fbpx

Stara Piekarnia

W ostatnią sobotę przy ul. Żwirki 26 otworzyła się Stara Piekarnia, restauracja z kuchnią polską i włoską.

Starsi łodzianie pamiętać mogą, iż pod tym adresem funkcjonowała otwarta w 1914 piekarnia. Nowi właściciele nawiązują do tradycji nie tylko nazwą, ale również piecem opalanym drewnem, w którym wypiekane jest pieczywo na potrzeby restauracji oraz włoska pizza.

Stara Piekarnia

W opozycji do modnych ostatnio ascetycznych i industrialnych aranżacji, Stara Piekarnia postawiła na przytulne wnętrze, które zdobią ceglane ściany, jasne meble i lamperie, elementy z drewna oraz klimatyczne obrazki. Większa część lokalu usytuowana jest poniżej parteru, ale mały barek i kilka stolików zmieściło się również na niewielkiej antresoli.

W karcie dominuje kuchnia polska. Restauracja w tygodniu otwierana jest o 7.30, nie mogło więc w niej zabraknąć śniadań – są kanapki, omlety, jajecznice i śniadaniowe zestawy w cenach 5-10 zł.  Z przekąsek tradycyjny śledź czy pasztet z wątróbką, wśród zup: żurek, gulaszowa, pomidorowa i barszcz. Swojsko zapowiadają się również dania główne, gdzie poza kilkoma rodzajami placków ziemniaczanych, znajdziemy też bigos, karkówkę, gulasz i golonkę (12-25 zł).

Stara Piekarnia

Choć może to zaskoczyć, w ofercie pojawiają się również dania kuchni włoskiej – może z uwagi na pokusę wypieku pizzy w piecu opalanym drewnem, a może również z uwagi na sąsiedztwo Politechniki Łódzkiej. Ukłon w stronę uczelni jest tym większy, iż poszczególne pizze nazwano tak jak jej wydziały, mamy więc pizzę inżynierską, mechaniczną, elektroniczną czy chemiczną (kosztują między 14 a 24 zł, średnica 38 cm). Znalazło się też miejsce na makarony i popularne (już nie włoskie) burgery.

Stara Pekarnia

Menu Starej Piekarni nie zaskakuje, ale do kolejnych odwiedzin zachęciły nas na pewno zapewnienia dotyczące składników i procesu przygotowania potraw. Robiony na miejscu makaron i twaróg, jaja z wiejskiej hodowli, ekologiczne warzywa, grzyby z domowej spiżarni, a do tego pstrągi z własnego stawu i jabłka z sadu należącego do właściciela. Na zamówienie restauracja przygotowuje również własnej produkcji nalewki.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...