fbpx

Targi Natura Food 2014

W najbliższy weekend (3-5 października), w Centrum Konferencyjno–Wystawienniczym MTŁ odbędzie się siódma już edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food.

 

Tego wydarzenia nie powinien przegapić żaden miłośnik jedzenia i kulinariów. Targi Natura Food to jedna z największych i najważniejszych imprez poświęconych żywności ekologicznej, która co roku gromadzi setki wystawców i tysiące odwiedzających. Już sama lista wystawców, wśród których znajdują się rolnicy, producenci, przetwórcy i dystrybutorzy eko- i biożywności jest imponująca, a imprezie towarzyszy mnóstwo wydarzeń dodatkowych.

Obok niezliczonych spotkań branżowych przygotowano także liczne spotkania i warsztaty dla odwiedzających. W kilku strefach tematycznych będzie można posłuchać ciekawych prelekcji związanych z tematyką szeroko rozumianego zdrowego odżywiania. Znani kucharze, jak Grzegorz Łapanowski czy Jola Sloma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku poprowadzą pokazy kulinarne, podczas których pokażą jak przyrządzać zdrowe i smaczne posiłki. Nowością tegorocznej edycji będzie salon ekologiczny Grow your own – wyhoduj sobie sam, na którym swoją ofertę zaprezentują producenci wszystkiego, co potrzebne do domowej i balkonowej hodowli ziół, warzyw i owoców. Będzie można kupić tu nasiona, podłoża, kompostowniki, doniczki, mini-szklarnie i akcesoria ogrodnicze.

Na terenie centrum wystawienniczego po raz kolejny działało też będzie ekologiczne przedszkole Eko-Ludek, w którym przygotowano mnóstwo atrakcji dla najmłodszych odwiedzających. Rodzice mogą w tym czasie udać się do Strefy Miłośników Kawy, gdzie odbędą się między innymi pokazy latte Art, czy alternatywnych metod parzenia kawy. Będą też konkursy dla wystawców i gości, w tym ciekawy konkurs dla kulinarnych blogerów na zdrowe i smaczne śniadanie dla uczniów podstawówek i gimnazjów.

Dla nas targi Natura Food to jednak przede wszystkim okazja do cudownych, kulinarnych zakupów. Możecie spotkać tu setki wystawców oferujących żywność zdrową, a przede wszystkim regionalną, pochodzącą z różnych europejskich krajów. Daje to rzadką okazję spróbowania produktów niedostępnych w zwykłych sklepach. W zeszłym roku udało nam się odkryć tutaj wiele kilka produktów, które na stałe zagościły w naszym menu. Zaplanujcie zatem wizytę na targach, a na wieczór kolację ze znajomymi – warto.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...