Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

 W Łodzi przybywa miejsc specjalizujących się w kuchni indyjskiej. Aromatyczne dania serwowane w bardziej i mniej pikantnych wersjach można spotkać przede wszystkim w centrum Łodzi. Sprawdźcie, gdzie wybrać się na świeżo wypiekane placki naan podawane z curry, kormą, czy tikka masalą.

Ganesh

W tym roku minie 13 lat odkąd Ganesh karmi łodzian daniami kuchni indyjskiej. Pierwsza restauracja powstała w podwórku Piotrkowskiej 69 i z powodzeniem działa do tej pory. W kolejnych latach otwarte zostały punkty na rynku Manufaktury oraz na Olechowie (handlowy pasaż przy ul. Opolczyka 17). Ganesh ma także swoje lokale w Warszawie i Krakowie. Miejsca te są w stu procentach poświęcone hinduskim smakom. Menu Ganeshu to skarbnica aromatycznych potraw w mniej lub bardziej ostrych wersjach. Królują potrawy pieczone w tradycyjnym piecu tandoor oraz jednogarnkowe dania mięsne. Wystarczy wymienić chociażby kormę – łagodny sos na bazie nerkowców i śmietany, podawany z kurczakiem lub baraniną, czy madras – bardzo ostry sos z czerwonego chilli, z dodatkiem imbiru, czosnku i kokosu. Do tego kilka rodzajów wypiekanych na miejscu placków naan oraz podawany na wiele sposobów ryż basmati.

Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

Sneha’s Touch of India

Indyjska kuchnia spod znaku Sneha’s przywędrowała do Łodzi niespełna dwa lata temu z Pabianic, gdzie działa bliźniaczy lokal. Restauracja zadomowiła się przy skrzyżowaniu ul. Zamenhoffa i Kościuszki. W środku jest przestronnie i elegancko. Wnętrza ozdobiono orientalnymi dekoracjami nawiązującymi do hinduskiego klimatu. Kuchnia Sneha’s to mieszanka smaków Indii, Nepalu (skąd pochodzą kucharze) oraz Chin. Dlatego w menu oprócz wielu hinduskich przysmaków – pierożków samosa, butter chickena, masali z kurczakiem, czy całej palety potraw z pieca tandoor – odnajdziemy także zupę tom yum oraz różnorodne kompozycje dań na gorących półmiskach- z mięsem, rybami i owocami morza. W karcie nie brakuje także warzywnych propozycji dla wegetarian oraz tradycyjnych słodkich deserów.

Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

Masala Express

Szybkie dania kuchni indyjskiej serwowane na wynos i z dowozem to specjalność Masala Express. Zjeść można także na miejscu. W kameralnym lokalu przy ul. Rewolucji 1905 r. 23 na gości czeka kilka stolików. Masala Express nie ma rozbudowanego menu. Główne danie to kurczak curry w czterech odsłonach. Paneer Kroma to opcja z łagodnym sosem z orzechów nerkowca i jogurtu. Średnio pikantny wariant to Paneer Tikka Masala, przygotowywany na bazie pomidorów i cebuli. Lubiącym ostre smaki polecany jest kurczak Vindaloo w sosie z czerwonego chilli. Na roślinożerców czeka Chana Masala z ciecierzycą. Wszystkie warianty podawane są z ryżem basmati i indyjskim plackiem tawanaan. Cena klasycznej porcji to 17 zł, powiększony wariant XXL kosztuje 23 zł. W menu Masala Express dostępne są również po dwa rodzaje pierożków samosa, zup oraz sałatek. Do picia można zamówić słodkie mango lassi w cenie 10 zł za 0,4 l.

Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

Laxmi

Samosy i mango lassi znajdziemy także w menu restauracji Laxmi przy ul. Struga 2. Działający od niespełna dwóch lat lokal zajął miejsce po pubie Fermentacja. Zamiast piwa serwuje się tutaj dania przygotowywane przez rodowitych hindusów. W menu aż roi się od indyjskich przysmaków serwowanych zarówno z mięsem, jak i w opcji wegetariańskiej. Na wybór nie można narzekać, bo karcie znalazło się ponad 60 potraw. Wśród nich m.in. takie przysmaki jak: murg tikka (grillowane kawałki kurczaka w trzech różnych panierkach), hana masala (ciecierzyca w sosie pomidorowo-cebulowym i indyjskimi przyprawami), czy lamb seekh kabab (mielona jagnięcina z cebulą, czosnkiem i imbirem, pieczona w piecu tandoor). Specjalności Laxmi jest także przyrządzany na miejscu ser paneer (podawany w sałatce z pomidorami, orzechami nerkowca i migdałami) oraz wypiekane w lokalu serowe placki naan.

Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

Istanbul – Tajmahal

Lokal przy ul. Piotrkowskiej 88 wiele osób kojarzy z zawijanym w tortillę kebabem. Jednak kiedy przyjrzymy się bliżej menu okaże się, że oprócz dań kuchni tureckiej znalazło się w nim miejsce również na potrawy indyjskie. Istanbul – Tajmahal oferuje ich całe mnóstwo, łącznie z tymi wypiekanymi w tradycyjnym piecu tandoor. Można zamówić m.in. kilka rodzajów indyjskiego pieczywa, ale także klasycznego butter chickena w kremowym sosie pomidorowym przyrządzanym na bazie orzechów nerkowca oraz samosy nadziewane mieloną jagnięciną. Wśród wegetariańskich dań polecana jest warzywna korma podawana w delikatnym sosie z suszonych owoców z indyjskim serem paneer.

Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi

Masala Ghor

Kartą wypełnioną po brzegi hinduskimi daniami może pochwalić się także restauracja Masala Ghor przy ul. Piotrkowskiej 120. Tutejsza kuchnia czerpie z kulinarnych tradycji północnych Indii. Wśród dań głównych dominują mięsne specjały z pieca tandoor – kawałki kurczaka w indyjskich przyprawach, ale także baranina i polędwica wołowa. Obowiązkową pozycją w menu są jednogarnkowe dania na bazie indyjskich sosów – curry, korma, tikka masala, czy vindaloo. Na miejscu – z wytrawnymi i słodkimi dodatkami – wypiekane są placki naan. Dla wegetarian przygotowano mocno doprawione dania z ciecierzycy, ziemniaków, kalafiora, ale także domowych hinduskich serów. Tutejszym specjałem jest biryani – popularne danie północnych Indii przyrządzane z dodatkiem ryżu, warzyw i marynowanego mięsa.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...