Stara Piekarnia

W ostatnią sobotę przy ul. Żwirki 26 otworzyła się Stara Piekarnia, restauracja z kuchnią polską i włoską.

Starsi łodzianie pamiętać mogą, iż pod tym adresem funkcjonowała otwarta w 1914 piekarnia. Nowi właściciele nawiązują do tradycji nie tylko nazwą, ale również piecem opalanym drewnem, w którym wypiekane jest pieczywo na potrzeby restauracji oraz włoska pizza.

Stara Piekarnia

W opozycji do modnych ostatnio ascetycznych i industrialnych aranżacji, Stara Piekarnia postawiła na przytulne wnętrze, które zdobią ceglane ściany, jasne meble i lamperie, elementy z drewna oraz klimatyczne obrazki. Większa część lokalu usytuowana jest poniżej parteru, ale mały barek i kilka stolików zmieściło się również na niewielkiej antresoli.

W karcie dominuje kuchnia polska. Restauracja w tygodniu otwierana jest o 7.30, nie mogło więc w niej zabraknąć śniadań – są kanapki, omlety, jajecznice i śniadaniowe zestawy w cenach 5-10 zł.  Z przekąsek tradycyjny śledź czy pasztet z wątróbką, wśród zup: żurek, gulaszowa, pomidorowa i barszcz. Swojsko zapowiadają się również dania główne, gdzie poza kilkoma rodzajami placków ziemniaczanych, znajdziemy też bigos, karkówkę, gulasz i golonkę (12-25 zł).

Stara Piekarnia

Choć może to zaskoczyć, w ofercie pojawiają się również dania kuchni włoskiej – może z uwagi na pokusę wypieku pizzy w piecu opalanym drewnem, a może również z uwagi na sąsiedztwo Politechniki Łódzkiej. Ukłon w stronę uczelni jest tym większy, iż poszczególne pizze nazwano tak jak jej wydziały, mamy więc pizzę inżynierską, mechaniczną, elektroniczną czy chemiczną (kosztują między 14 a 24 zł, średnica 38 cm). Znalazło się też miejsce na makarony i popularne (już nie włoskie) burgery.

Stara Pekarnia

Menu Starej Piekarni nie zaskakuje, ale do kolejnych odwiedzin zachęciły nas na pewno zapewnienia dotyczące składników i procesu przygotowania potraw. Robiony na miejscu makaron i twaróg, jaja z wiejskiej hodowli, ekologiczne warzywa, grzyby z domowej spiżarni, a do tego pstrągi z własnego stawu i jabłka z sadu należącego do właściciela. Na zamówienie restauracja przygotowuje również własnej produkcji nalewki.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...