Świąteczny sernik z koziego twarogu – przepis
W nadchodzące Święta zadbajcie o regionalne akcenty kulinarne na stołach. Mamy dla was przepis na pyszny sernik z koziego twarogu z naszej książki Łódzka Kuchnia Regionalna.
W książce Łódzka Kuchnia Regionalna znajdziecie blisko 30 przepisów na potrawy przygotowane z produktów wytwarzanych tradycyjnie w regionie łódzkim. Przepisy opracowali wspaniali szefowie kuchni z restauracji działających w naszym województwie. Poniżej znajdziecie przepis na sernik z koziego twarogu autorstwa Kamila Skroka z Filharmonii Smaku. To ciasto będzie ozdobą świątecznego stołu, a książka będzie z pewnością świetnym prezentem. Teraz możecie zamówić ją na naszej stronie w opcji z odbiorem własnym.
Skąd kozie sery w województwie łódzkim? Po II wojnie światowej wiele terenów województwa łódzkiego było zniszczonych i mocno zubożałych. Mieszkańcy odbudowywali gospodarstwa, wznawiali uprawy roślinne i powoli powracali do hodowli zwierząt. Często jako pierwsze w zagrodach pojawiały się kozy, które dobrze przystosowywały się do trudnych warunków. Wraz z nimi pojawiło się kozie mleko, z którego w połowie ubiegłego wieku zaczęto wytwarzać sery. Tradycja ta w wielu rejonach województwa przetrwała do dziś, a my zachęcamy was do przyrządzenia niezwykłego sernika z koziego twarogu.
Sernik:
350 g zmielonego koziego twarogu
olejek waniliowy do smaku
2 laski wanilii
3/4 szklanki cukru
6 jajek rozdzielonych na żółtka i białka
3 łyżki mąki
Orzechy w karmelu:
200 g mieszanych orzechów
100 ml śmietanki 36%
4 łyżki cukru
szczypta ostrej papryki chilli
Do dekoracji:
cukier puder i owoce sezonowe
Przygotuj sernik. Laski wanilii przekrój wzdłuż i czubkiem noża wyjmij z nich ziarna. Wymieszaj je z twarogiem, kilkoma kroplami olejku waniliowego i cukrem. Całość ucieraj dodając kolejno żółtka. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj ją porcjami do masy serowej i mieszaj ostrożnie łyżką, aby całość nabrała puszystości. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa ciasta powinna mieć około 3 centymetrów grubości. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotuj orzechy w karmelu. Wysyp mieszankę na rozgrzaną patelnię i upraż na złoty kolor. Zdejmij orzechy z patelni i wsyp na nią cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż całkowicie się rozpuści i zezłoci. Dodaj uprażone orzechy i dokładnie wymieszaj. Dolej śmietankę i posyp całość szczyptą ostrej papryki. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Orzechy w karmelu układaj na porcjach sernika. Całość udekoruj sezonowymi owocami i posyp cukrem pudrem.
Latem sernik będzie najlepiej smakował podany z owocami leśnymi. Kwaskowatość malin, jagód czy jeżyn doskonale komponuje się ze smakiem koziego twarogu.