Sous vide w domowej kuchni z Morning Home
Przyrządzanie potraw metodą sous vide ma mnóstwo zalet i od lat święci triumfy w nowoczesnych restauracjach. Dotychczas technika ta była zarezerwowana dla profesjonalistów, głównie ze względu na wysokie ceny niezbędnego sprzętu. Marka Morning Home wprowadza jednak na polski rynek urządzenia stworzone z myślą o domowej kuchni.
Każdy kto odwiedza restauracje albo sam interesuje się gotowaniem słyszał zapewne o sous vide. To technika kulinarna polegająca na gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w kąpieli wodnej o niskiej temperaturze – poniżej temperatury wrzenia. Pozwala to nie tylko na uzyskanie wyjątkowej struktury mięsa, czy innych przyrządzanych w ten sposób produktów, ale również na zachowanie ich wartości odżywczych. Witaminy i mikroelementy nie „wypłukują się”, bo nie mają bezpośredniego kontaktu z wodą. Dzięki temu potrawy zachowują też swój naturalny smak.
Nic zatem dziwnego, że metoda da jest od dekad wykorzystywana przez zawodowych kucharzy. Nie jest jednak zbyt powszechna w domowych kuchniach. Wszystko dlatego, że jej zastosowanie wymaga użycia specjalistycznego sprzętu. Dla sprawnego działania metody sous vide konieczne jest bowiem utrzymanie przez dłuższy czas (często przez wiele godzin) stałej, niskiej temperatury. Wymaga to precyzyjnej kontroli, która jest niezwykle trudna do osiągnięcia w domowych warunkach. Dlatego szefowie kuchni korzystają ze specjalnych urządzeń, których ceny są bardzo wysokie.
Z pomocą kucharzom amatorom przychodzi działająca w Łodzi firma Morning – Food for Tomorrow, która od lat specjalizuje się w dystrybucji sprzętu, akcesoriów i produktów wykorzystywanych w kuchni nowoczesnej, często zwanej molekularną. Ważne miejsce w jej ofercie zajmują urządzenia do sous vide wykorzystywane w wielu restauracjach w całym kraju. Od niedawna firma rozwija linię Morning Home, która stworzona została z myślą o osobach, które nowoczesne techniki kulinarne chciałyby wykorzystywać także w domowej kuchni.
W ofercie marki Morning Home znajdziecie sprzęt do gotowania metodą sous vide, którego cena jest nieporównywalnie niższa od produktów dedykowanych restauracjom. To specjalistyczny cyrkulator Sous-Vide, który umożliwia precyzyjną kontrolę temperatury kąpieli wodnej, w której gotowane są zapakowane próżniowo produkty. Można stosować go w zwykłych domowych naczyniach do gotowania o pojemności do 20 litrów, co w zupełności wystarcza nie tylko do kulinarnych eksperymentów, ale również do przyrządzenia obiadu dla całej rodziny.
Cyrkulator pozwala na utrzymanie temperatury wody w przedziale od 40 do 90 stopni Celsjusza. Można dzięki temu przyrządzić metodą sous vide zarówno mięsa jak i warzywa czy chociażby jajka. Produkty wystarczy zapakować próżniowo w szczelne worki foliowe i włożyć do kąpieli wodnej o określonej temperaturze. Można zapakować je razem z marynatą czy przyprawami, w których będą się gotować.
Domowy sprzęt do gotowania metodą sous vide to propozycja dla każdego, kto chce spróbować swoich sił w kuchni molekularnej i ceni sobie zdrowe gotowanie. To także świetny pomysł na gwiazdkowy prezent dla pasjonatów kuchennych eksperymentów, którzy chcą spróbować swoich sił w gotowaniu w stylu największych szefów kuchni, jak Ferran Adria, Heston Blumenthal czy Rene Redzepi.