Tel Aviv Urban Food – bliskowschodnie wege smaki przy Piotrkowskiej
Od dzisiaj łodzianie mogą zajadać się daniami kuchnie bliskowschodniej w wegańskim wydaniu. W zabytkowej kamienicy przy Piotrkowskiej 122 ruszyła restauracja Tel Aviv Urban Food.
Tel Aviv Urban Food to pierwsza w Polsce wegańska sieć restauracji z kuchnią bliskowschodnią wywodząca się z Warszawy. Jej założycielką jest Malka Kafka, którą kojarzyć możecie z programów telewizyjnych i publikacji kulinarnych. Niezwykle pozytywna, otwarta i pełna energii kobieta wiele lat temu porzuciła pracę doradczo-szkoleniową, by otworzyć restaurację Tel Aviv Food and Wine w Warszawie. Później przyszła pora na kolejne przedsięwzięcia, z których jednym jest właśnie sieć Tel Aviv Urban Food. Po kilku lokalach w stolicy przyszła pora na Łódź. Od dzisiaj przy Piotrkowskiej 122 działa restauracja z kuchnią bliskowschodnią – głównie izraelską.
Przestronne wnętrze lokalu urządzone jest modnie, odrobinie industrialnie i bardzo klimatycznie. Królują tu spokojne, pastelowe kolory, delikatne ornamenty, drewno, kamień i mosiądz. Nie brakuje też świeżych roślin. Ten niezobowiązujący wystrój pasuje do filozofii tego miejsca, która stawia na otwartość, różnorodność i ekologię. Gwarantem tego jest magnetyczna postać Malki, ale także łódzki zespół lokalu. Szefem kuchni jest tu znany łodzianom twórca lokalu Jaffa – hummus & other stories – Igor Owczarek. Z jego pasją do kuchni Bliskiego Wschodu i zamiłowaniem do kuchni wegetariańskiej wydaje się on idealnie pasować do nowego bistro.
Jeśli kuchnia Izraela kojarzy wam się z gefilte fisz i kuglem, to Tel Aviv Urban Food przekona was, że współcześnie to zupełnie inne smaki. Te, które możecie kojarzyć z restauracji takich jak łódzka Anatewka, to przede wszystkim kuchnia Żydów aszkenazyjskich, którzy zamieszkiwali Europę Wschodnią i Środkową, w tym Polskę. Dzisiejsza kuchnia Izraela to prawdziwy tygiel smaków z różnych stron świata. Znajdziecie w niej mnóstwo dań kojarzonych bardziej z Bliskim Wschodem niż znaną łodzianom kuchnią żydowską. Hummus, falafele, kofty, szakszuki czy szawarmy to tylko niektóre propozycje, które trafiły do menu Tel Aviv Urban Food.
Co zatem znajdziecie w karcie? Przede wszystkim hummus na kilka sposobów, z których każde jest pełnowartościowym daniem, a nie przystawką. Co to znaczy? Na porcję składa się hummus z dodatkiem, np. porcją szakszuki, falafelami, kotlecikami w sosie curry, smażonym bakłażanem czy arabskimi piklami (ceny od 17,90 do 25,90 zł). Są też mezze, czyli bliskowschodnie przystawki, które możecie zmawiać pojedynczo albo w zestawie. Falafele, smażony bakłażan, wegańska szawarma czy oliwki na gorąco to tylko niektóre z propozycji.
Na większy głód w ofercie Tel Avivu czekają dania główne. Zjecie tu między innymi kofty z warzyw i grzybów w sosie z wysmażonych pomidorów z mleczkiem kokosowym podane z warzywami miksem ziaren (29,90 zł) albo kotleciki sojowe w sosie cebulowym na mleku kokosowym z żółtym curry (28,90 zł). Jak na lokal inspirowany kuchnią Izraela nie mogło tu zabraknąć jedzenia ulicznego. Wegański buddha burger z sosem daktylowo musztardowym i warzywami (20,90 zł), pita z bakłażanem, tofetą (tofu marynowanym a’la feta), hummusem i warzywami (18,90 zł) czy zestaw falafeli z sosami (17,90 zł) to tylko niektóre propozycje. Od poniedziałku do piątku, między 12.00 a 16.00 zjecie tu też lunch w specjalnej cenie 25,90 zł za zupę i danie główne, a codziennie od rana czeka na was szeroka oferta śniadań.
W menu znajdziecie też spory wybór wegańskich i bezcukrowych deserów oraz dodatków do wybranych dań. Do tego kawy, herbaty i napary, w tym kawa arabska z cynamonem i kardamonem gotowanej na piasku kwarcowym. Nie zabraknie lemoniad, koktajli i świeżych soków, ale mocnym punktem oferty będą koktajle i wina. Za barem stanie Wojtek Fieta, który przygotuje dla was drinki, a we współpracy z telavivskim sommelierem zadba też o wyjątkową kartę win: wegańskich i izraelskich.