fbpx

Konkurs Czekolady

My odwiedziłyśmy już wszystkich uczestników czekoladowego konkursu, wam zostały jeszcze trzy dni. To ostatni moment, by dobrze rozplanować czekoladowy weekend.

Od kilku dni czekoladowe desery rządzą na Jemy w Łodzi, ale gdyby przypadkiem, ktoś jeszcze nie słyszał o naszym konkursie, przypominamy, że do niedzieli włącznie możecie próbować słodkości przygotowanych przez 11 wyjątkowych miejsc. Dla was czekoladowa uczta, zaś dla zwycięskiego lokalu – zestaw upominków i szkolenie w Akademii Czekolady Callebaut.

Williamsburg

My ruszyłyśmy w trasę już we wtorkowe południe. Pierwszy przystanek – Williamsburg i jego czekoladowy mus z chilli i pomarańczą. Niezobowiązujący i idealnie wpisujący się w kuchnię tego miejsca, a do tego zjedzony w kameralnym ogródku przy pięknej pogodzie. Tak, już możecie zazdrościć nam naszej ciężkiej pracy.

Quale

Z młodzieżowego bistro trafiłyśmy prosto do eleganckiej Quale. Tu również królował mus, ale w jakże odmiennej postaci. Każdy składnik na tym talerzu to oczywiście czekolada, ale każda zaprezentowana w zupełnie innej, orygialnej teksturze.

Owoce i Warzywa

Już kilka minut później zamieniłyśmy wytworną zastawę na talerz z logo Społem. Pewnie już się domyślacie, że czekoladową tartę z malinami na spodzie Oreo zjadłyśmy w ogródku klubokawiarni Owoce i Warzywa. Czyż to nie najlepszy dowód, że czekolada wznosi się ponad podziałami?

Porcja 

Zastanawiacie się, czy zmieścimy kolejny deser? Oczywiście, tym bardziej, że ten był znacznie mniej słodki i … zdrowy. Tak, nie ma tu pomyłki – Porcja specjalizuje się w świadomym żywieniu, dlatego też ich wegańskie ciasto przygotowane było na bazie batatów, a w jego składzie można było znaleźć składniki, takie jak buraki, siemię lniane czy matcha.

Szyby Lustra

Jesteśmy w połowie zaplanowanej na wtorek drogi. Oto Szyby Lustra. Co ciekawe, tu również postawiono na wegański deser (tym razem na bazie kaszy jaglanej), w którym czekoladowemu brownie towarzyszył sorbet z marakui i świeże owoce.

Szwalnia Smaków

W pełnym słońcu maszerujemy na Piotrkowską 217. Najpierw ostre od chilli brownie w Szwalni Smaków, któremu towarzyszą własnej produkcji limonowe lody przełamujące słodycz ciasta, następnie otoczona plastrami kiwi półsfera wypełniona delikatnym musem i wykończona polewą z białej czekolady z Klubie Wino.

Klub Wino

Dobre miejsce na koniec, by słodkość całego dnia zrównoważyć kieliszkiem zimnego prosecco (#naszapracabardzociezka).

Cesky Film

Drugi dzień konkursu. Środa to bułka z masłem, na ten dzień zaplanowana jedynie wizyta w Ceskim Filmie, do którego dostajemy się na miejskim rowerze!. Ten lokal nietypowo postawił na naleśniki. Czekoladowe ciasto, delikatny krem, migdały i mus malinowy. Dobra propozycja na deser, ale też na słodkie śniadanie.

Dzika Kaczka

Dzień trzeci. Sport był wczoraj, więc do Dzikiej Kaczki jedziemy już samochodem. Otoczenie rodem z wakacji, zimna lemoniada lawendowa i fondant w roli głównej. Płynna czekolada w środku, a dla kontrastu kwaskowe lody i wiśniowa konfitura. Dookoła śpiewają ptaki, a my myślimy jak tu przedłużyć o tydzień nasz konkurs.

Kolory Wina

Wyprawę kończymy w Kolorach Wina. Delikatne ravioli wypełnione jest jogurtowym nadzieniem, w kremie z białej czekolady chrupią perełki lekko słonego karmelu, a to dopiero początek, bo całości dopełniają: brownie, różne konsystencji musy, czekoladowy pył i świeże owoce.    

My już mamy swoich faworytów, ale ostateczny werdykt jury pod przewodnictwem doświadczonych technologów z Akademii Czekolady Callebaut poznacie w poniedziałek. Do tego czasu cieszcie się czekoladową ucztą i odwiedzajcie konkursowe lokale. Czekamy na wasze opinie. 

Podobne posty

Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...
25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką ...