Specjalne oferty dla biegaczy od łódzkich restauracji!
W sobotę 24 maja odbywa się w Łodzi kolejna edycja Rossmann Run. Bierzesz w nim udział? Sprawdź jakie niespodzianki przygotowały dla Ciebie lokale.
Jak co roku organizatorzy biegu zadbali, by wydarzeniu towarzyszyły dodatkowe atrakcje. Wśród nich specjalna oferta gastronomiczna. Biegacze za okazaniem numeru startowego otrzymają w wybranych lokalach rabaty, specjalne dania lub napoje w atrakcyjnych cenach albo gratisy do zamówienia. Zadanie zebrania różnorodnych i ciekawych miejsc powierzono nam, więc mamy nadzieję, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Większość ofert obowiązuje przez cały weekend od 23 do 25 maja.
Specjalizacja: własnej produkcji makarony, koktajle na bazie prosecco
Przestronną restaurację wyróżnia nowoczesne, pofabryczne wnętrze, w którym można spędzić czas w otoczeniu zieleni, drewna, grafik autorstwa Daniela „Goudy” Tworskiego i świetlistych neonów. Tutejszą specjalnością są rzemieślnicze makarony, pizza w stylu neapolitańskim, kilka rodzajów prosecco oraz koktajle.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalizacja: wino
Nowy łódzki wine bar z tapasami przygotowywanymi na hiszpańskich produktach. Kameralne i przytulne miejsce, idealne na popołudniowe spotkania ze znajomymi przy kieliszku dobrego wina. W ofercie ponad 50 win (głównie z Hiszpanii i Portugalii), z czego większość można spróbować na kieliszki.
Oferta: kieliszek wina 0% (białego lub czerwonego) + wybrany tapas / pinchos w cenie 15 zł (otwarte w sobotę i niedzielę)
Specjalizacja: kuchnia włoska i bałkańska
Jak przystało na pofabryczny kompleks Izraela Poznańskiego, w restauracji króluje cegła. Jest industrialnie, ale przytulnie, z możliwością podejrzenia pracy otwartej kuchni. W karcie pizza z pieca opalanego drewnem, makarony, a także owoce morza i steki. A do tego pięknie podane klasyczne i autorskie koktajle.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalizacja: monoporcje, rzemieślnicze lody
Wizyta w Cocoart’s wymaga małej podróży po mieście, ale naprawdę warto ją odbyć. Goście trafiają tu do pudrowo-różowego (ale nie przesłodzonego) raju, w którym prym wiodą autorskie desery. Monoporcje, własnego wypieku croissanty, makaroniki, sernik pistacjowy, a to tego lody, również te w nieoczywistych smakach.
Oferta: 30% rabatu na monoporcję Jednorożec
Specjalizacja: kuchnia meksykańska
Witajcie w kultowym miejscu, czyli na OFF Piotrkowska. W pofabrycznych zabudowaniach kompleksu kryje się jedna z tutejszych restauracji, która serwuje gościom dania tex-mex. Nachosy, burrita, quesadille, a do tego świetne, autorskie koktajle. Jak przystało na Meksyk, znajdziecie tu szeroki wybór tequili i mezcalu, ale bar oferuje dużo, dużo więcej.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalizacja: rzemieślnicze wypieki, śniadania, kuchnia międzynarodowa
Jedna z pionierskich restauracji na OFF Piotrkowska i pierwsza, która zaczęła podawać w Łodzi śniadania na pieczywie własnego wypieku. Drukarnię wyróżnia zarówno własna piekarnia, jak i wyjątkowy wystrój podkreślający pofabryczny charakter wnętrza. Restaurację można odwiedzać od samego rana do późnego wieczora.
Oferta: 15% rabatu na całe menu
Specjalizacja: pizza neapolitańska
Choć w Dzielnej z powodzeniem zje się lunch bazujący na polskiej kuchni, specjalnością miejsca jest pizza neapolitańska – jedna z najlepszych w Łodzi. Długo dojrzewające ciasto, wspaniale wyrośnięte brzegi i najlepszej jakości składniki. Królują włoskie dodatki, ale Dzielna lubi eksperymentować ze smakami i świetnie jej to wychodzi. Lokal znajduje się w okolicy dworca Łódź Fabryczna.
Oferta: do każdej pizzy lemoniada 300 ml gratis (do wyboru: cytrynowa, mango-marakuja, kwiat czarnego bzu)
Specjalizacja: autorska kuchnia europejska, kuchnia lokalna
Księży Młyn – to miejsce, które musicie zobaczyć. Po spacerze wśród odrestaurowanych famuł i pofabrycznych budynków warto zatrzymać się na obiad, najlepiej łódzki. W kameralnej restauracji zjecie zarówno zalewajkę w autorskim wydaniu, jak i inne dania kuchni polskiej i europejskiej. Latem na gości czeka ogródek – z widokiem na koci Szlak.
Oferta: 15% rabatu na całe menu
Specjalizacja: pizza
Feliczita mieści się na terenie zrewitalizowanego kompleksu Loftów u Scheiblera, tuż obok Księżego Młyna – to świetna okazja, by zobaczyć wyjątkowe łódzkie miejsce pełne fabrykanckiej historii i czerwonej cegły. W menu króluje włoska, jakościowa pizza, ale zjecie tu również pinsę czy tiramisu oraz napijecie się kawy, lemoniady lub szprycera.
Oferta: 20% rabatu na całe menu
Specjalizacja: tradycyjna kuchnia polska
Klimatyczna restauracja oferuje tradycyjne dania kuchni polskiej, niemieckiej, austriackiej, ukraińskiej i węgierskiej. Barszcz ukraiński, lwowski befsztyk, golonka, kugiel czy ręcznie lepione pierogi – w menu znajdziecie te i inne przysmaki historycznego regionu Galicji. Do wszystkich dobrać można odpowiednie piwa rzemieślnicze z polskich i europejskich browarów kraftowych.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalność: kawa speciality
Biegaczom przyda się dawka pobudzającej kofeiny, a tu znajdziecie kawę w jej najlepszym wydaniu. Przestronne wnętrze, charakterystyczny mural na ścianie i suficie, sklepik z kawą i tematycznymi akcesoriami, a za barem doświadczeni bariści. To oni wprowadzą was w temat jakościowych kaw parzonych w ekspresie ciśnieniowym lub alternatywach.
Oferta: nitro/tonic espresso i pink tonic espresso za 14 zł (regularna cena 18 zł)
Specjalizacja: kuchnia łódzka, kuchnia żydowska
W łódzkiej kuchni przeplatają się smaki czterech kultur – dania dwóch z nich znajdziecie właśnie w tym miejscu. Imber z sukcesem przeszedł Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler i od lat karmi gości łódzkimi specjałami (żulikiem i zalewajką) czy żydowskimi przysmakami, takimi jak tatar ze śledzia czy czulent.
Oferta: zalewajka w cenie 16 zł (regularna cena 26 zł)
Specjalizacja: kuchnia tajska
Dżungla w środku miasta? W Łodzi wszystko jest możliwe. Idźcie na Piotrkowską 217 śladami wielkiego King Konga, a traficie do kolorowej restauracji pełnej różnobarwnych dań i koktajli. To miejsce przede wszystkim dla fanów kuchni azjatyckiej ( w menu z tajskimi potrawami na czele).
Oferta: napój izotoniczny z ogórkiem i miętą do dania głównego za 1 zł (regularna cena 15 zł)
Specjalizacja: kuchnia europejska, wino
Wystrój jest niewątpliwie mocną stroną tego miejsca. Wyjątkowy projekt, zastosowane wysokiej jakości materiały i designerskie dodatki tworzą piękne, wysmakowane wnętrze. Na ścianach zmieniająca się ekspozycja współczesnych twórców, a na dole kameralna sala pełna jakościowego wina. Co ważne, szeroki wybór win jest dostępny nie tylko w menu, ale również w tutejszym sklepie.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalizacja: rzemieślnicze lody
Czy tu właśnie zjecie najlepsze lody w mieście? Bardzo możliwe – ich sława sięgnęła daleko poza granice Łodzi. Naturalne, najwyższej jakości składniki, ciekawe kompozycje smakowe, a do tego kran z czekoladą, lodowe kanapki i brioszki. To wszystko w niezobowiązującej atmosferze, w fajnym wnętrzu i kameralnym ogródku umiejscowionym tuż przy lokalu.
Oferta: 20% rabatu na włoskie lody i kawę affogato
Specjalizacja: focaccia na kawałki
Na suficie Stworzenie Adama Michała Anioła, a za ladą duży wybór włoskich podpłomyków z najróżniejszymi dodatkami, które można kupić na kawałki, zabrać na wynos lub zjeść na miejscu przy wspólnym stole (w środku lub ogródku). W Niebie panuje luźna atmosfera – to idealne miejsce, by wpaść na szybką kanapkę, focaccia i kawę.
Oferta: 20% rabatu na całe menu
Specjalizacja: prostokątna pizza
Tuż przy Fortepianie Rubinsteina kryje się kolejna z polecanych pizzerii. Pizzanova wyróżnia się niezobowiązującym charakterem i pizzą, do której samodzielnie dobiera się dodatki. Jeśli jesteście fanami pizzy, spróbujcie jej w nieco innej odsłonie – na chrupiącym, treściwym cieście o prostokątnym kształcie.
Oferta: do każdej pizzy lemoniada 250 ml gratis (do wyboru cytrynowa z czarnym bzem lub mango)
Specjalizacja: ramen
W jednym z najpiękniejszych łódzkich podwórek jest miejsce, które przeniesie was z Łodzi prosto do azjatyckiego baru. Czerwony neon zdradza i nazwa zdradzają specjalizację miejsca – to oczywiście królestwo ramenu. Dopracowane receptury, makaron własnej produkcji, a w menu dziesięć rodzajów japońskiego przysmaku, również w opcji roślinnej.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalność: restauracja casual
Ramki to restauracja dobra na każdą okazję. Od rana można tu wpaść na ciekawe śniadanie, w południe na niezobowiązujący lunch lub deser, wieczorem zaś na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi przy tapasach i koktajlu. Szef kuchni Norbert Szefer prezentuje polską kuchnię w nowoczesnej, autorskiej odsłonie, która idealnie wpisuje się w niezobowiązujący klimat lokalu.
Oferta: 20% rabatu na całe menu
Specjalizacja: kuchnia włoska
Poznajcie Fuzję, kolejną zrewitalizowaną łódzką perełkę, w której pierwsze skrzypce gra wyjątkowy budynek zabytkowej elektrowni Scheiblera. Tuż obok mieści się Sartoria – piękny, dwupoziomowy, przestronny lokal z klasyczną włoską kuchnią. Antipasti, pizza, makarony i desery, a to tego oczywiście włoskie wino i koktajle, którymi można cieszyć się w środku lub w letnim ogródku.
Oferta: 20% rabatu na wszystkie pizze
Specjalizacja: kuchnia japońska
Monopolis to kolejne łódzkie miejsce, które warto odwiedzić. W zrewitalizowanej przestrzeni mieści się zielony pasaż z restauracjami, a również teatr i muzeum dawnego monopolu. Wśród lokali gastronomicznych Sendai – tu zjecie świetne sushi, ramen, a także inne dania kuchni japońskiej.
Oferta: 15% rabatu
Specjalizacja: tatary
Z restauracją Ramki sąsiaduje Siekany Mieszany – to jedyny lokal w mieście, który specjalizuje się w tatarach. Nie mogło zabraknąć tu klasycznej polędwicy wołowej, ale w menu znajdziecie również tatary inspirowane kuchniami świata oraz te w wersji rybnej lub wegetariańskiej.
Oferta: 20% rabatu na całe menu
Specjalizacja: śniadania
Niewiele jest miejsc w Manufakturze, w których można zjeść śniadanie, ale za to propozycje ze Szpulki dadzą siłę nie tylko na zwiedzanie centrum, ale również na szybkie bieganie. W wystroju nadal panuje tu klimat niezobowiązującego bistro, ale menu przeszło metamorfozę i poza śniadaniami czy burgerami zjecie tu ciekawe, autorskie propozycje szefów kuchni.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalizacja: kuchnia śródziemnomorska
Restauracja powstała zamiłowania do dobrego jedzenia i żeglarstwa. W menu króluje kuchnia śródziemnomorska – pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem, włoskie makarony i owoce morza. Trzypoziomowy lokal kryje w sobie pięć sal, których wystrój nawiązuje do żeglarstwa i podróży.
Oferta: 10% rabatu na całe menu
Specjalizacja: kuchnia wegańska i wegetariańska
Zielono jest tu nie tylko w nazwie, ale również we wnętrzu i menu. Jeżeli nie jecie mięsa, to obowiązkowe miejsce do odwiedzenia w mieście, a jeśli nawet jecie, przekonacie się, jak dobrze może smakować kuchnia roślinna. Autorskie dania inspirowane są kuchniami całego świata, w opisach znajdziecie oznaczenia kaloryczności, zawartości glutenu czy laktozy.
Oferta: 20% rabatu na bezmięsne burgery