Śniadania z jakościowych produktów, rzemieślnicze lody i najlepsza beza w mieście! Wszystko to pod jednym adresem – Złotno 70 w Łodzi. 

Lody Tralala większość z was może dobrze znać. To jedne z pierwszych rzemieślniczych lodów jakie pojawiły się w naszym mieście. Zjecie je w kilku punktach w Łodzi, a od kwietnia zeszłego roku na łódzkiej gastro mapie pojawiła się kawiarnia Tralala Café, którą znajdziecie na Złotnie. To pierwszy całoroczny punkt, w którym zjecie nie tylko lody, ale też pyszne ciasta i desery z rąk Renaty znanej wcześniej z Café Eden – pewnie wielu z was szukało na mieście jej słodkości! Od niedawna do menu kawiarni dołączyła oferta ze śniadaniami z bardzo dobrej jakości produktów i w atrakcyjnych cenach.

Kawiarnia w murach sprzed stu lat

Właściciele, którzy na Złotnie mieszkają od lat wiedzieli czego brakuje tutejszym mieszkańcom – przyjemnej rodzinnej kawiarni, w której można napić się dobrej kawy, zjeść domowy deser, a w weekend przyjść na niespieszne śniadanie bez konieczności jazdy do centrum miasta. Swój lokal otworzyli w domu, który ma sto lat i z ukłonem dla jego starej duszy wraz z projektantką Agatą Armatys wpletli w jego wystrój zabytkowe elementy, m.in. żyrandole z kloszy babcinych lamp. Wnętrze Tralala Café, to też energiczne i zdecydowane kolory, w których dominuje granatowy, żółty i pomarańczowy – znajdziecie je na tutejszych plakatach i muralu, który zdobi drugą salę. W pierwszej zaś znajduje się bar i stoliki koktajlowe. Mijając obie sale dotrzecie do przyjemnego ogródka.

Śniadania przez cały tydzień!

Na początek zaczniemy od wytrawnej części menu czyli śniadań, które od zjecie przez cały tydzień. Od poniedziałku do piątku 9.00 – 13.00, w weekendy w godzinach 10.00 – 13.00. W karcie do wyboru jest kilkanaście śniadań w opcji wytrawnej i na słodko. Właściciele podkreślają, że wszystko przygotowywane jest na jakościowych składnikach: ekologiczne jaja, prawdziwe masło, rzemieślnicze pieczywo z pabianickiej piekarni Bochenek, pachnące warzywa i owoce. Właśnie to jest wyznacznik dobrego śniadania, które wcale nie musi być przekombinowane – takich śniadań szukamy! Ich menu bazuje na sezonowości produktów, a teraz jest najlepsza pora na spróbowanie tego co Tralala ma w ofercie śniadaniowej. 

Obłędne tosty

Znajdziecie tu bardzo fajne śniadaniowe propozycje, a wśród nich tosty na trzy sposoby, jajecznicę, klasyczne śniadania talerzowe z różnymi dodatkami, domowe pasty czy owsiankę z mnóstwem owoców. My spróbowałyśmy tosta, który był obłędny nie tylko z nazwy w menu – chrupiące pieczywo na zakwasie, w środku szynka i holenderska Gouda, sadzone jajka z kremowym żółtkiem i uczciwa ilość tartego sera Bursztyn z wierzchu (39 zł). Drugi wytrawny talerz, to pozycja Więcej Białka z soczystymi frankfurterkami, 3 sadzonymi jajkami, ubijanym masełkiem, sałatką i pysznym twarożkiem z rzodkiewką (38 zł). Taka jakość i takie ceny, to naprawdę bardzo atrakcyjna oferta. Gdybym tylko mieszkała bliżej, wiem, że gościłabym tu co weekend.

Królowa bez

Choć śniadania póki co serwowane są tylko w weekendy, to kawiarnia pracuje przez siedem dni w tygodniu i codziennie załapiecie się tu na wspaniałe słodkości. Od niedawna tą częścią kawiarni zajmuje się Renata, którą znacie z Café Eden i ciasta od R. Jej deserów chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, ale jeśli nie mieliście okazji ich spróbować, to koniecznie przybywajcie do Tralala Café. A jak w ladzie zobaczycie bezę pavlova, to od razu bierzcie dwie porcje. Jest rewelacyjna! W witrynie codziennie znajdziecie najróżniejsze desery przygotowywane z sezonowymi produktami. Pojawia się tu wspomniana beza, tiramisu, creme brulée, tarty i tartaletki, ptysie i inne cuda. Wszystko zjecie na miejscu, ale możecie też zamówić na domowe uroczystości.

Lody, bąbelkowe gofry i dobra kawa

Do tak dobrych słodkości konieczna jest dobra kawa, tej też tu nie brakuje. Ziarna od Fave Coffee, to kolejny wyznacznik dobrego smaku. Oprócz tego w barowej ofercie znajdziecie matchę w opcji klasycznej i w wakacyjnym wydaniu z mango, truskawką lub na wodzie kokosowej. Mają też domowe lemoniady i mrożone herbaty. A po więcej orzeźwienia zajrzyjcie do menu lodowego, gdzie codziennie do wyboru jest 16 smaków lodów. Zamówicie je klasycznie na porcje lub w postaci deseru lodowego. A gdyby jeszcze było wam mało, to spróbujcie bąbelkowych gofrów z prawdziwą bitą śmietaną i mnóstwem świeżych owoców! 

Tralala Café pracuje codziennie od poniedziałku do niedzieli. W tygodniu zaglądajcie tu od 11.00 do 20.00, w weekendy od 10.00 do 20.00. Śniadania serwują w tygodniu od 9.00 do 13.00, w weekendy od 10.00.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...