fbpx

Top 10 kulinarnych prezentów na święta 2012

Szukacie oryginalnych prezentów bożonarodzeniowych mamy dla was 10 kulinarnych pomysłów, które ucieszą nie tylko miłośników jedzenia i gotowania.

Książka kucharska z serii Monumenta Poloniae Culinaria

Compendium Ferculorum fot. www.sklep.wilanow-palac.pl Kucharz doskonały fot. www.sklep.wilanow-palac.pl Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów fot. www.sklep.wilanow-palac.pl

Monumenta Poloniae Culinaria (Polskie Zabytki Kulinarne) to nazwa projektu mającego na celu poszukiwanie i publikowanie najstarszych polskich książek kucharskich i zbiorów przepisów kulinarnych. Do tej pory wydano w jego ramach trzy, pięknie ilustrowane książki, z których najstarszą, Compendium ferculorum albo zebranie potraw autorstwa Stanisława Czernieckiego, kucharza na dworze Lubomirskich datuje się na 1682 r. i uważa za pierwszą, drukowaną polską książkę kucharską. Poza Compendium dostępne są również Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie z 1686 r. oraz Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki opublikowany w 1783 roku. Wszystkie książki wydane zostały przez Muzeum-Pałacu w Wilanowie przy współpracy z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu i Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia. Można je kupić w sklepie internetowym Muzeum.

Cena: 70 zł

Kolacja w restauracji Atelier Amaro

fot. Facebook Atelier Amaro

W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin “Main Cities of Europe”, wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki uhonorowano restaurację Atelier Amaro z Warszawy. To wyjątkowe wyróżnienie, którym nie może pochwalić się żaden inny lokal w kraju. Autorska restauracja szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro otrzymała tym samym szansę na zdobycie w przyszłym roku pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin. To naszym zdaniem najlepsza rekomendacja, by do Atelier wybrać się na kolację, a zaproszenie znalezione pod choinką z pewnością ucieszy każdego, kto ceni sobie kuchnię najwyższej klasy.

Cena za menu degustacyjne: od 145 zł do 280 zł od osoby.

Czekolady z Cafe u Milscha

Czekolady dostępne w Cafe u Milscha

Dla miłośników słodyczy idealnym prezentem będzie zestaw luksusowych czekolad nadziewanych z jednej z najbardziej utytułowanych manufaktur w Europie – austriackiego Zottera. Można je kupić w cafe-restaurant u Milscha, gdzie dostępne są w ponad 200 smakach nadzienia, wśród których znajdziecie m.in. kompozycje z alkoholem (np. tequila z cytryną i solą), pikantne (z różnymi rodzajami chilli lub kandyzowanym bekonem), klasyczne (biały nugat z orzechami marynowanymi w winie), a nawet warzywne – marchewkowe czy dyniowe.

W cafe u Milscha możecie również zamówić ręcznie robione trufle i praliny w najróżniejszych smakach według waszego uznania. Można pokusić się o zestaw przygotowywany specjalnie z myślą o obdarowywanej osobie.

Cena za tabliczkę czekolady: od 15 zł do 40 zł, Cena za trufle: 15 zł/100g

Zestaw dla miłośnika wypieków ze sklepu Kuchnie Świata

Jeśli wśród bliskich macie osobę, której pasją jest pieczenie ciast i przyrządzanie deserów możecie zdecydować się na okolicznościowy kosz pełen ciekawych produktów i dodatków do pieczenia ze sklepu Kuchnie Świata. W ofercie sklepu znajdziecie między innymi barwniki spożywcze, kolorowe lukry, błyszczące żele do dekoracji ciast i tortów, masę marcepanową i cukrową, pastylki czekoladowe i ekstrakty. Wszystkie pozwolą obdarowanej osobie tworzyć słodkie kreacje na miarę Buddy’ego Valastro. Z okazji Świąt możecie sami skomponować kosz podarunkowy, który zostanie dla was zapakowany nieodpłatnie.

Minimalna wartość produktów w koszu podarunkowym: 50 zł

Foie gras, kawior z bieługi i świeże trufle

Kawior z bieługi, fot. www.luxfood.pl

Prezentem, który niewątpliwie zachwyci każdego, kto kocha jedzenie są luksusowe produkty kulinarne, jakie znajdziecie na www.luxfood.pl. Sklep wśród setek towarów oferuje przysmaki takie jak foie gras, luksusowy kawior z bieługi uchodzący za najlepszy na świecie, czy świeże trufle – białe i czarne. Możecie też zdecydować się na świeże ostrygi lub słynną, hiszpańską szynkę dojrzewającą Pata Negra, chociaż nie wiemy, jak produkty te będą prezentowały się w papierowej torbie w Mikołaje przewiązanej wstążką. Jeśli kogoś naprawdę lubicie, możecie sprezentować mu 100 letni ocet balsamiczny za ponad 3000 zł, a jeśli jesteście obrzydliwie bogaci i macie gest polecamy ręcznie wykuwany nóż z damastu (współczesna stal damasceńska) z rękojeścią wykonaną z niezwykle twardego, afrykańskiego drewna Grenadilla w okazyjnej, bo obniżonej cenie ponad 23 000 zł (tak, właśnie tyle).

Ceny wszystkich produktów znajdziecie na www.luxfood.pl

Podobne posty

Na to otwarcie czekałyśmy długo i niecierpliwie. Od kilku dni możemy już odwiedzać Phở by Lilly Tran ...
Drugi Montag przy Piotrkowskiej Choć nowy Montag przy Piotrkowskiej 111 działa już od jakiegoś ...
Wiosenna edycja Restaurant Week rusza już w środę Restaurant Week w Farina Bianco Z otwarciem ...