Słodko czy wytrawnie - nowy lokal z francuskimi wypiekami
Chrupiące croissanty, rollsy, koperty i pachnące cynamonki – to wszystko w opcji słodkiej lub wytrawnej zjecie w nowym przytulnym miejscu na Pietrynie.
Słodko czy wytrawnie, to miejsce w sam raz na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Wszystkie wypieki przygotowywane są od podstaw na miejscu – można nawet podejrzeć pracę kuchni, która na bieżąco piecze kolejne rogaliki, rollsy i inne przysmaki. Zjecie je na miejscu lub złapiecie przez okienko na drogę. Do tego napijecie się tu dobrej kawy i spędzicie czas w przyjemnym otoczeniu. Od teraz na Piotrkowską 101 traficie podążając za zapachem masła i cynamonu.
Właścicielami Słodko czy wytrawnie są Dorota i Maks, którzy choć mają w rodzinie cukierników, nigdy nie pracowali w gastronomii. Ich miłość do jedzenia zrodziła się podczas podróży po świecie – to one zaszczepiły w nich pragnienie otwarcia swojego miejsca. Spotkacie ich codziennie, teraz, jak mówią, to ich drugi dom. Domową atmosferę czuć też w wystroju. Ogromną robotę robią wielkie okna, przez które można podglądać życie na Piotrkowskiej. Piękne drewniane stoły, tapicerowane krzesła, przyjemne światło, wielki neon z nazwą lokalu, a pod nim otwarta kuchnia. Miejsce zaprojektowane jest tak, że chętnie będzie tu spędzić dłuższą chwilę przy croissancie i kawie. Jego projektantką jest Katarzyna Kręcikowska.
Cały zespół wraz z właścicielami szkolili i dalej szkolą się z francuskich wypieków pod okiem wyspecjalizowanego cukiernika. Używamy najlepszej jakości produktów dedykowanych do francuskich wypieków – mówi Dorota – włoska mąka Caputo, duńskie masło, a słodkie nadzienia przygotowujemy od podstaw na bazie włoskiej czekolady. To rzemieślnicza praca. Ciasto zaczynają przygotowywać o 2.00 w nocy, o godz. 4.30 jest pierwszy wypiek, po to, żebyśmy od samego rana cieszyli się świeżymi rogalikami. Te przygotowywane i dokładane są na bieżąco w ciągu dnia.
Zaczynamy od pozycji wytrawnych. Croissanty, rollsy z wytrawnymi dodatkami i francuskie koperty. Pojawiają się w nich takie składniki jak wędzony łosoś, kurczak, szynka czy warzywa. U nas wjechał croissant z łososiem, serkiem śmietankowym, rukolą i pomidorem – bardzo smaczna pozycja ze świeżymi składnikami i dobrej jakości łososiem. A jak ciasto? Chrupiące, maślane i z ładnymi listkami – trzeba zaznaczyć, że mimo trzymania niektórych wypieków w witrynie chłodniczej, ciasto francuskie nie stało się gumiaste i mokre, a pozostało chrupiące. Na kształt kanapki przygotowują też rollsy, koperty zaś mają na sobie upieczone składniki np. warzywa zatopione w serze lub beszamel z musztardą francuską i pomidorkami. Fajną wege opcją jest rolls z grillowanym bakłażanem, cukinią, papryką i marchewką.
Słodkich opcji jest nieco więcej. W ofercie znajdziecie kilka stałych pozycji: obowiązkowo pistacja, orzech laskowy ciemny i jasny, truskawka z białą czekoladą, migdał czy czekolada z wiśnią. Ponieważ pistacjoza opanowała całą Łódź, musiałyśmy sięgnąć po croissanta z kremem pistacjowym – ten jest przygotowany na bazie białej czekolady, dość gęsty i słodki. Jeśli szukacie bardziej intensywnego pistacjowego smaku, sięgnijcie po rollsa – tutaj nadzieniem jest pistacja z praliną. W ofercie mają także cynamonki – zawinięte tak, że każdy kęs jest uczciwie otulony cynamonem. W ladzie będą pojawiać się opcje sezonowe – teraz królują jagody, w szczególności jagoda z czekoladą (aktualny bestseller). A jeśli jeszcze wam mało, to zdradzimy, że ekipa Słodko czy wytrawnie pracuje nad struclą (również w dwóch opcjach smakowych), którą dodatkowo będzie można oblać słodkim lub wytrawnym sosem.
W takim miejscu koniecznością jest dobra kawa. Jak mówią właściciele, tę parzą w ekspresie, którego można określić mianem Ferrari wśród ekspresów do kawy – Sanremo Opera (w Polsce znajdziecie takie trzy). Do tego włoska kawa Alps Coffee o niskiej kwasowości – miks arabiki i robusty. Napijecie się kaw klasycznych, mają różne rodzaje mleka, są też kawy mrożone i włoskie herbaty Coccole. Wszystko zamówicie na miejscu albo na wynos – nawet bez konieczności wchodzenia do lokalu – mają okienko na Piotrkowską, przez które można zamawiać wypieki, napoje i… truskawki oblane czekoladą z kranu.
Do Słodko czy wytrawnie możecie zaglądać codziennie już od 7.30. Od poniedziałku do czwartku do 21.00, w piątki do 22.30, a w soboty i niedziele do 23.00.