Świeże i pachnące szynki, kiełbasy i kozie sery z małego gospodarstwa. Pasztety, sałatki i pierogi przygotowywane na miejscu. Rajskie Jadło to nie tylko domowy obiad, ale też miejsce na dobre zakupy. 

Wszystkie te specjały znajdziecie w ich lokalu w Galerii Łódzkiej. Pewnie tak samo jak ja, wiele razy przechodziliście obok i nawet nie zwróciliście uwagi na wypełnione po brzegi witryny. Możliwe, że tylko ja jestem taką gapą. Wiecie, że Rajskie Jadło w galerii jest już ponad 20 lat? Właściciele w tym czasie zdążyli wypróbować wszelkie możliwe szynki, kiełbasy, sery i inne wyroby, by w ich witrynach znalazło się miejsce tylko na te sprawdzone i ulubione produkty z dobrym składem. Przez tyle lat zyskali wielu stałych klientów, którzy nauczyli się już, w jakie dni są tu świeże dostawy produktów. 

Domowe pasty i sałatki

Pieczę nad recepturami sprawuje właścicielka Iwona Podkówka, która osobiście przygotowuje sałatki. Przepisy pochodzą od jej mamy, babci, teściowej. W domu jedli je od lat i tak samo przyrządzane są w Rajskim Jadle. Wśród smarowideł do kanapek mają pastę z tuńczyka z dodatkiem kukurydzy, dobrze doprawioną pastę z makreli, puszystą pastę jajeczną ze szczypiorkiem i delikatny twarożek z dodatkami. Wszystko jest świeże i smakuje jak w domu. Oprócz past w ladzie znajdziemy sałatki, np. z pieczarkami albo tradycyjną sałatkę jarzynową. Czy zaczynacie już odhaczać check listę na Wielkanoc? Dodam też, że codziennie kupicie u nich świeżo przygotowane pierogi. Przygotowują ich taką ilość, żeby nic nie zostało na drugi dzień. Do wyboru są klasyczne farsze: ukraińskie, z mięsem czy twarogiem, w sezonie letnim z owocami, a w grudniu z kapustą i grzybami. Nowością w ofercie jest śledź przekładany burakiem, marchwią, jajkiem i cebulą – tradycyjnie przygotowywany na Ukrainie. 

Swojskie wędliny – zamów na święta!

Zdecydowanie większą część lodówek zajmują wyroby mięsne. Na miejscu codziennie pieczony jest karczek, brzuszek, schab, świeżo przygotowane pasztety pojawiają się zazwyczaj w środy. Codziennie do Rajskiego przyjeżdżają dostawy wędlin, kiełbas i innych wędzonek. W czwartki jest tu największy wybór. Już teraz możecie zamawiać u nich wędliny i białą kiełbasę na święta – zamówienia przyjmują do 1 kwietnia. Na przykład szynkę niedzielną przygotowaną tradycyjną metodą peklowania. Jest różowiutka, pachnąca i soczysta, a surową białą kiełbasę od lat biorą z jednej sprawdzonej masarni. Podobno lepszej nie znajdziecie. Poza polskimi wędlinami są także te zagraniczne – hiszpańskie chorizo, węgierskie salami, włoska mortadela. Nie kupicie od ręki surowego mięsa, natomiast zawsze możecie je zamówić. Obsługa skontaktuje się z masarnią, dowie o cenę i umówi dogodny termin odbioru. Właśnie, a propos obsługi, tą trzeba pochwalić, wszyscy pracownicy doskonale znają każdy produkt i są bardzo pomocni. Jeśli czegoś nie ma w ofercie delikatesów, nie stanowi żadnego problemu, żeby zdobyć pożądany produkt.

Twaróg z mleka siennego

Kiedyś takie serowe przysmaki były codziennością, teraz to rarytas. W każdy piątek do Rajskiego Jadła przyjeżdża dostawa swojskiego masła i twarogów z mleka siennego (od krów żywionych tylko sianem, nie mieszankami pasz) z małej mleczarni. Dodatkowo w serowej części witryny znajdziecie sery, twarogi i jogurty z koziego mleka od Pani Kasi, która prowadzi swoje małe gospodarstwo. Obkupicie się też w delikatną holenderską goudę, idealny do zapiekania ser mimolette, polskie dojrzewające sery bursztyn i rubin. Mają również jajka od szczęśliwych kurek, choćby od bardzo wymagającej kury zielononóżki. 

Deski serów i wędlin na domówkę, kanapki na drogę

W Rajskim Jadle w Galerii Łódzkiej możecie zamówić deskę serów i wędlin przygotowaną z produktów z lady. Zamówioną kompozycję dostaniecie na drewnianej paterze, która zostanie wam wypożyczona. Nie pakują ich w jednorazowe pojemniki. Na miejscu złapiecie też codziennie przygotowane kanapki, jednodniowe sałatki i zapiekanki idealne na przekąskę do pracy lub szkoły. Pani Iwona przygotowuje piękne i kolorowe tartinki – małe kanapeczki w sam raz na niewielkie przyjęcia i konferencje.

Delikatesy Rajskiego Jadła w swojej ofercie mają znacznie więcej produktów. Są konfitury, miody, zakwasy, kiszonki. Nie sposób wszystkiego wymienić, dlatego przy najbliższej okazji zajrzyjcie do nich na zakupy. Otwarci są od poniedziałku do soboty w godzinach 9.30 – 21.00 oraz w niedziele handlowe. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...