lokalu wychodzi daleko poza rozumienie kuchni Meksyku jako dań pikantnych z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą. Za menu odpowiedzialny będzie właściciel i jednocześnie szef kuchni Senoritas – Jeff Unger, który do Polski przyjechał 5 lat temu ze Stanów Zjednoczonych. Wcześniej przez wiele lat pracował jako kucharz w restauracji prowadzonej przez chefa wyróżnionego nagrodą Jamesa Bearda – jednym z najważniejszych wyróżnień w kulinarnym świecie. Teraz chce przenieść te standardy do łódzkiego lokalu.
W menu znajdziemy szeroki wybór przystawek, między innymi nachos w amerykańskim stylu, ceviche z tuńczyka i krewetek, queso fundido, czyli rodzaj meksykańskiego fondue czy sopes – przystawki przypominające nieduże pizzerinki przygotowywane na cieście do tortilli. Będą też zupy i sałatki, np. sałatka Cezar w meksykańskim wydaniu z sosem vinegrette na bazie syropu z owoców gujawy. Specjalnością będą jednak dania z grilla. Miłośników mięs zadowolić powinien duży wybór steków przygotowywanych w amerykańskim stylu. Od tego, co znamy z większości restauracji odróżniać je będzie to, że przyrządzane będą ze specjalnie przygotowanej wołowiny, która dojrzewa wcześniej przez trzy tygodnie. Do nich serwowane będą klasyczne amerykańskie i meksykańskie sosy i dodatki. Szczególnym rarytasem ma być wielki, dwuosobowy stek przyrządzany w nowojorskim stylu, podawany z truflowymi ziemniakami oraz sosem z foie gras i redukcji wina. W menu znajdą się także propozycje dla wegetarian, między innymi tacos ze smażonym awokado.
Senoritas to jednak nie tylko jedzenie, ale również obszerna karta alkoholi i drinków, które mają być jedną ze specjalności restauracji. W ofercie znajdzie się między innymi pięć rodzajów tequili aromatyzowanej przez szefa kuchni, na przykład Tequila Senoritas będzie miała smak ananasowo-waniliowy. Będzie tu można napić się także klasycznych, amerykańskich koktajli oraz drinków typowych dla okresu amerykańskiej prohibicji. Wszystkich będzie można spróbować już za około tydzień, bo restauracja jest w trakcie uzyskiwania pozwolenia na sprzedaż alkoholu.
Otwarcie Senoritas zaplanowano na czwartek, 25 września. Lokal czynny będzie od wtorku do niedzieli od godziny 16.00. W weekendy działał będzie do 2 w nocy, przy czym kuchnia skończy pracę o północy.