Truskawkowy zawrót głowy fot. sxc.hu

Nadejście ciepłych, letnich dni zwiastują w restauracjach nie tylko wyrastające przed nimi jak grzyby po deszczu ogródki. To także sezonowe zmiany w menu, w których obecnie królują słodkie i pachnące truskawki.

Jako, że sezon truskawkowy już w pełni, w menu wielu lokali zagościły pozycje, w których ten wyczekiwany przez wielu owoc gra pierwsze skrzypce. Króluje głównie z sałatkach i deserach, ale i łączony z mięsem nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Przejdźmy się zatem po łódzkich restauracjach zaglądając po drodze do kuszących nowościami kart.

Truskawki w Presto

Pierwszym przystankiem jest mieszcząca się w Manufakturze restauracja Marcello, w której dostaniemy truskawkową sałatkę z kozim serkiem, figą, szpinakiem i leśnym balsamico w cenie 22 zł. Do tego do wyboru dwa desery, w tym truskawkowa tarta z serem mascarpone. W mieszczącej się obok Galicji zjemy truskawkowe knedle podane z kapustą zasmażaną z boczkiem, a już wkrótce w menu lokalu pojawią się również truskawkowe pierogi i tarta. W Presto, które jest następnym lokalem na truskawkowym szlaku znajdziemy sałatkę w lekko pikantnym wydaniu – z rukolą, szynką parmeńską, serem pleśniowym i sosem miodowym (22 zł). Do tego wypijemy koktajl bananowo-truskawkowy (10zł), a jeśli mało nam jeszcze słodyczy skosztujemy truskawkowego semifreddo w cenie 12 zł.

Truskawki w Bavarii czy Tyrolu

Jeśli wolicie bardziej wytrawne dania, w Bavarii czy Tyrolu spróbować można pierwszego na naszej drodze obiadowego dania z truskawką – grillowanej polędwiczki z kurczaka z balsamicznym sosem truskawkowym oraz knedli z truskawkami podanych na młodej kapuście z koprem. Dalszym punktem podróży jest Esplanada, gdzie zasmakujemy pysznej w swojej prostocie kombinacji smaków, czyli truskawek ze śmietaną (14,90 zł). Oprócz tego zjemy tu także klasyczne pierogi z truskawkami, truskawkowy chłodnik i tagliatelle.

Truskawki w Ceskym Filmie

Truskawkowo jest też w Českim filmie, gdzie za najdroższe danie w postaci kurczaka w sosie balsamicznym z truskawkami oraz sałatką z rukoli i fety zapłacimy 28 zł, a za sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 14 zł. Menu dopełniają truskawkowa sałatka i knedle. Ostatnim punktem naszej wycieczki będzie restauracja hotelu Holiday Inn, która w swojej sezonowej karcie połączyła truskawki ze szparagami. W ofercie znalazło się pięć dań w cenach od 16 zł do 46 zł. Na uwagę zasługuje między innymi truskawkowa panna cottya ze smażonymi truskawkami i lodami truskawkowymi, żelem cytrynowym, kompotem z rabarbaru i granolą. Dania zamawiać można pojedynczo lub zdecydować się na czterodaniową opcję degustacyjną w cenie 98 zł.

Truskawkowy weekend w Pikniku

A na deser konkurs. Piknik zaprasza każdego kto lubi piec do udziału w wydarzeniu, które wyłoni najlepsze ciasto lub tartę z truskawkami. Zgłoszenia swoich dań można nadsyłać do najbliższej soboty, do godziny 20.00, a w niedzielę o 11.00 przynieść gotowy wypiek, który trafi później pod surowe oko jury. Do wygrania nagrody rzeczowe oraz zaproszenia do Pikniku. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania wypieku zostaną zrefundowane przez lokal po okazaniu paragonu.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...