Tematyczne wieczory w Novo²
Jazz, muzyka klubowa lub hity lat 80., a również gotowanie na żywo. Tak od jakiegoś czasu wyglądają wieczory w Novo², czyli lounge barze hotelu Novotel.
Specjalne wydarzenia w łódzkich restauracjach zazwyczaj planowane są na weekend – odwrotnie jest w Novo² (Novo square), w którym tematyczne wieczory odbywają się od poniedziałku do czwartku. Zaczęło się od jednej imprezy tygodniowo, ale cieszyła się ona tak dużą popularnością, że z czasem zaczęto świętować prawie przez cały tydzień, a lounge bar odwiedzają w tym czasie nie tylko hotelowi goście, ale też łodzianie.
Zacznijmy od muzyki. W poniedziałek to goście decydują, jakie przeboje umilą wieczór zgromadzonym w Novo², wtorek to dzień z występem jazzowym na żywo, w środę króluje muzyka klubowa, czwartek to zaś muzyczna podróż przez lata sześćdziesiąte, siedemdziesiąte i osiemdziesiąte. Ten dzień jest wyjątkowy, ponieważ poza DJ-em, „występują” tu również kucharze. Tematem przewodnim gotowania na żywo jest kuchnia meksykańska, zaś sztandarowym daniem przygotowywana na miejscu quesadilla, do której samodzielnie wybiera się ulubione dodatki.
Niektórych może zdziwić, że na podobną formułę postawiła restauracja hotelowa, ale faktycznie Novo² ma bardziej charakter lounge baru, niż miejsca, którym królują stoły z białymi obrusami. Jego nazwa odwołuje się do placu – w tym przypadku jest on miejscem spotkań, którym towarzyszy wyjątkowa atmosfera i dobra kuchnia. Wieczory tematyczne zaczynają się o godzinie 19.30 – jesienią o tej porze można już zobaczyć Novo² w wieczornej odsłonie, której najbardziej widowiskową częścią są zmieniające się kolorowe światła, umieszczone w barze, suficie i mobilnych elementach aranżacji.
Co w menu? Kuchnia międzynarodowa –to kulinarna podróż przez Włochy, Francję, aż po kraje dalekiej Ameryki czy Azji. W Novo² zjemy zarówno bruschettę, jak i ramen, burgera, Pad Thai z kurczakiem czy tatar z chorizo i szynką parmeńską. Co łączy te dania? Są przygotowane ze świeżych produktów, zdrowe oraz stosunkowo proste i szybkie w gotowaniu. Potrawy przygotowane są według zasad zbilansowanej diety, poza tym w menu można znaleźć oznaczenia, które informują o pozycjach wegetariańskich czy organicznych. Co ciekawe, ostatni znak widnieje także przy wybranych winach.
Restauracja czynna jest od godziny 12.00 do 24.00 (tematyczne wieczory trwają od 19.30 do 22.30). Poza standardową kartą dostępne są tu także autorskie zestawy lunchowe. Od października, między godziną 12.30 a 15.30, w hotelu obowiązuje specjalna promocja cenowa – przystawka i danie główne kosztują 35 zł.