Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Czekoladożercy, szykujcie siły – jest kilkanaście wyjątkowych deserów do spróbowania. W tym roku lokale wysoko zawiesiły poprzeczkę – zapowiada się obłędne świętowanie!

Tegoroczne zadanie – deser nowoczesny. Temat nie jest przypadkowy, ponieważ naszym partnerem została firma Morning – specjaliści od sous vide, wszelkiego rodzaju syfonów, a także odjechanych dodatków do deserów, jak smakowe cukry czy strzelające czekoladki. Ciekawe, na ile wystrzałowo będzie w łódzkich kawiarniach i restauracjach. Zaczynamy jutro, kończymy 12 kwietnia, czyli w Międzynarodowy Dzień Czekolady. Mamy już wszystkie opisy i zdjęcia, nie możemy się doczekać, kiedy zaczniemy jedzenie. Desery zapowiadają się wyjątkowo i bardzo różnorodnie – są pomysłowe, oryginalne i pięknie podane, teraz czas sprawdzić, jak smakują. Sprawdźcie,  kogo tym razem mamy w konkursowej stawce.

Cesky Film (Tymienieckiego 25a)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Domowe semifreddo o smaku białej czekolady z miętą ogrodową i pudrem z orzechów laskowych. Cena: 15 zł

Chocolate Story (Piotrkowska 217)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Wyjątkowy czekoladowy deser zachwyci smakiem nawet posiadaczy najbardziej wyszukanych kubków smakowych. Początek opowieści stanowi miękkie, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które idealnie komponuje się z lekkim i puszystym musem czekoladowym. Zwieńczeniem podróży jest intensywny, gorzki smak ziarna kakao który na długo pozostaje w pamięci sympatyków dobrej czekolady. Cena: 15 zł

Farina Bianco (Al. Piłsudskiego 14)

Farina Bianco - deser

Puszysty sernik z białej czekolady w nowoczesnej odsłonie z malinami, gąbką czekoladową i ziemią jadalną. Cena: 14,90 zł, cena specjalna w dniu Finału 12.04: 12,90 zł

Hort Cafe (ul. Piotrkowska 106/110)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Czekotamina, czyli uzależniające, bardzo czekoladowe ciasto, składające się z warstw czekoladowego biszkoptu i czekoladowego ganache. Podane z musem malinowym, marakujowym oraz czekoladowym. Różnorodność czekoladowych faktur została przełamana winnym smakiem owocowych, aromatycznych musów. Cena: 12 zł.

MOTYWY (Traugutta 14)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

B + WZ = WNM, czyli Brownie + WZ = Wielka Nieskończona Miłość 🙂

Deser jest połączeniem 2 klasycznych i kochanych przez ludzi deserów, czyli Brownie i WZ. Zawiera części składowe obydwu deserów, jednak całość ma nowoczesną formę. Cena: 16 zł

Owoce i Warzywa (Traugutta 9)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

GOMBACZA – czekoladowa gąbka z kremem matcha i granatem. Cena: 8 zł

Piwnica Łódzka (Sienkiewicza 67)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Czekoladowe mille feuille z mascarpone z białą czekoladą. Cena: 16 zł

Porcja (Roosevelta 7)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Trufle batatowo-czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi, migdałami i wiórkami z kokosa, podane z sosem kokosowo-pomarańczowym (deser wegański i bezglutenowy). Cena 12 zł.

Stare Kino by Antoine Lopez (Piotrkowska 120)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Czekoladowe sable/ganache z czekolady i oliwek/ganache z czekolady i bazylii/karmelowy sos z cytryną/chrupiące ciasteczko z czarnych oliwek/konfitowane oliwki. Cena: 19 zł. Uwaga, restauracja jest zamknięta w poniedziałki.

Szpulka (Rynek Manufaktury)

Święto Czekolady – jutro zaczynamy!

Fondant czekoladowy z serem gorgonzola – ciasto z płynnym nadzieniem z czekolady oraz sera pleśniowego udekorowane słonym karmelem i owocami. Cena: 14 zł.

Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)

Czekoladowy torcik truflowy z malinami i lodami słony karmel. Cena: 16,99 zł

deser

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...