fbpx

Strefa Kulinarna na targach turystycznych „Na styku kultur”

W najbliższy weekend odbędzie się w Łodzi 22. edycja targów Regiony Turystyczne „Na Styku Kultur”. Pojawi się na nich specjalna Strefa Kulinarna, w której na miłośników jedzenia i gotowania czeka mnóstwo pysznych atrakcji.

Tegoroczna edycja targów będzie gratką nie tylko dla miłośników podróżowania. Jedną z głównych stref tematycznych będzie Strefa Kulinarna zorganizowana przez portal Foodie People, który do współpracy zaprosił łódzkie studio kulinarne Book & Cook. Przez trzy dni, od piątku 26 lutego do niedzieli 28 lutego, będą się w niej odbywały spotkania, warsztaty i pokazy kulinarne. Większość z nich poświęcona będzie kuchni regionalnej i zdrowemu odżywianiu.

Reklama

Degustacja w Jak Pragnę Wina

Pierwsze atrakcje wystartuję w piątkowe przedpołudnie. O godzinie 11.00 Foodie People zaprasza na pokaz kulinarny z degustacją pod hasłem „Śledzik pod pierzynką na pumperniklu”. Godzinę później rozpoczną się warsztaty z przygotowania łódzkiej zupy lokalnej – botwiny z prażokami i kwaśną śmietaną, które potrwają do 14.00. O godzinie 15.00 odbędzie się tu pokaz przygotowania bitek bałuckich z młodą kapustą. W strefie Book & Cook o godzinie 10.00, 14.00 i 16.00 odbędą się degustacje i pokazy gotowania, w trakcie których zaprezentowane zostaną między innymi: rybne curry, hiszpańska zupa pomidorowa z chorizo i ciecierzycą czy azjatycki makaron z miętą i kurczakiem.

Warsztaty kulinarne w Book & Cook

Sobotę otworzą przygotowane przez Foodie People warsztaty dla dbających o linię (godzina 10.00), które poprowadzi trener personalny Adam Derdzikowski. Później warto przyjść na targi z dzieciakami. Na przedszkolaków czekają warsztaty Jemy Zdrowo, w trakcie których dzieci będą uzupełniały piramidę zdrowego jedzenia, a także samodzielnie przygotują zdrową sałatkę. Warsztaty odbędą się w dwóch turach – o godzinie 11.00 i 13.15. Równocześnie (o 11.45 i 14.00) odbędą się warsztaty dla juniorów, czyli dzieci w wieku szkolnym. Uzupełnią one obrazkami Zdrowy Talerz oraz przygotują zdrowe sałatki i kanapki. Nie zabraknie też atrakcji dla nastolatków. O godzinie 12.30 i 14.45 będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach, w ramach których nauczą się komponować zdrowy lunch box oraz samodzielnie przygotują sałatki i kanapki. Dzień w strefie Foodie People zamkną warsztaty z trenerem Adamem Derdzikowskim o godzinie 15.15. Book & Cook w sobotę zaprasza na degustacje i pokazy gotowania o godzinie 16.00 i 17.00.

Strefa Kulinarna na targach turystycznych „Na styku kultur”

W niedzielę również warto pojawić się na targach rano. O godzinie 10.00 w strefie Foodie People rozpocznie się warsztat na temat znaczenia słodyczy przy wysiłku fizycznym, który poprowadzi trener personalny Adam Derdzikowski. Po nim mistrzowie z Cukierni Wasiakowie pokażą jak ozdabiać mazurki (godzina 11.00) oraz babki wielkanocne (godzina 13.00) – umiejętności przydadzą się zapewne przed zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy. Dalej też będzie słodko, bo o godzinie 15.00 rozpoczną się warsztaty pod hasłem Praliny i Rogale. Studio Book & Cook na swoje pokazy i degustacje zaprasza o godzinie 12.00 i 14.00.

Wszystkie warsztaty i pokazy odbędą się w hali Expo-Łódź przy ulicy Politechniki 4. Udział w targach jest bezpłatny dla dzieci poniżej 10 roku życia. Bilety wstępu dla dorosłych kosztują 12 zł lub 8 zł przy rejestracji online.

Podobne posty

Nowy RamenShop otworzył się przy Rojnej. Co go wyróżnia od pozostałych? Jako jedyny serwuje ...
Książki z przepisami na regionalne potrawy, plakaty dla psychofanów zalewajki i ramenu, a wreszcie ...
W tych delikatesach znajdziecie produkty niemal ze wszystkich zakątków świata. Skomponujecie też ...