Sześć miejsc z indyjską kuchnią w Łodzi
W Łodzi przybywa miejsc specjalizujących się w kuchni indyjskiej. Aromatyczne dania serwowane w bardziej i mniej pikantnych wersjach można spotkać przede wszystkim w centrum Łodzi. Sprawdźcie, gdzie wybrać się na świeżo wypiekane placki naan podawane z curry, kormą, czy tikka masalą.
Ganesh
W tym roku minie 13 lat odkąd Ganesh karmi łodzian daniami kuchni indyjskiej. Pierwsza restauracja powstała w podwórku Piotrkowskiej 69 i z powodzeniem działa do tej pory. W kolejnych latach otwarte zostały punkty na rynku Manufaktury oraz na Olechowie (handlowy pasaż przy ul. Opolczyka 17). Ganesh ma także swoje lokale w Warszawie i Krakowie. Miejsca te są w stu procentach poświęcone hinduskim smakom. Menu Ganeshu to skarbnica aromatycznych potraw w mniej lub bardziej ostrych wersjach. Królują potrawy pieczone w tradycyjnym piecu tandoor oraz jednogarnkowe dania mięsne. Wystarczy wymienić chociażby kormę – łagodny sos na bazie nerkowców i śmietany, podawany z kurczakiem lub baraniną, czy madras – bardzo ostry sos z czerwonego chilli, z dodatkiem imbiru, czosnku i kokosu. Do tego kilka rodzajów wypiekanych na miejscu placków naan oraz podawany na wiele sposobów ryż basmati.
Sneha’s Touch of India
Indyjska kuchnia spod znaku Sneha’s przywędrowała do Łodzi niespełna dwa lata temu z Pabianic, gdzie działa bliźniaczy lokal. Restauracja zadomowiła się przy skrzyżowaniu ul. Zamenhoffa i Kościuszki. W środku jest przestronnie i elegancko. Wnętrza ozdobiono orientalnymi dekoracjami nawiązującymi do hinduskiego klimatu. Kuchnia Sneha’s to mieszanka smaków Indii, Nepalu (skąd pochodzą kucharze) oraz Chin. Dlatego w menu oprócz wielu hinduskich przysmaków – pierożków samosa, butter chickena, masali z kurczakiem, czy całej palety potraw z pieca tandoor – odnajdziemy także zupę tom yum oraz różnorodne kompozycje dań na gorących półmiskach- z mięsem, rybami i owocami morza. W karcie nie brakuje także warzywnych propozycji dla wegetarian oraz tradycyjnych słodkich deserów.
Masala Express
Szybkie dania kuchni indyjskiej serwowane na wynos i z dowozem to specjalność Masala Express. Zjeść można także na miejscu. W kameralnym lokalu przy ul. Rewolucji 1905 r. 23 na gości czeka kilka stolików. Masala Express nie ma rozbudowanego menu. Główne danie to kurczak curry w czterech odsłonach. Paneer Kroma to opcja z łagodnym sosem z orzechów nerkowca i jogurtu. Średnio pikantny wariant to Paneer Tikka Masala, przygotowywany na bazie pomidorów i cebuli. Lubiącym ostre smaki polecany jest kurczak Vindaloo w sosie z czerwonego chilli. Na roślinożerców czeka Chana Masala z ciecierzycą. Wszystkie warianty podawane są z ryżem basmati i indyjskim plackiem tawanaan. Cena klasycznej porcji to 17 zł, powiększony wariant XXL kosztuje 23 zł. W menu Masala Express dostępne są również po dwa rodzaje pierożków samosa, zup oraz sałatek. Do picia można zamówić słodkie mango lassi w cenie 10 zł za 0,4 l.
Laxmi
Samosy i mango lassi znajdziemy także w menu restauracji Laxmi przy ul. Struga 2. Działający od niespełna dwóch lat lokal zajął miejsce po pubie Fermentacja. Zamiast piwa serwuje się tutaj dania przygotowywane przez rodowitych hindusów. W menu aż roi się od indyjskich przysmaków serwowanych zarówno z mięsem, jak i w opcji wegetariańskiej. Na wybór nie można narzekać, bo karcie znalazło się ponad 60 potraw. Wśród nich m.in. takie przysmaki jak: murg tikka (grillowane kawałki kurczaka w trzech różnych panierkach), hana masala (ciecierzyca w sosie pomidorowo-cebulowym i indyjskimi przyprawami), czy lamb seekh kabab (mielona jagnięcina z cebulą, czosnkiem i imbirem, pieczona w piecu tandoor). Specjalności Laxmi jest także przyrządzany na miejscu ser paneer (podawany w sałatce z pomidorami, orzechami nerkowca i migdałami) oraz wypiekane w lokalu serowe placki naan.
Istanbul – Tajmahal
Lokal przy ul. Piotrkowskiej 88 wiele osób kojarzy z zawijanym w tortillę kebabem. Jednak kiedy przyjrzymy się bliżej menu okaże się, że oprócz dań kuchni tureckiej znalazło się w nim miejsce również na potrawy indyjskie. Istanbul – Tajmahal oferuje ich całe mnóstwo, łącznie z tymi wypiekanymi w tradycyjnym piecu tandoor. Można zamówić m.in. kilka rodzajów indyjskiego pieczywa, ale także klasycznego butter chickena w kremowym sosie pomidorowym przyrządzanym na bazie orzechów nerkowca oraz samosy nadziewane mieloną jagnięciną. Wśród wegetariańskich dań polecana jest warzywna korma podawana w delikatnym sosie z suszonych owoców z indyjskim serem paneer.
Masala Ghor
Kartą wypełnioną po brzegi hinduskimi daniami może pochwalić się także restauracja Masala Ghor przy ul. Piotrkowskiej 120. Tutejsza kuchnia czerpie z kulinarnych tradycji północnych Indii. Wśród dań głównych dominują mięsne specjały z pieca tandoor – kawałki kurczaka w indyjskich przyprawach, ale także baranina i polędwica wołowa. Obowiązkową pozycją w menu są jednogarnkowe dania na bazie indyjskich sosów – curry, korma, tikka masala, czy vindaloo. Na miejscu – z wytrawnymi i słodkimi dodatkami – wypiekane są placki naan. Dla wegetarian przygotowano mocno doprawione dania z ciecierzycy, ziemniaków, kalafiora, ale także domowych hinduskich serów. Tutejszym specjałem jest biryani – popularne danie północnych Indii przyrządzane z dodatkiem ryżu, warzyw i marynowanego mięsa.