Fot: Magda Klimczak, Dare to Cook

Jeżeli chcielibyście, by na tegorocznej Wigilii pojawił się kulinarny, łódzki akcent, mamy dla was przepis na piernik marchewkowy.

 

Życzymy Wam, aby nadchodzące święta upłynęły w rodzinnej, spokojnej atmosferze. Nawet, jeśli jedzenie nie jest najważniejszą częścią tradycji, trudno wyobrazić sobie Wigilię bez suto zastawionego stołu. Jeżeli jeszcze nie podjęliście ostatecznej decyzji, jakie ciasto upiec w tym roku, mamy dla was przepis z naszej książki Łódzka kuchnia czterech kultur na piernik marchewkowy w nowoczesnym wydaniu zaproponowanym przez Martę Edmunds. Mamy nadzieję, że ten łódzki akcent zagości na waszych stołach, jeśli nie w te święta, to przy innej okazji.

Przepis na piernik:

• 2 szklanki drobno startej marchewki (3 – 4 niewielkie marchewki)
• 4 jajka
• 1,5 szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka oleju
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki soli

Krem pomarańczowy:

• 200 g serka mascarpone
• 100 g śmietany kremówki 30% (niespełna pół szklanki)
• 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (niepełna szklanka)
• Skórka otarta z 1 pomarańczy
• 1 łyżka cukru pudru + więcej do smaku

 

Żel pomarańczowy:

• 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (niepełna szklanka)
• 2 g agar-agar w proszku

Kandyzowane orzechy:

• Połówki orzechów włoskich
• 100 ml wody (niespełna pół szklanki)
• 100 g cukru (niespełna pół szklanki)
• 100 g miodu (4 łyżki)

Przygotowanie:

Przygotuj piernik. Jajka wbij do dużej miski, dodaj cukier i ucieraj drewnianą pałką do uzyskania kremowobiałej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i dolewaj olej cały czas ucierając. Wszystkie te czynności możesz również wykonać w mikserze ustawionym na niewysokie obroty. Na koniec dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

Przygotuj krem pomarańczowy. Sok z pomarańczy wlej do rondelka, zagotuj i podgrzewaj tak długo, aż zmniejszy swoją objętość o ¾ do ok. 50 ml. Śmietanę przełóż do misy miksera i ubij na sztywno, pod koniec miksowania dodaj łyżkę cukru pudru. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo łyżka po łyżce serek mascarpone i na niewysokich obrotach miksera połącz całość w krem o lekkiej konsystencji. Dodaj zredukowany sok z pomarańczy i otartą skórkę, a następnie ostrożnie wymieszaj.

Przygotuj żel pomarańczowy. Sok pomarańczowy wlej do rondelka i zagotuj. Jeśli sok jest kwaśny możesz go dosłodzić. Wyłącz ogień, dodaj agar-agar i zamieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Poczekaj aż sok wystygnie i nabierze żelowej konsystencji. Zastygnięty żel zmiksuj blenderem na gładką masę.

Przygotuj kandyzowane orzechy. Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier i miód, podgrzewaj chwilę do rozpuszczenia cukru. Włóż połówki orzechów włoskich, gotuj ok. 5 minut i odstaw na ok. 15 minut. Zagotuj ponownie, odstaw i powtórz cały proces trzeci raz. Wyjmij orzechy z syropu, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza uważając, aby orzechy się nie przypaliły. Gotowe odstaw do wystygnięcia.

Na talerzu układaj porcje kremu pomarańczowego i kawałki piernika. Udekoruj całość pomarańczowym żelem i kandyzowanymi orzechami.

Ciasto będzie najsmaczniejsze, jeśli przygotujemy je ze słodkiej marchewki. Do piernika dodać można również rodzynki i inne przyprawy, takie jak goździki, gałka muszkatołowa lub kandyzowana skórka z pomarańczy.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...