Szykujcie się na ślimaki

Już w przyszły weekend odbędzie się w Łodzi Festiwal  Ślimaków. My mieliśmy okazję spróbować ich już we czwartek na warsztatach zorganizowanych przez Restaurację Polską.

 

W przyszłą sobotę rusza Leniwy Weekend ze ślimakiem – akcja, której inicjatorem jest Festiwal Dobrego Smaku. Szczegóły już wkrótce, a na razie napiszemy, że w wydarzeniu udział weźmie 12 łódzkich restauracji, które przygotują dwie potrawy ze ślimakami w roli głównej: przystawki w cenie 15 zł i dania głównego za 25 zł. Wstępem do festiwalu było czwartkowe spotkanie w Restauracji Polskiej. Zanim spróbujecie propozycji przygotowanych przez wybrane lokale, dowiedzcie się kilka słów więcej na temat tytułowego przysmaku.

Warsztaty ślimaków w Restauracji Polskiej

W świat ślimaków wprowadzili nas Mariola i Grzegorz Skalmowscy, małżeństwo, które od 12 lat zajmuje  się ich hodowlą. Snails Garden to firma, a zarazem położona na Mazurach ferma, w której hodowane i przetwarzane są ślimaki z Afryki i Europy Zachodniej (bardziej kruche i delikatniejsze od rodzimych winniczków). Choć zwierzęta nietypowe, hodowla rządzi się takimi samymi prawami, jak każda inna: poddawana jest kontrolom weterynaryjnym, ślimaki odżywianie są tu specjalną paszą, a ferma wyposażona jest w nowoczesne urządzenia.

Warsztaty ślimaków w Restauracji Polskiej

Mięso ślimaków jest delikatne, chude, bogate w białko i minerały. Co do smaku – spróbujcie choć raz, a na pewno zapamiętacie go na długo, gdyż trudno pomylić go z czymś innym. Większość osób jest zachwycona – nawet ci, którzy mieli opory przed degustacją. W Snails Garden ślimaki dostępne są w kilku postaciach: żywe, w puszkach (bez skorup), w słoikach (w skorupach) i w formie gotowych przekąsek. W sprzedaży dostępny jest również kawior z jajeczek ślimaka oraz kosmetyki na bazie śluzu ślimaka.

Warsztaty ślimaków w Restauracji Polskiej

Ślimaki bardzo rzadko goszczą w ofercie łódzkich lokali, ale może po Leniwym Weekendzie szefowie kuchni zaczną sięgać po nie częściej i chętniej. Jesteśmy bardzo ciekawe, na jakie dania postawią festiwalowe restauracje. Podczas warsztatów próbowaliśmy ślimaków zapieczonych z masłem czosnkowym, w kompozycji z duszonymi warzywami, cebulą i boczkiem czy też w formie farszu zapieczonego z mozzarellą na pieczywie tostowym. Każda propozycja zupełnie inna, ale każda ciekawa i ukazująca ślimaki w kolejnych, nowych odsłonach. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...