Targi, warsztaty, urodziny, czyli dzieje się w restauracjach

Przed nami kilka dni wypełnionych kulinarnymi wydarzeniami. Sporo będzie się działo w łódzkich restauracjach i nie tylko. Sprawdźcie, gdzie i jak warto spędzić wolny czas w nadchodzącym tygodniu.

Degustacja francuskich win z regionu Bordeaux

Degustacja win w Klubie Wino

Zaczynamy już w czwartek, 1 października kolejną komentowaną degustacją win w Klubie Wino. A będzie to degustacja ważna, bo w jej trakcie spróbować będzie można trunków z jednego z najważniejszych winiarskich regionów na świecie – francuskiego Bordeaux. Wyjątkowe spotkanie poprowadzi wyjątkowy ekspert – Sławek Chrzczonowicz, który tematyką wina zajmuje się już ponad 20 lat, jest autorem jednego z pierwszych portali winiarskich w Polsce i autorem kilku książek na ten temat. Goście degustacji spróbują aż ośmiu win – dwóch białych, pięciu czerwonych i jednego z najwspanialszych win słodkich – Sauternes. Koszt udziału wynosi 75 zł od osoby, obowiązują wcześniejsze rezerwacje.

Pierwsze urodziny Senoritas

Urodziny Senoritas

W piątek, 2 października, restauracja Senoritas świętowała będzie swoje pierwsze urodziny. Już od roku łodzianie mogą cieszyć się świetną kuchnią Jeffa Ungera, co należy oczywiście uczcić. Najlepiej specjalnymi, urodzinowymi koktajlami popijanymi w rytm granej na żywo muzyki. Na gości restauracji czeka tego dnia również konkurs, w którym będzie można wygrać zaproszenia do lokalu.

Warsztat chlebowy w Niebostanie

Warsztaty chlebowe Kury Modowej

O warsztatach chlebowych Kury Modowej czytaliście już u nas nie raz. Kolejna ich edycja odbędzie się w sobotę, 3 października w Niebostanie. W cenie 29 zł wykupić możecie udział w zajęciach, w trakcie których posiądziecie tajemną wiedzę na temat zakwasu i pieczenia domowego chleba. Spróbujecie też gotowego pieczywa z roślinnymi pastami i będziecie mogli zabrać w słoiczku porcję kilkuletniego zakwasu żytniego. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 12.00 i potrwa półtorej godziny. Zgłoszenia przesyłajcie na adres: warsztatychlebowe@kuramodowa.pl

Dyniowe warsztaty z Magdą Klimczak

Dyniowe warsztaty z Magdą Klimczak w Book&Cook

W sobotnie popołudnie warto natomiast wybrać się do studia kulinarnego Book & Cook na warsztaty Dyniowe love. Umówmy się, nie ma jesiennego gotowania bez dyni, dlatego opanowanie sztuki przyrządzania z niej czegoś więcej niż zupy-kremu leży w obowiązku każdego domorosłego kucharza. A nikt nie nauczy was lepiej niż Magda Klimczak z bloga Dare to Cook. W trakcie warsztatów dowiecie się jak przyrządzić dyniową zupę curry z krewetkami, pieczoną dynię do sałatek, dyniowe kluski leniwe, azjatyckie bułki z dyniowym farszem, a nawet dyniowe lassi i brownie. Do domu wrócicie z dyniowymi piklami i prawdopodobnie zaczniecie widzieć wszystko w kolorze dyni. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 17.00, potrwa ok. 3 – 4 godzin, a koszt udziału wynosi 220 zł.

Dni hummusu w Beczce

Hummus w pubie Z innej beczki

W niedzielę, 4 października, nowy rozdział w swojej działalności otworzy pub Z innej beczki, który wprowadzi do oferty przysmaki rodem z Bliskiego Wschodu. We współpracy z bistro Jaffa powstała w Beczce specjalna karta humusowa, w której znalazła się popularna pasta z cieciorki w kilku smakach: z kiszoną rzepą i jajkiem, z mango, z granatem i harrisą, z kiszonymi cytrynami i rozmarynem, z harrisą i oliwkami, z suszonymi pomidorami i natką pietruszki oraz z kolorowym pieprzem. Każda porcja w cenie 16 zł podawana będzie z pitą, oliwą i zatarem.

Targi Natura Food

Targi Natura Food

Przez cały weekend, od 2 do 4 października, w Nowej Hali EXPO potrwa ósma edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food. Jeśli zatem cenicie sobie zdrową, ekologiczną żywność, to nie możecie przegapić tego wydarzenia. Jak co roku powitamy w Łodzi wystawców, którzy zaprezentują swoje produkty. Nie zabraknie także pokazów live cooking, warsztatów kulinarnych, szkoleń dla basistów, spotkań z dietetykami i propozycji dla najmłodszych.

Łódź Street Food Festival

Łódź Street Food Festival

W sobote i niedzilę odbędzie się również ósma edycja Łódzkiego Street Food Festivalu. Na podwórko przy Piotrkowskiej 217 zjadą food trucki z całej Polski. Będą także łódzkie restauracje i aktywiści kulinarni oferujący jedzenie uliczne. Ta edycja obfitowała będzie w dodatkowe atrakcje, o których przeczytacie tutaj.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...