Sezon na szparagi w pełni! Sprawdzamy dla was, które restauracje w Manufakturze przygotowały już specjalne szparagowe menu.

Są jędrne, chrupiące i po prostu pyszne. Szparagi to tak wdzięczne warzywo, że do stworzenia potrawy z ich udziałem ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Doskonale smakują przesmażone na maśle z dodatkiem soli, jako dodatek do makaronu, pizzy czy burgera. Dobrze komponują się ze stekiem, delikatnymi rybami, a także w odsłonie śniadaniowej. Do tego są niskokaloryczne i bogate w witaminę K i kwas foliowy. Widzicie tu jakieś minusy? Może jeden, sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca. Sprawdźcie więc jakie dania z ich wykorzystaniem przygotowały restauracje Manufaktury. 
Jest w czym wybierać, bo, gdyby zliczyć szparagowe propozycje z wszystkich ośmiu restauracji, mamy wybór spośród 29 pozycji! 

Al Dente – Pasta & Bąble Bar

Jak Al Dente, to oczywiście robiona od podstaw pasta i świetna pizza w stylu neapolitańskim.
W szparagowej wkładce znajdziecie tagliatelle ze szparagami, prosciutto crudo, szpinakiem i mascarpone (42 zł) albo gnocchi z bazyliowym pesto i szparagami (45 zł). Jest pizza ze szparagami, mozzarellą di bufala, prosciutto cotto, szpinakiem i majonezem szczypiorkowym (48 zł), a także, w nieco lżejszym wydaniu – szparagowa sałatka z wędzonym łososiem i twarogiem (45 zł). 

Anatewka

W Anatewce nowa wkładka to trzy dania ze szparagami. Zaczynając od przystawki mają blanszowane szparagi podawane z gravlaxem z łososia i majonezem koperkowym (43 zł). Zupa to nic innego jak krem z zielonych szparagów z dodatkiem prażonych migdałów (30 zł), a na danie główne – Surf&Turf, czyli stek wołowy w towarzystwie krewetek, puree pietruszkowego, szparagów i sosu holenderskiego (125 zł). Możecie urządzić tu sobie nie byle jaką szparagową ucztę!

Bawełna

Kuchnia Bawełny nie zwalnia tempa, przygotowali tu aż siedem szparagowych dań. Zacznijmy od tego co najprostsze i zaskakujące za razem – szparagi smażone na maśle, podawane z serem feta i skórką cytryny (23,90 zł). Spróbujecie tu też wyjątkowej pizzy ze szparagami, karczochami i kozim serem (52,90 zł). Dla miłośników makaronów Bawełna przygotowała trzy szparagowe pasty: tagliatelle z szynką parmeńską i pomidorkami (56,40 zł), strazopretti z krewetkami (59,90 zł) oraz carbonarę z dodatkiem szparagów (58 zł). Jest też szparagowa sałatka (47,40 zł) i saltimbocca (eskalopki cielęce) ze szparagami (89,20 zł). 

Bierhalle

W Bierhalle podają szparagi na trzy sposoby. Jest krem z białych szparagów gotowany na białym winie z dodatkiem chrupiącego jarmużu (25 zł), szparagi podawane z jajkiem poche oraz szynką parmeńską (39 zł) oraz sandacz ze szparagami i puree ziemniaczanym z tymiankiem i czosnkiem (68 zł). 

La Vende

Resturacja La Vende w swojej szparagowej wkładce ma trzy nowe dania. Sałatka z jajkiem poché, szparagami i sosem holenderskim (47 zł), zielone risotto ze szparagami i kurczakiem (48 zł) lub piersią z kaczki (64 zł) oraz tagliatelle z krewetkami i szparagami (52 zł). 

Manuarte

Kuchnia Manuarte z okazji sezonu szparagowego przygotowała jedno, ale eleganckie danie. Jest to przegrzebek z komosą ryżową, chorizo i majonezem lubczykowym, do tego oczywiście przesmażone zielone szparagi (39 zł).

Sphinx

Szparagi, kalarepa, tamarynd – dokładnie taką nazwę nosi nowa wkładka w restauracji Sphinx. My  jednak trzymamy fokus na szparagi. Wśród szparagowych dań znajdziecie tutaj smażony filet labraksa ze szparagami na maśle i plackiem warzywnym (66,99 zł) oraz tagliatelle ze szparagami (44,99 zł). Dla mięsożerców jest grillowany stek z angusa podawany z pieczonymi ziemniaczkami i szparagami (92,99 zł) oraz shoarma ze szparagami i sosem serowym z czterema rodzajami mięsa do wyboru (54,99 zł). 

Zielona

Iza – Szefowa Kuchni Zielonej – jak zwykle zadbała o wegetariańskie i wegańskie brzuszki. Po pierwsze wegetariański krem z białych warzyw ze szparagami (22 zł), po drugie wegańskie danie główne – stek z kalafiora ze szparagami w chili podawany na kremowym puree ziemniaczanym (42 zł) i po trzecie – wiosenną, szparagową sałatkę z truskawką i parmezanem (36 zł) – dostępna w wersji wegańskiej. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...