Sezon na szparagi uznajemy za rozpoczęty! Żeby uczcić ten krótki i pyszny czas najlepiej, jak to możliwe, zajrzyjcie do naszego przewodnika – pokażemy wam, które restauracje przygotowały najwięcej zróżnicowanych szparagowych pozycji.

Szparagi to warzywo, którym naprawdę trzeba się cieszyć. Pojawiają się w maju i znikają szybciej, niż pozwalałaby na to przyzwoitość, zostawiając za sobą uczucie niedosytu i wiecznej tęsknoty. Co roku wyczekujemy ich jak pierwszej gwiazdki w Wigilię, bo dobrze przyrządzony szparag to kwintesencja wiosny na talerzu. Jeśli wy też tak macie – ten tekst jest dla was! Z myślą o wszystkich szparagożercach przejrzałyśmy majowe menu łódzkich restauracji i znalazłyśmy lokale, które przygotowały najwięcej zróżnicowanych pozycji. Bonusowe punkty dodawałyśmy za ciekawe wykorzystanie szparaga.

fot. Unsplash

Zaczynamy od Dzień Dobry Caffe, które zaskoczyło nas ciekawym całodniowym menu szparagowym. Konsumpcje szparaga w lokalu możecie zacząć już od rana, decydując się na tost ze szparagami, szynką, cheddarem, jajkiem sadzonym i beszamelem (20 zł). Potem, sezonowe pierwsze danie – wiejska zupa ze szparagami, fetą i koprem (14 zł). Na danie główne DD Caffe proponuje wam tagliatelle z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi (28 zł) lub risotto ze szparagami, boczkiem i parmezanem (24 zł). To drugie doskonale sprawdzi się także jako kolacja – w końcu, jak korzystać z sezonu, to korzystać!

Na ciekawy pomysł wpadły siostrzane Umamitu oraz Papuvege. Te dwa wegańskie lokale dodały bowiem szparagi do swoich bestsellerów, nadając im nowego wiosennego smaku. Szparagową odsłonę zyskał pad thai z makaronem ryżowym z woka, sosem z tamaryndowca, boczniakami, tofu i szczypiorem (35 zł) oraz zupa pho, czyli korzenny bulion z szerokim makaronem ryżowym, seitanowym mięsem, kiełkami mung, kolendrą i szczypiorem (35 zł). Dodatek szparagów znajdziecie także w hitach Papuvege: burgerze włoskim z kotletem z komosy ryżowej, ciecierzycy i szpinaku, oliwkami, rukolą, czerwoną cebulą, pomidorem, sałatą i sosem z suszonych pomidorów i bazylii (25 zł) oraz zielonej tortilli greckiej z sojowym gyrosem, czarnymi oliwkami, sosem tzatziki, czerwoną cebulą, pomidorem i zielonym ogórkiem (25 zł).

Szparagomaniacy powinni zainteresować się również menu restauracji Cesky Film. 4 różne pozycje obiadowe w przedziale cenowym 22-25 zł zawierają szparagi w różnych formach, a wśród propozycji znajdziecie zarówno makarony, jak i pełne dania główne. Co możecie zamówić w lokalu? Z włoskich primi piatti dostępne są: ravioli faszerowane szparagami i mascarpone podawane z masłem ziołowym i grillowanymi szparagami (22 zł), różowe papardelle z serem kozim, szparagami, rukolą i orzechami (22 zł) oraz zielone gnocchi z gorgonzolą, szparagami i grzybami (25 zł). Oprócz tego, Cesky Film przygotował filet z łososia z młodymi ziemniaczkami z koprem oraz grillowanymi szparagami (25 zł).

Na wyróżnienie zasłużył Pawilon, który szparagi zapakował do burgerów – a wiemy, jaką miłością darzycie to danie! Wśród wiosennych nowości lokalu znajdziecie 2 propozycje mięsne i 1 wegetariańską, wszystkie wzbogacone o dodatek bohatera dzisiejszego artykułu. KOZA K swoją nazwę bierze od dodatku koziego sera, a oprócz tego w burgerze znajdują się: wołowina, szparagi, konfitura z czerwonej cebuli, pikle, rukola i aioli z pieczonego czosnku (27 zł). Zamówicie go także w wersji wege, z kotletem z ciecierzycy zamiast tego z wołowiny (26 zł). Oprócz tego, lokal przygotował burgera MR CHEESE z wołowiną, szparagami, serem camembert, krążkami cebulowymi, bekonem, rukolą, grana padano, pikantnym majonezem i sosem serowym (27,5 zł).

Miłośnicy szparagów na pizzy powinni zajrzeć do Presto – tam czeka na was prawdziwa uczta, bo w wiosennym menu znajdziecie 4 różne rodzaje placków. Do wyboru macie pizzę ze szparagami, szynką dojrzewającą, mozzarellą, cebulą i jajkiem sadzonym (35/39 zł), pizzę ze szparagami, cukinią, kozim serem, porem i oliwą (30/35 zł), pizzę z sosem pomidorowym, mozzarellą, szparagami, szynką dojrzewającą i serem camembert (36/40 zł) oraz pizzę z creme fraiche, szparagami, dojrzewającym kozim serem, mascarpone i zielonym pesto (31/36 zł). Menu obowiązuje w lokalach przy ul. Piotrkowskiej 27 oraz w Aleksandrowie Łódzkim.

Oczywiście, to nie wszystkie lokale, które przygotowały szparagowe potrawy. W Otwartych Drzwiach znajdziecie wiosenną pizzę i makarony, Fatamorgana ma dla was sezonowego burgera i zupę,a Ciągnoty i Tęsknoty przygotowały przystawkę i makaron. Po jednym szparagowym daniu znajdziecie także w Piwnicy Łódzkiej, Drukarni, PizzaNova, Heksagonie, Klubokawiarni All Star, Lokalu, Senoritas i Nie Lada Restobar. Czekamy na więcej!

Próbowaliście dań z opisanych przez nas lokali? A może macie swoje niezawodne sposoby na przygotowanie szparagów? Dajcie znać w komentarzach!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...