fbpx

Pasta GO!

Po lokalach przy Żwirki i Kościuszki przeszedł czas na okolice niedawno powstałego woonerfa przy Traugutta. Pasta GO! vol.3 zaczęła działalność przy ul. Sienkiewicza 15, w miejscu, w którym wcześniej stacjonowali Mili Ludzie.

Pasta GO! chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, a już na pewno nie tym młodszym miłośnikom włoskiej kuchni. Pomysłodawcą tego popularnego konceptu z makaronami „na szybko” jest łodzianin Kamil Kruk. Właśnie otworzył swój trzeci lokal, a w planach ma jeszcze dwa kolejne w naszym mieście. W nowym miejscu spodziewajcie się tego samego menu i cen, co w istniejących już lokalizacjach, zaskoczyć może was jednak bardziej dopracowany i atrakcyjny wygląd nawiązujący do pobliskiego EC-1.

 Pasta GO!

– Nazwałbym go stylem modern industrial. Mamy tu miedziane i stalowe rury, dużo surowej cegły, betonu i drewna, a wszystko zwieńczone jest subtelnie dobranym światłem oraz połyskami – mówi Kamil. Na szczególną uwagę zasługuje „industrialne drzewo“ wykonane z ręcznie giętych, miedzianych rurek oraz ciśnieniowych zegarów. Ponieważ lokal jest większy od wcześniejszych, znalazło się tu miejsce zarówno dla kilku stolików, jak i wysokiego, wspólnego „communal table“. Pasta GO! vol.3 czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10.00-22.00.

Pasta GO!

 Choć wystrój poszczególnych lokali Pasta GO! różni się od siebie (gdyż taka jest idea  właściciela), łączy je wspólny mianownik nowoczesności, a przede wszystkim panująca tu luźna i gwarna atmosfera. To format dedykowany głównie dla licealistów i studentów, ale bez problemu spotkacie tu również pana w garniturze, do którego obsługa również będzie zwracała się w ten sam, bezpośredni sposób. Do tego odpowiednia muzyka z mocnymi beatami, no i przede wszystkim kuchnia. Choć serwowane tu makarony nie są drogie, naprawdę trzymają poziom. –Chcemy, by młodzi ludzie w naszym mieście mogli świeżo, zdrowo i smacznie zjeść, ale bez „grabieży“ dla ich portfela – śmieje się Kamil. Wszystkie sosy przygotowujemy na bieżąco na oczach gości, a do ich produkcji używamy oryginalnych, włoskich składników: pomidorów pelati, makaronów z pszenicy durum oraz parmezanu – dodaje właściciel.

Pasta GO!

Do wyboru jest pięć rodzajów makaronów, do których dobiera się jeden z szesnastu rodzajów sosów. Poza tymi popularnymi, jak spaghetti czy penne, zjemy tu także fusilli pełne ziarno, a od niedawna także makaron bezglutenowy. Dania serwowane są w papierowych kubełkach w trzech rozmiarach, na miejscu lub na wynos. Najmniejsza porcja kosztuje 9,95 zł, średnia 12,95 zł, a ta naprawdę wielka – 15,95 zł. Wśród sosów klasyka, jak carbonara czy bolognese, ale chyba największą popularnością cieszy się pikantny sos pomidorowy z kurczakiem, Spicy Chicken oraz kurczak z brokułami na śmietanie. Dla wegetarian między innymi śmietanowy sos ze szpinakiem i gorgonzolą, zaś dla wegan Peperoncino z czosnkiem i chilli na bazie oliwy, bazyliowe pesto z orzechami czy brokuły z suszonymi pomidorami. Uzupełnieniem oferty są sałatki, w których samodzielnie dopiera się składniki. Ma być jak we Włoszech – prosto, a do tego zawsze świeżo, szybko i smacznie.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...