Cesky Film

Kuchnia naszych sąsiadów to obowiązkowe knedliki, zupa czosnkowa i smażony ser, ale w odświeżonej karcie Českiego Filmu znajdziecie też mniej oczywiste przysmaki z Czech.

Nie tylko w centrum Łodzi można dobrze zjeść. Położona przy Tymienieckiego 25 a (na terenie pofabrycznych loftów Scheiblera) restauracja Česky Film w grudniu obchodziła swoje trzecie urodziny. Przez cały ten czas większość pozycji w karcie nie uległa zmianie, bo po prostu nie można rozstać się z daniami, które wciąż cieszą się niesłabnącym powodzeniem wśród gości. Nic dziwnego – Polakom bliska jest sycąca kuchnia, w której królują mięsa, potrawy mączne i zupy. Stali bywalcy nie powinni jednak narzekać na nudę – w restauracji każdego miesiąca pojawiają się sezonowe wkładki, a niedawno odświeżono również podstawowe menu. Kucharze restauracji nad nowymi propozycjami pracowali pod okiem rodowitego Czecha, który zdradził im przepisy znane z rodzinnego domu. Ołomuniecki ser, szynka z Pragi, bramborak z zasmażaną kapustą, a do tego obowiązkowo czeskie piwo. Zaczynamy naszą degustację.

Cesky Film

Czeską ucztę otwiera tort z serka ołomunieckiego. Tytułowy ser (nazywany również twarożkiem) jest naprawdę niepowtarzalny – miękki, dojrzewający, o silnym i charakterystycznym smaku oraz woni. W daniu zestawiono go z wędzonym boczkiem i pumperniklem – mocne dodatki, ale tylko takie są w stanie sprostać towarzystwu intensywnego sera. Ułożone warstwami rzeczywiście wyglądają jak tort, tylko w bardzo wytrawnej wersji, do której świetnie pasuje wysokoekstraktowe czeskie piwo.

Cesky Film

Zima to idealny czas na pożywną zupę. Obok znanej od dawna czosnkowej i cebulowego kremu, nowością w karcie jest zupa z zielonej soczewicy. Jest sycąca, ale równocześnie stosunkowo lekka, z nietypowym dodatkiem w postaci plasterków frankfurterki. Jak wiadomo, soczewica to bogate źródło witamin, a tych brakować może w okresie zimy, więc warto sięgnąć po zdrowy, a równocześnie rozgrzewający talerz „zielonej” zupy.

Cesky Film

O lżejsze, bezmięsne danie nie jest łatwo w tradycyjnej kuchni czeskiej, na szczęście w nowościach pojawiła się sałatka z kozim serem. Grillowany, podany na ciepło ser w krążku rozpływa się w ustach i dobrze komponuje się z gruszką i prażonymi orzechami włoskimi. Wisienką na torcie jest pomarańczowy winegret. Ten kolorowy talerz jest nie tylko smaczny, ale też poprawia humor w zimowe dni przywołując na myśl gorące lato.

Cesky Film

Była propozycja dla wegetarian, teraz będzie coś dla jaroszy i miłośników ryb. Delikatny sandacz podany jest z puree ziemniaczanym i zasługującym na uwagę sosem śmietanowo-porowym. Przygotowany na białym winie sos, jest nieco słodkawy i subtelnie ostry zarazem, a co najważniejsze – nie dominuje nad rybą.

Cesky Film

Na duży głód bramborak z zasmażaną kapustą i szynką – nikt nie ma wątpliwości, że jesteśmy w czeskiej restauracji. Bramborak to nic innego, jak placek ziemniaczany, jednak w bardziej chrupiącej wersji, a do tego mocno kminkowa kapusta. Najważniejsza w daniu jest jednak szynka. Przypomnijcie sobie lekko wędzony, dymny smak przerośniętej tłuszczykiem wędliny, która kiedyś gościła na świątecznym stole. To właśnie to! Przeszło dziesięciokilowe szynki przyjeżdżają do restauracji prosto z Pragi, a ich mięso jest naprawdę obłędne.

Cesky Film

Myślicie, że to koniec? Nie, oczywiście nie ma udanej uczty bez słodkiego finału. Dla tych, którzy kochają słodkie ciasta – miodowo-bydyniowo-krówkowa Marlenka, jeśli jednak wolicie deser w mniej oczywistej odsłonie słodyczy, sięgnijcie po gruszkę gotowaną w winie. Podawana na ciepło jeszcze lepiej oddaje aromaty korzennych przypraw dodanych do wina. Na talerzu asystują jej sprawdzeni towarzysze – lody waniliowe i bita śmietana.

Wszystkie te dania pokazują kuchnię czeską w nowej, mniej oczywistej odsłonie. Kompozycje są ciekawe, a jednocześnie bezpretensjonalne i co najważniejsze – smaczne. Z uwagi na wielkość porcji przy jednej wizycie trudno jest spróbować tak wielu propozycji z karty, dlatego kusząco brzmi opcja planowanych przez restaurację degustacji pod hasłem kulinarnej podróży przez Czechy. Szczegóły już wkrótce.

 

Cesky Film

Dla miłośników czeskiego piwa

Piwa naszych sąsiadów chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. W restauracji Česky Film, poza ofertą piw butelkowych, dostępne jest też pięć rodzajów piw lanych z Černej Hory. To najstarszy browar na Morawach – pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą już z 1298 roku. A to propozycje z baru restauracji:

Granát 12- ciemne piwo przygotowane według tradycyjnych, starych receptur, w którym gorycz zbalansowana jest delikatnym karmelowym smakiem.
Kamelot 12- Piwo jasne pełne, charakteryzuje się żółto- złotym kolorem oraz doskonałą chmielową goryczką.
Kvasar 14- jasne piwo o najwyższej zawartości ekstraktu (14%) z nieznacznym miodowym posmakiem.
Modrá Luna (Borovka) 11- dzięki dodaniu maceratu z suszonych jagód, piwo to ma charakterystyczny i ciekawy owocowy posmak.
Matous 12- potrójnie warzony czeski lager, który wyróżnia się chmielowym aromatem oraz pełnym smakiem.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...