Święto Czekolady – jutro zaczynamy!
Czekoladożercy, szykujcie siły – jest kilkanaście wyjątkowych deserów do spróbowania. W tym roku lokale wysoko zawiesiły poprzeczkę – zapowiada się obłędne świętowanie!
Tegoroczne zadanie – deser nowoczesny. Temat nie jest przypadkowy, ponieważ naszym partnerem została firma Morning – specjaliści od sous vide, wszelkiego rodzaju syfonów, a także odjechanych dodatków do deserów, jak smakowe cukry czy strzelające czekoladki. Ciekawe, na ile wystrzałowo będzie w łódzkich kawiarniach i restauracjach. Zaczynamy jutro, kończymy 12 kwietnia, czyli w Międzynarodowy Dzień Czekolady. Mamy już wszystkie opisy i zdjęcia, nie możemy się doczekać, kiedy zaczniemy jedzenie. Desery zapowiadają się wyjątkowo i bardzo różnorodnie – są pomysłowe, oryginalne i pięknie podane, teraz czas sprawdzić, jak smakują. Sprawdźcie, kogo tym razem mamy w konkursowej stawce.
Cesky Film (Tymienieckiego 25a)
Domowe semifreddo o smaku białej czekolady z miętą ogrodową i pudrem z orzechów laskowych. Cena: 15 zł
Chocolate Story (Piotrkowska 217)
Wyjątkowy czekoladowy deser zachwyci smakiem nawet posiadaczy najbardziej wyszukanych kubków smakowych. Początek opowieści stanowi miękkie, rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe, które idealnie komponuje się z lekkim i puszystym musem czekoladowym. Zwieńczeniem podróży jest intensywny, gorzki smak ziarna kakao który na długo pozostaje w pamięci sympatyków dobrej czekolady. Cena: 15 zł
Farina Bianco (Al. Piłsudskiego 14)
Puszysty sernik z białej czekolady w nowoczesnej odsłonie z malinami, gąbką czekoladową i ziemią jadalną. Cena: 14,90 zł, cena specjalna w dniu Finału 12.04: 12,90 zł
Hort Cafe (ul. Piotrkowska 106/110)
Czekotamina, czyli uzależniające, bardzo czekoladowe ciasto, składające się z warstw czekoladowego biszkoptu i czekoladowego ganache. Podane z musem malinowym, marakujowym oraz czekoladowym. Różnorodność czekoladowych faktur została przełamana winnym smakiem owocowych, aromatycznych musów. Cena: 12 zł.
MOTYWY (Traugutta 14)
B + WZ = WNM, czyli Brownie + WZ = Wielka Nieskończona Miłość 🙂
Deser jest połączeniem 2 klasycznych i kochanych przez ludzi deserów, czyli Brownie i WZ. Zawiera części składowe obydwu deserów, jednak całość ma nowoczesną formę. Cena: 16 zł
Owoce i Warzywa (Traugutta 9)
GOMBACZA – czekoladowa gąbka z kremem matcha i granatem. Cena: 8 zł
Piwnica Łódzka (Sienkiewicza 67)
Czekoladowe mille feuille z mascarpone z białą czekoladą. Cena: 16 zł
Porcja (Roosevelta 7)
Trufle batatowo-czekoladowe z prażonymi orzechami laskowymi, migdałami i wiórkami z kokosa, podane z sosem kokosowo-pomarańczowym (deser wegański i bezglutenowy). Cena 12 zł.
Stare Kino by Antoine Lopez (Piotrkowska 120)
Czekoladowe sable/ganache z czekolady i oliwek/ganache z czekolady i bazylii/karmelowy sos z cytryną/chrupiące ciasteczko z czarnych oliwek/konfitowane oliwki. Cena: 19 zł. Uwaga, restauracja jest zamknięta w poniedziałki.
Szpulka (Rynek Manufaktury)
Fondant czekoladowy z serem gorgonzola – ciasto z płynnym nadzieniem z czekolady oraz sera pleśniowego udekorowane słonym karmelem i owocami. Cena: 14 zł.
Tawerna Pepe Verde (Manufaktura)
Czekoladowy torcik truflowy z malinami i lodami słony karmel. Cena: 16,99 zł