Szymon Stach wyróżniony przez Gault&Millau

W miniony poniedziałek, w warszawskiej restauracji Signature odbył się pierwszy Gault&Millau Tour 2017, w trakcie którego wyróżniono najlepszych szefów kuchni regionu Lubelszczyzny i centralnej Polski. Szymon Stach z łódzkiej restauracji Quale otrzymał tytuł Szef Jutra.

Żółty Przewodnik Gault&Millau to wydawnictwo które tworzy kulinarną mapę najlepszych restauracji świata. Ukazuje się już od 50 lat, a w Polsce liczy sobie trzy edycje, z których ostatnia ukazała się pod koniec zeszłego roku. Kilkunastu anonimowych inspektorów odwiedziło około tysiąca restauracji w całym kraju. Do przewodnika trafiło 460 miejsc zasługujących według nich na czapy i wyróżnienia.

Szymon Stach wyróżniony przez Gault&Millau

To nie jedyne nagrody, jakie przyznają inspektorzy. 12 czerwca w Warszawie odbyło się spotkanie Gault&Millau Tour, które zgromadziło szefów kuchni restauracji wyróżnionych przez Żółty Przewodnik w regionie Lubelszczyzny i Polski Centralnej (Warszawa, Łódź i Lublin). Ponad 150 mistrzów kulinarnych miało okazję uczyć się od siebie nawzajem, wymieniać doświadczeniami, dyskutować o najnowszych trendach kulinarnych i poznać regionalne produkty.

Głównym punktem programu było jednak wręczenie nagród dla najlepszych szefów kuchni. Wyróżniono ich w pięciu kategoriach: Szef Roku, Szef Jutra, Młody Talent, Kobieta Szef i Szef Kuchni Tradycyjnej. Jedna z prestiżowych nagród – tytuł Szefa Jutra, trafiła w ręce Szymona Stacha, szefa kuchni łódzkiej restauracji Quale. To wielkie wyróżnienie dla młodego chefa. Wcześniej trafiło ono w ręce między innymi Michała Brysia (prowadzącego Hell’s Kitchen) czy Martina Jimeneza Castro – szefa kuchni restauracji Salto w Warszawie.

Szymon Stach wyróżniony przez Gault&Millau

Tym samym Gault&Millau uznało Szymona za jednego z najzdolniejszych i najbardziej obiecujących kucharzy młodego pokolenia. Stach kulinarnie od dawna związany jest z Łodzią. Pracował między innymi w restauracjach Jak Pragnę Wina, Galicji i MITMI. Obecnie szefuje w Quale Restaurant, z którą związany jest od początku istnienia lokalu i z którą zdobył w minionym roku czapę Gault&Millau. Jako absolwent Akademii Molekularnej Jean Bos chętnie korzysta z nowoczesnych technik gotowania, co widać w jego potrawach. Gościom Quale proponuje dania kuchni europejskiej w bardzo nowoczesnym i kreatywnym wydaniu.

W pozostałych kategoriach nagrody zdobyli: Robert Trzópek z autorskiej restauracji Bez Gwiazdek w Warszawie, którego wybrano Szefem Roku, Michał Gniadek z restauracji Plato (Warszawa) uznany za Młody Talent i Wojciech Kilian z warszawskiej restauracji Signature, który zdobył tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej. Tym razem nie przyznano nagrody w kategorii Kobieta Szef, która jest jednym ze standardowych wyróżnień Żółtego Przewodnika.

Popisowe danie Szymona Stacha z gali Gault&Millau Tour 2017

Podczas poniedziałkowej gali, wszyscy laureaci nagród mieli okazję zaprezentować swój kunszt kulinarny i przygotować dla gości swoje popisowe dania. Szymon Stach zaproponował podwędzany filet z łososia na chłodniku z zielonego ogórka z kawiorem avruga. Jeśli chcecie przekonać się, jak gotuje Szef Jutra, wybierzcie się do Quale i spróbujcie jednego z menu degustacyjnych, które pozwolą wam skosztować kilku popisowych dań podczas jednej kolacji.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...