Top 10 kulinarnych prezentów na święta 2012

Szukacie oryginalnych prezentów bożonarodzeniowych mamy dla was 10 kulinarnych pomysłów, które ucieszą nie tylko miłośników jedzenia i gotowania.

Książka kucharska z serii Monumenta Poloniae Culinaria

Compendium Ferculorum fot. www.sklep.wilanow-palac.pl Kucharz doskonały fot. www.sklep.wilanow-palac.pl Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów fot. www.sklep.wilanow-palac.pl

Monumenta Poloniae Culinaria (Polskie Zabytki Kulinarne) to nazwa projektu mającego na celu poszukiwanie i publikowanie najstarszych polskich książek kucharskich i zbiorów przepisów kulinarnych. Do tej pory wydano w jego ramach trzy, pięknie ilustrowane książki, z których najstarszą, Compendium ferculorum albo zebranie potraw autorstwa Stanisława Czernieckiego, kucharza na dworze Lubomirskich datuje się na 1682 r. i uważa za pierwszą, drukowaną polską książkę kucharską. Poza Compendium dostępne są również Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie z 1686 r. oraz Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki opublikowany w 1783 roku. Wszystkie książki wydane zostały przez Muzeum-Pałacu w Wilanowie przy współpracy z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu i Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia. Można je kupić w sklepie internetowym Muzeum.

Cena: 70 zł

Kolacja w restauracji Atelier Amaro

fot. Facebook Atelier Amaro

W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe”, wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki uhonorowano restaurację Atelier Amaro z Warszawy. To wyjątkowe wyróżnienie, którym nie może pochwalić się żaden inny lokal w kraju. Autorska restauracja szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro otrzymała tym samym szansę na zdobycie w przyszłym roku pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin. To naszym zdaniem najlepsza rekomendacja, by do Atelier wybrać się na kolację, a zaproszenie znalezione pod choinką z pewnością ucieszy każdego, kto ceni sobie kuchnię najwyższej klasy.

Cena za menu degustacyjne: od 145 zł do 280 zł od osoby.

Czekolady z Cafe u Milscha

Czekolady dostępne w Cafe u Milscha

Dla miłośników słodyczy idealnym prezentem będzie zestaw luksusowych czekolad nadziewanych z jednej z najbardziej utytułowanych manufaktur w Europie – austriackiego Zottera. Można je kupić w cafe-restaurant u Milscha, gdzie dostępne są w ponad 200 smakach nadzienia, wśród których znajdziecie m.in. kompozycje z alkoholem (np. tequila z cytryną i solą), pikantne (z różnymi rodzajami chilli lub kandyzowanym bekonem), klasyczne (biały nugat z orzechami marynowanymi w winie), a nawet warzywne – marchewkowe czy dyniowe.

W cafe u Milscha możecie również zamówić ręcznie robione trufle i praliny w najróżniejszych smakach według waszego uznania. Można pokusić się o zestaw przygotowywany specjalnie z myślą o obdarowywanej osobie.

Cena za tabliczkę czekolady: od 15 zł do 40 zł, Cena za trufle: 15 zł/100g

Zestaw dla miłośnika wypieków ze sklepu Kuchnie Świata

Jeśli wśród bliskich macie osobę, której pasją jest pieczenie ciast i przyrządzanie deserów możecie zdecydować się na okolicznościowy kosz pełen ciekawych produktów i dodatków do pieczenia ze sklepu Kuchnie Świata. W ofercie sklepu znajdziecie między innymi barwniki spożywcze, kolorowe lukry, błyszczące żele do dekoracji ciast i tortów, masę marcepanową i cukrową, pastylki czekoladowe i ekstrakty. Wszystkie pozwolą obdarowanej osobie tworzyć słodkie kreacje na miarę Buddy’ego Valastro. Z okazji Świąt możecie sami skomponować kosz podarunkowy, który zostanie dla was zapakowany nieodpłatnie.

Minimalna wartość produktów w koszu podarunkowym: 50 zł

Foie gras, kawior z bieługi i świeże trufle

Kawior z bieługi, fot. www.luxfood.pl

Prezentem, który niewątpliwie zachwyci każdego, kto kocha jedzenie są luksusowe produkty kulinarne, jakie znajdziecie na www.luxfood.pl. Sklep wśród setek towarów oferuje przysmaki takie jak foie gras, luksusowy kawior z bieługi uchodzący za najlepszy na świecie, czy świeże trufle – białe i czarne. Możecie też zdecydować się na świeże ostrygi lub słynną, hiszpańską szynkę dojrzewającą Pata Negra, chociaż nie wiemy, jak produkty te będą prezentowały się w papierowej torbie w Mikołaje przewiązanej wstążką. Jeśli kogoś naprawdę lubicie, możecie sprezentować mu 100 letni ocet balsamiczny za ponad 3000 zł, a jeśli jesteście obrzydliwie bogaci i macie gest polecamy ręcznie wykuwany nóż z damastu (współczesna stal damasceńska) z rękojeścią wykonaną z niezwykle twardego, afrykańskiego drewna Grenadilla w okazyjnej, bo obniżonej cenie ponad 23 000 zł (tak, właśnie tyle).

Ceny wszystkich produktów znajdziecie na www.luxfood.pl

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...