Święto Czekolady – w kwietniu rusza druga edycja słodkiego konkursu
Jeśli kochacie czekoladę, szykujcie siły na kwiecień. Już dziś zaczynamy nabór lokali do konkursu, którego tematem przewodnim jest oczywiście czekolada. Obiecujemy – będzie bardzo, bardzo słodko.
Mamy super wiadomość – w tym roku po raz drugi organizujemy Święto Czekolady. Dla fanów słodkości 10 dni czekoladowej rozpusty, dla restauracji i kawiarni – możliwość zaprezentowania deserowych umiejętności oraz szansa na zgarnięcie tytułów i nagród. Temat przewodni konkursu i całego wydarzenia: Nowoczesny deser czekoladowy. Głównym partnerem tegorocznej edycji jest firma Morning. Wybór nie jest przypadkowy, ponieważ poza sprzętem do kuchni molekularnej, ma ona w swojej ofercie około 500 dodatków do cukiernictwa, począwszy od orzechowych past, poprzez owoce liofilizowane, na strzelających czekoladkach kończąc. Co ważne, od niedawna tego typu gadżety dostępne są również w wersji dla amatorów, którym dedykowana jest linia Morning Home z domowym sous vide na czele.
Zasady konkursu są proste. Od dzisiaj do piątku 31 marca, łódzkie restauracje i kawiarnie mogą zgłaszać swoje popisowe desery z czekolady. Od 3 kwietnia zakwalifikowane do konkursu słodkości pojawią się w ofercie lokali – będą dostępne dla wszystkich gości. W przeciągu 10 dni jury wytypuje zwycięzcę, czyli najlepszy czekoladowy deser. Na jego autora czekają wyjątkowe nagrody ufundowane przez firmy, którym niezwykle bliski jest temat czekolady.
Reklama |
Pierwszą z nich jest niedawno otwarta Szkoła Sztuki Kulinarnej ASHANTI, która kształci zarówno profesjonalistów, jak i amatorów z zakresu cukiernictwa i gotowania (zwycięzca otrzyma voucher do wykorzystania na wybrane szkolenie). Aby mógł nadal doskonalić swoje umiejętności, przyda się też dobra czekolada, profesjonalne przybory i tematyczne książki – o taki zestaw zadbał producent belgijskiej czekolady, marka Callebaut.
Jest o co walczyć, więc pokażcie, że potraficie wyczarować prawdziwe cuda z czekolady!
Co trzeba zrobić, aby wziąć udział w konkursie?
I etap – zgłoszenie lokalu do konkursu
Na zgłoszenia czekamy od dziś do piątku 31 marca pod adresem kontakt@jemywlodzi.pl. W mailu prosimy podać/dołączyć:
Najpóźniej do soboty 1 kwietnia prześlemy wam informację, czy zakwalifikowaliście się do konkursu (zastrzegamy sobie możliwość odrzucenia zgłoszenia). Zgłaszane desery muszą być przygotowane specjalnie na konkurs – propozycje z podstawowej karty restauracji nie będą kwalifikowane.
II Etap – Wielkie Święto Czekolady
Wybrane desery pojawią się w ofercie konkursowych lokali w poniedziałek 3 kwietnia – ich listę i przygotowane specjalności przedstawimy wam dzień wcześniej. Konkursowe desery będą dostępne dla gości do 12 kwietnia – data nie jest przypadkowa, to właśnie wtedy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Czekolady. W środę poznamy też zwycięzcę czekoladowego konkursu. Wybierze go jury, w którego skład wchodzą specjaliści z firmy Morning, Akademii Kulinarnej ASHANTI i przedstawiciele Jemy w Łodzi.
Restauratorzy, oto zadanie na najbliższe dni – wymyślić nowoczesny, oryginalny i przede wszystkim pyszny deser z czekolady. Kwiecień będzie na Jemy w Łodzi bardzo, ale to bardzo słodkim miesiącem!