fbpx

Targi Natura Food 2014

W najbliższy weekend (3-5 października), w Centrum Konferencyjno–Wystawienniczym MTŁ odbędzie się siódma już edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food.

 

Tego wydarzenia nie powinien przegapić żaden miłośnik jedzenia i kulinariów. Targi Natura Food to jedna z największych i najważniejszych imprez poświęconych żywności ekologicznej, która co roku gromadzi setki wystawców i tysiące odwiedzających. Już sama lista wystawców, wśród których znajdują się rolnicy, producenci, przetwórcy i dystrybutorzy eko- i biożywności jest imponująca, a imprezie towarzyszy mnóstwo wydarzeń dodatkowych.

Obok niezliczonych spotkań branżowych przygotowano także liczne spotkania i warsztaty dla odwiedzających. W kilku strefach tematycznych będzie można posłuchać ciekawych prelekcji związanych z tematyką szeroko rozumianego zdrowego odżywiania. Znani kucharze, jak Grzegorz Łapanowski czy Jola Sloma i Mirek Trymbulak z Atelier Smaku poprowadzą pokazy kulinarne, podczas których pokażą jak przyrządzać zdrowe i smaczne posiłki. Nowością tegorocznej edycji będzie salon ekologiczny Grow your own – wyhoduj sobie sam, na którym swoją ofertę zaprezentują producenci wszystkiego, co potrzebne do domowej i balkonowej hodowli ziół, warzyw i owoców. Będzie można kupić tu nasiona, podłoża, kompostowniki, doniczki, mini-szklarnie i akcesoria ogrodnicze.

Na terenie centrum wystawienniczego po raz kolejny działało też będzie ekologiczne przedszkole Eko-Ludek, w którym przygotowano mnóstwo atrakcji dla najmłodszych odwiedzających. Rodzice mogą w tym czasie udać się do Strefy Miłośników Kawy, gdzie odbędą się między innymi pokazy latte Art, czy alternatywnych metod parzenia kawy. Będą też konkursy dla wystawców i gości, w tym ciekawy konkurs dla kulinarnych blogerów na zdrowe i smaczne śniadanie dla uczniów podstawówek i gimnazjów.

Dla nas targi Natura Food to jednak przede wszystkim okazja do cudownych, kulinarnych zakupów. Możecie spotkać tu setki wystawców oferujących żywność zdrową, a przede wszystkim regionalną, pochodzącą z różnych europejskich krajów. Daje to rzadką okazję spróbowania produktów niedostępnych w zwykłych sklepach. W zeszłym roku udało nam się odkryć tutaj wiele kilka produktów, które na stałe zagościły w naszym menu. Zaplanujcie zatem wizytę na targach, a na wieczór kolację ze znajomymi – warto.

Podobne posty

Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...
25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką ...