fbpx

Deser na Święto Czekolady 2017 - Szpulka

W kwietniu już po raz trzeci zaprosimy łodzian na wielką, czekoladową ucztę do restauracji i kawiarni. Kolejna edycja Święta Czekolady będzie okazją dla szefów kuchni i cukierników, by zaprezentować swoje popisowe desery, a gościom osłodzi początek wiosny.

Zwycięski deser Święta Czekolady 2017 - Stare Kino

Święto Czekolady to wyjątkowy festiwal kulinarny, który w całości poświęcony jest kreatywnym deserom i słodkościom. W tym roku organizujemy go we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń. Dwie pierwsze edycje cieszyły się ogromnym zainteresowaniem ze strony gości, a lokale zaprezentowały naprawdę wysoki poziom i wyczarowały z czekolady prawdziwe pyszności. Już w kwietniu zaprosimy was na kolejną, dziesięciodniową, czekoladową rozpustę, a od dzisiaj zaczynamy oficjalne przyjmowanie zgłoszeń restauracji i kawiarni.

Piwnica Łódżka

Idea wydarzenia jest prosta. Do piątku, 23 marca cukiernicy, restauratorzy i szefowie kuchni mogą zgłaszać swoje popisowe desery czekoladowe do naszego festiwalu. Od 6 kwietnia zakwalifikowane do konkursu słodkości pojawią się w ofercie lokali i będą dostępne dla gości, którzy będą mogli próbować ich przez 10 dni, aż do 15 kwietnia. W tym roku hasłem przewodnim Święta Czekolady jest Czekoladowy Deser na Wiosnę. Jego interpretację pozostawiamy lokalom i liczymy na ciekawe i kreatywne pomysły. Zachęcamy również do przygotowania deseru w wersji „samodzielnej” oraz w zestawie z kawą, która stanowi idealne uzupełnienie dla słodkości.

Co trzeba zrobić, aby zgłosić swój udział?

Do piątku 23 marca 2018 roku przesłać na adres kontakt@jemywlodzi.pl zgłoszenie zawierające:

  • Nazwę deseru i jego krótki opis (oraz ewentualnie informację o zestawie z kawą)
  • Dokładną recepturę (jedynie do wglądu jury)
  • Zdjęcie (poziome)
  • Cenę deseru w opcji z kawą oraz bez kawy

Szczegółowy regulamin festiwalu znajdziecie TUTAJ.

Tawerna Pepe Verde

Do poniedziałku, 2 kwietnia prześlemy wam informację, czy zakwalifikowaliście się do festiwalu (zastrzegamy sobie możliwość odrzucenia zgłoszenia). Zgłaszane desery muszą być przygotowane specjalnie na konkurs – propozycje z podstawowej karty restauracji nie będą kwalifikowane.

Wybrane desery pojawią się w ofercie konkursowych lokali w piątek 6 kwietnia i będą dostępne dla gości do 15 kwietnia. Restauratorzy, oto zadanie na najbliższe dni – wymyślić oryginalny, wiosenny i przede wszystkim pyszny deser z czekolady. Kwiecień będzie na Jemy w Łodzi bardzo, ale to bardzo słodkim miesiącem!

Podobne posty

Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...
Co było pierwsze – makaron czy kluska? Czym różnią się od siebie i gdzie zaczęło się całe to ...