W tym roku majówka będzie stała pod znakiem sushi. 20 restauracji z Łodzi, Zgierza i Pabianic przygotowało specjalne propozycje, wśród których znalazły się też opcje wegańskie. Start w piątek 3. maja!

Łódź ma swój festiwal burgerów, ramenu czy pizzy, ale brakowało nam wydarzenia dedykowanemu sushi. W tym roku to się zmieni! Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i aplikacją Glovo zapraszamy was na majówkę z sushi w roli głównej, czyli wydarzenie idealne dla tych, którzy długi weekend spędzą w mieście. 

17 propozycji do spróbowania

Sushi Weekend będzie trwał od 3 do 5 maja. W tych dniach dwadzieścia restauracji biorących udział w wydarzeniu będzie serwować swoje wyjątkowe kompozycje. Jeśli sushi, to oczywiście rolki, więc i tu nie mogło zabraknąć autorskich uramaków czy futomaków. Szefowie kuchni lubią zaskakiwać, dlatego i tu pojawią się ciekawe nigiri, zestawy i sushi-dogi wzorowane na hot-dogach i corn-dogach. Sezonowo pojawiło się sporo propozycji ze szparagami (blanszowanymi, w panko lub w tempurze), nie zabraknie modnych ostatnio pistacji. Poza krewetkami, łososiem i tuńczykiem w rolkach znajdziemy też suma afrykańskiego czy polędwicę wołową. Prawdziwych zaskoczeniem jest rolka ze świeżymi truflami i ekskluzywną japońską wołowiną wagyu w promocyjnej, festiwalowej cenie. Łącznie do wyboru 17 dań (z czego 5 wegańskich!), których na co dzień nie znajdziemy w menu lokali.

Darmowa dostawa z Glovo!

Sushi jest daniem, które świetnie sprawdza się w dostawie. To zadanie dla partnera wydarzenia – aplikacji Glovo, w której będzie dostępnych większość festiwalowych propozycji. Aby ułatwić wam poszukiwania, sushi zostanie wyróżnione znacznikiem Jemy w Łodzi – Sushi Weekend. Glovo zaoferuje również specjalną promocję – darmową dostawę przy zamówieniach z festiwalowych restauracji. Możecie zorganizować sobie majówkowy sushi-piknik!

LISTA UCZESTNIKÓW:

Gorilla Sushi & Ramen (Wujaka 6)

Tsuyu Tataki Tyuna – topping: tataki z tuńczyka marynowane w sosie tsuyu, świeże jalapeno, szczypiorek, truflowe mayo, inside: ogórek, oshinko, rukola 
Vegan –  Kinoko Roll – chipsy ziemniaczne, mayo truflowe, zawinięta w papier ryżowy, rukola, shimeji, shitake, oshinko, cebula, grzyby z cebulą smażone na woku z sosem sojowo grzybowym 
Cena:  Klasyczne: 59 zł | Wege: 49 zł  
Dostawa:  Glovo | 603 75 00 75 | www.gorilla.com.pl  

Hona Sushi (Kostki Napierskiego 1, lok. G)

Wędzony Namazu z Pistacjowym Pesto – sushi uramaki (12 szt.) z wędzonym sumem afrykańskim, smażonym szparagiem w panko, ogórkiem, serkiem, prażonym sezamem, pistacjowym pesto oraz glazurą balsamiczną 
Vegan – Chrupiący Sushi Dog – kimchi własnej produkcji, smażone tofu, czerwona kapusta, ogórek, edamame, pomidorki koktajlowe, kolendra, vege majonez, cebula czerwona i sosy, wszystko ułożone na chrupiącym spodzie i podane z frytkami z batatów oraz szparagami w tempurze 
Cena: Klasyczne: 60 zł | Wege: 62 zł 
Dostawa:  Glovo | 574 511 011 | www.hona.pl  

Jpan Sushi (Pomorska 8)

Sushi hot-dog z tatarem z łososia – ryż, nori, serek twarogowy, tamago, tatar z łososia z sosem sojowym, sezamowym, ostrym, unagi i sezamem, szczypiorek 
Vegan – Sushi hot-dog z wakame i tofu – ryż, nori, hummus, tofu, sałata lodowa, ogórek, wakame, papryczki chili, sezam 
Cena: Klasyczne: 55 zł | Wege: 45 zł 
Dostawa:  Glovo | 453 221 921 | www.jpansushi.pl 

Kimsu Sushi & Ramen

Piotrkowska 142, Łódź | Grobelna 8, Pabianice | Dąbrowskiego 20B, Zgierz

Haru Set – wyjątkowy sezonowy zestaw z Sashimi roll z tuńczykiem i szparagami w panko 6 szt., Futo snacki ze szparagami i tatarem z łososia 6 szt., Hosomaki z ogórkiem 6 szt. 
Cena: 56,90 zł 
Dostawa: Glovo | www.kimsu.pl  

Łódzkie Sushi (Kilińskiego 298)

Sushi Corn Dog – sushi wydawane na patyku na wzór corn dogów, zapiekane w tempurze, polane naszymi autorskimi sosami (do wyboru: spicy mayo, firmowy-słodki, pulpa mango, sos z avocado) w zestawie z puszką Coca Coli. Składniki sushi: nori, ryż, serek i 2 składniki do wyboru z kilkunastu propozycji. 
Sushi Vegan Bomba Corn – sushi wydawane na patyku na wzór corn dogów, zapiekane w tempurze, polane naszymi autorskimi sosami  (do wyboru: spicy mayo, firmowy-słodki, pulpa mango, sos z avocado) w zestawie z puszką Coca Coli. Składniki sushi: papier ryżowy, tofu w tempurze i 3 składniki do wyboru. 
Cena: 35 zł 
Dostawa: Glovo | 570 544 440 | www.lodzkiesushi.pl  

Pan Łosoś Sushi Bar (Przybyszewskiego 42)

Spring Master Roll – rolka z kategorii Master Rolls, obficie wypełniona składnikami: ogórkiem, oshinko, blanszowanym szparagiem z nutą trawy cytrynowej, krewetką w tempurze, a na zewnątrz delikatny łosoś. Smak dopełnia sos holenderski oraz mieszanka przypraw. 
Cena: 5 szt. – 35 zł | 10 szt. – 60 zł 
Dostawa: 733 454 354 

Sendai sushi & ramen (Monopolis, Kopcińskiego 62)

Nigiri – skarb Japonii – nigiri tamago (unagi / sos sezamowy / tempura) nigiri sake kobujime (zest z limonki / palony por) nigiri maguro zuke (dymka / orzechy wasabi / kawior molekularny) 
Cena: 34 zł 
Dostawa: 606 467 644 

Susharnia (Pomorska 13)

Wagyu beef roll – chrupiący szparag, świeże trufle, korzeń wasabi, wołowina wagyu, pikantno-owocowa glazura 
Cena: 55 zł 
Dostawa: 42 207 20 87 | www.susharnia-lodz.pl  

Sushi Art (Wici 32)

Sake mango sandwich roll – krewetka w migdałach, serek, rukola, kanpyo, ogórek, na górze salsa mango z łososia z pistacjami 
Vegan – Sweet potato asparagus sandwich roll – nori sojowe, szparagi w panko, rukola, ogórek, kanpyo, oshinko, na górze sałatka z batatów, pomidorków koktajlowych, edamame z grzybkami shimeji i sosem truflowym 
Cena: Klasyczne: 59 zł | Wege: 59 zł 
Dostawa: 690 525 525 | www.sushiart.pl  

Sushi Kushi

Bałuty – Nastrojowa 43 | Górna – Broniewskiego 69 | Retkinia – Kusocińskiego 65 | Śródmieście – Roosevelta 7 | Teofilów – Rojna 94 | Widzew – Jagiellonki 4 | Zgierz – Łódzka 4/6 

California Maki – z chrupiącymi szparagami w tempurze, truflowym majonezem, ogórkiem, oshinko, obłożona lekko pikantnym tatarem z łososia (10 szt.) 
Cena: 45 zł 
Dostawa: Glovo | www.sushikushi.pl  

TABU Sushi & Modern Cuisine (Piłsudskiego 14)

Spring Sake Roll –  nori sojowe | łosoś | suszone pomidory | pesto | rukola | rzepa | sriracha | spicy mayo | tobiko 
Cena: 64 zł 
Dostawa: 885 886 400 | www.tabusushi.eu 

Tanoshii Sushi and Ramen (Stefanowskiego 17 – lokal otwarty 4 i 5 maja!)

Galanty Bysior – krewetka w panierce pistacjowej, oshinko, sałata, ogórek, obłożone marynowaną polędwicą wołową, salsa z papryki i mango, marynowane grzyby shimeji, majonez truflowy 
Cena: 59 zł 
Dostawa: Glovo | 782 40 40 45 | www.tanoshiisushi.pl  

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...