fbpx

Warsztaty laktofermentacji Miejskiej Kuchni Roślinnej fot. MKR

Jeśli lubicie robić przetwory, chcecie dowiedzieć się co oprócz ogórków i kapusty można i warto kisić albo jak zrobić wegański ser z roślinnego mleka, to macie ku temu niepowtarzalną okazję.

W najbliższą środę (26 listopada), w bistro Jaffa hummus & other stories odbędą się drugie z cyklu warsztaty praktyczne dotyczących fermentacji jedzenia. Spotkania organizowane są i prowadzone przez Agatę Bielską z Miejskiej Kuchni Roślinnej. Poprzednie warsztaty miały charakter wprowadzający i poświęcone były tematyce kiszenia, czyli jednej z najstarszych i najbardziej naturalnych technik konserwacji produktów spożywczych. Na przyszły tydzień Agata przygotowała coś specjalnego. Całe spotkanie poświęcone będzie zagadnieniu laktofermentacji, a jego uczestnicy nauczą się między innymi jak przyrządzać wegańskie, roślinne probiotyczne jogurty i sery bez udziału nabiału.

Warsztaty wprowadzenie do fermentacji fot. Miejska Kuchnia Roślinna

Warsztaty to dobra okazja, aby lepiej zrozumieć proces laktofermentacji i jego przebieg. Nie tylko po to, by samemu móc przygotowywać sery czy kiszonki, ale także żeby docenić jego zdrowotne korzyści. Kiszonki bogate są w kwas mlekowy i enzymy, które usprawniają trawienie, pomagają trawić tłuszcze i nie dopuszczają do odkładania się cholesterolu. Pomagają też utrzymać właściwą florę bakteryjną w jelitach i zwiększają zdolność przyswajania z pokarmu składników mineralnych. Jak mówi sama prowadząca, laktofermentacja ma też inną dużą zaletę. Daje też możliwość poznania tradycyjnych smaków, które królowały na stołach przed erą słoików pozwalających na pasteryzacje oraz erą lodówek czy zamrażarek. Znajomość procesów, jakie zachodzą w żywności podczas fermentacji pozwala też na tworzenie zupełnie nowych dań i potraw, a tym samym urozmaicanie codziennej diety.

Warsztaty wprowadzenie do fermentacji fot. Miejska Kuchnia Roślinna

Na roślinnych serach i jogurtach jednak nie koniec. Już teraz zaplanowanych jest pięć kolejnych spotkań z cyklu poświęconego fermentacji. Agata Bielska chce tym samym pokazać, że kiszenie to nie tylko ogórki i kapusta. Kisić możemy wszelkie warzywa, owoce, zboża, nasiona, orzechy. W trakcie warsztatów uczestnicy przygotują kiszonki, które mogą przybierać postać sałatek, chutneyu, ketchupów, pest, serów roślinnych, jogurtów, napojów. Poznają również tajniki fermentacji octowej, czyli domowej produkcji  octów. Jeśli zatem chcecie nauczyć się przyrządzać koreańskie kim-chi, ser Chèvre z orzechów nekowca, jogurt z mleka migdałowego, probiotyczną lemoniadę albo laktofermentowane pesto ziołowe, to koniecznie wybierzcie się na warsztaty do Jaffy.

Warsztaty wprowadzenie do fermentacji fot. Miejska Kuchnia Roślinna

Prowadząca, Agata Bielska jest  ekspertką w kwestii zdrowego odżywiania i technik konserwacji. Od lat interesuje się naturalnym żywieniem i aktywnie działa w łódzkim (i nie tylko) środowisku kulinarnym. Prowadziła wiele warsztatów o tematyce zdrowego odżywiania, również na targach Natura Food. Od lat w jej kuchni ważne miejsce zajmują produkty kiszone, do których jedzenia i przyrządzania zachęciły ją przede wszystkim studia związane z dietetyką według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i podróże po Azji. Z tej fascynacji zrodził się cykl warsztatów poświęconych szeroko pojętym kiszonkom.

Warsztaty wprowadzenie do fermentacji fot. Miejska Kuchnia Roślinna

Na najbliższe warsztaty, które odbędą się 26 listopada zapisywać można się do poniedziałku, 24 listopada. Spotkanie potrwa od godziny 17.30 do 20.30, a koszt udziału wynosi 70 zł od osoby i obejmuje materiały, skrypt i degustację. Zapisywać można się poprzez specjalny formularz (klik) lub na miejscu w lokalu Jaffa – hummus & the other stores przy Piotrkowskiej 67. W ramach promocji kiszonek przez cały tydzień w Jaffie serwowane będą też pyszne, kiszone cytryny.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...