fbpx

Szymon Stach wyróżniony przez Gault&Millau

W miniony poniedziałek, w warszawskiej restauracji Signature odbył się pierwszy Gault&Millau Tour 2017, w trakcie którego wyróżniono najlepszych szefów kuchni regionu Lubelszczyzny i centralnej Polski. Szymon Stach z łódzkiej restauracji Quale otrzymał tytuł Szef Jutra.

Żółty Przewodnik Gault&Millau to wydawnictwo które tworzy kulinarną mapę najlepszych restauracji świata. Ukazuje się już od 50 lat, a w Polsce liczy sobie trzy edycje, z których ostatnia ukazała się pod koniec zeszłego roku. Kilkunastu anonimowych inspektorów odwiedziło około tysiąca restauracji w całym kraju. Do przewodnika trafiło 460 miejsc zasługujących według nich na czapy i wyróżnienia.

Szymon Stach wyróżniony przez Gault&Millau

To nie jedyne nagrody, jakie przyznają inspektorzy. 12 czerwca w Warszawie odbyło się spotkanie Gault&Millau Tour, które zgromadziło szefów kuchni restauracji wyróżnionych przez Żółty Przewodnik w regionie Lubelszczyzny i Polski Centralnej (Warszawa, Łódź i Lublin). Ponad 150 mistrzów kulinarnych miało okazję uczyć się od siebie nawzajem, wymieniać doświadczeniami, dyskutować o najnowszych trendach kulinarnych i poznać regionalne produkty.

Głównym punktem programu było jednak wręczenie nagród dla najlepszych szefów kuchni. Wyróżniono ich w pięciu kategoriach: Szef Roku, Szef Jutra, Młody Talent, Kobieta Szef i Szef Kuchni Tradycyjnej. Jedna z prestiżowych nagród – tytuł Szefa Jutra, trafiła w ręce Szymona Stacha, szefa kuchni łódzkiej restauracji Quale. To wielkie wyróżnienie dla młodego chefa. Wcześniej trafiło ono w ręce między innymi Michała Brysia (prowadzącego Hell’s Kitchen) czy Martina Jimeneza Castro – szefa kuchni restauracji Salto w Warszawie.

Szymon Stach wyróżniony przez Gault&Millau

Tym samym Gault&Millau uznało Szymona za jednego z najzdolniejszych i najbardziej obiecujących kucharzy młodego pokolenia. Stach kulinarnie od dawna związany jest z Łodzią. Pracował między innymi w restauracjach Jak Pragnę Wina, Galicji i MITMI. Obecnie szefuje w Quale Restaurant, z którą związany jest od początku istnienia lokalu i z którą zdobył w minionym roku czapę Gault&Millau. Jako absolwent Akademii Molekularnej Jean Bos chętnie korzysta z nowoczesnych technik gotowania, co widać w jego potrawach. Gościom Quale proponuje dania kuchni europejskiej w bardzo nowoczesnym i kreatywnym wydaniu.

W pozostałych kategoriach nagrody zdobyli: Robert Trzópek z autorskiej restauracji Bez Gwiazdek w Warszawie, którego wybrano Szefem Roku, Michał Gniadek z restauracji Plato (Warszawa) uznany za Młody Talent i Wojciech Kilian z warszawskiej restauracji Signature, który zdobył tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej. Tym razem nie przyznano nagrody w kategorii Kobieta Szef, która jest jednym ze standardowych wyróżnień Żółtego Przewodnika.

Popisowe danie Szymona Stacha z gali Gault&Millau Tour 2017

Podczas poniedziałkowej gali, wszyscy laureaci nagród mieli okazję zaprezentować swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości swoje popisowe dania. Szymon Stach zaproponował podwędzany filet z łososia na chłodniku z zielonego ogórka z kawiorem avruga. Jeśli chcecie przekonać się, jak gotuje Szef Jutra, wybierzcie się do Quale i spróbujcie jednego z menu degustacyjnych, które pozwolą wam skosztować kilku popisowych dań podczas jednej kolacji.

Podobne posty

Łódzka gastronomia to nie tylko nowoczesne, modne koncepty. To też ludzie, którzy karmili jeszcze ...
Wbrew pandemii w ubiegłym roku otworzyło się ponad 50 nowych lokali! Sprawdźcie, które z nich ...
Krewetki, kalmary, ośmiornice - w Seafood Bar&Market królują owoce morza, ale podane w ...