Sezon szparagowy w łódzkich restauracjach
Rozpoczął się wyczekiwany przez wielu smakoszy sezon szparagowy. Trwa zaledwie kilka tygodni, więc warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem króla warzyw. Podpowiadamy, gdzie w Łodzi zjecie najlepsze potrawy ze szparagów.
Restauracja Delight i Oscar’s Bar w hotelu Andel’s
Specjalne, szparagowe menu w stylu fusion przygotował szef kuchni restauracji Delight i Oscar’s Bar w hotelu Andel’s. Jest bardzo oryginalne i prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Znajdziecie w nim między innymi carpaccio ze szparagów z szynką parmeńską, awokado i sorbetem balsamicznym za 39 zł i kremową zupę ze szparagów z kurczakiem i paprykowym pesto za 18 zł. Sommelier restauracji Jakub Majer wybrał dla gości cztery wina, które będą dobrym akompaniamentem do potraw.
Restauracja Polka Magdy Gessler
W karcie szparagowej restauracji Polka Magdy Gessler znalazły się zupy, sałatki i dania główne. Na uwagę zasługuje z pewnością stek z łososia podany na zielonych szparagach z sosem cytrynowym za 48 zł. Smaki łososia i szparagów zawsze tworzą świetną kombinację, którą docenią smakosze. Zjecie tu też klasyczną zupę krem z zielonych szparagów, która dla urozmaicenia smaku podawana jest z dodatkiem oliwy truflowej i płatkami migdałów (20 zł).
Esplanada Kompania Kuflowa
Szparagowe menu restauracji Esplanada Kompania Kuflowa wyróżnia się bardzo atrakcyjnymi cenami. Kombinacja smacznego jedzenia i niewygórowanych cen jest zresztą bardzo mocną stroną tej restauracji. Nie inaczej jest i w tym wypadku. Zjecie tu między innymi naleśniki sezamowe ze szparagami za 14 zł i szparagi z szynką parmeńską i sosem winegret za 18 zł.