Targi Natura Food, czyli weekend z eko żywnością
Już jutro w Centrum Konferencyjno–Wystawienniczym MTŁ rozpocznie się szósta edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej Natura Food.
To prawdopodobnie największa i najważniejsza tego typu impreza w Polsce. Poprzednie edycje gromadziły setki wystawców i tłumy zwiedzających zainteresowanych bioproduktami, ekożywnością, produktami regionalnymi i tradycyjnymi. Również w tym roku swoją ofertę zaprezentują rolnicy, producenci, przetwórcy i dystrybutorzy żywności wysokiej jakości zarówno z kraju jak i z zagranicy. W tym roku szczególne miejsce przewidziano dla kilkudziesięciu wystawców z Węgier – kraj ten jest bowiem oficjalnym Partnerem wydarzenia. Odwiedzający będą mieli zatem możliwość kupić tradycyjne ekologiczne węgierskie pikle, ekologiczne mięso, kiełbasy, salami, warzywa i owoce, zboża, wino i palinkę.
W trakcie Targów Natura Food odbędą się konkursy kulinarne oraz konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Urząd Marszałkowski zorganizuje też warsztaty dla szefów kuchni i pokazy kulinarne. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci. W niedzielę odbędą się warsztaty kulinarne dla maluchów, które poprowadzi znany z telewizji Kuchnia+ i programu Top Chef Grzegorz Łapanowski. Dodatkowo działało będzie przedszkole targowe Edkoludek. W ramach Targów odbędą się też wydarzenia towarzyszące trwającemu w Łodzi Festiwalowi Kawy.
Targi Natura Food potrwają od piątku 11 października do niedzieli 13 października. Szczegółowy program wydarzenia znaleźć można na stronie www.naturafood.pl.