Trzy nowe miejsca dla miłośników słodkości
Jeśli lubicie umilić sobie letni dzień wypadem na coś słodkiego, to mamy dla Was trzy nowe miejscówki do sprawdzenia. Torty, ciasta, ciasteczka, lody, monoporcje albo makaroniki to tylko niektóre z propozycji, które znajdziecie w Słodyczarni, Licked i Sir Deser.
Słodyczarnia to pracownia tortów i wypieków artystycznych, która od niedawna działa przy ulicy Wici 85 na Teofilowie. Miejsce to zasłynęło wśród bywalców tortami w masie cukrowej lub kremie. Torty są personalizowane i przygotowywane na zamówienie zgodnie z wizją klienta. Poza rzeczą oczywistą, jaką są torty urodzinowe w najróżniejszych kształtach i kolorach, zamówicie tutaj również piętrowe torty weselne, torty bezowe, torty komunijne lub słodki stół na dowolne wydarzenie. Jeśli chcecie skosztować czegoś na miejscu, Słodyczarnia ma w swojej ofercie ciasta na kawałki, piękne i pomysłowe monoporcje, desery w słoikach i dużo rozmaitych autorskich słodkości. Lokal możecie odwiedzać we wtorki od 8.30 do 15.00, w środy do 16.00, w czwartki i piątki do 17.00, a w soboty od 9.30 do 11.00.
Sir Deser to pracownia cukiernicza, która w czerwcu ruszyła przy ulicy Piotra Skargi 8/10 w lokalu 7. Słodkości zjecie tutaj na miejscu, ale możecie również zabierać je na wynos. W pracowni uwagę przykuwają od razu monoporcje i świeże makaroniki w witrynie. Mają najróżniejsze kolory, kształty i smaki, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Oferta regularnie się zmienia, dlatego warto śledzić profile Sir Deser w mediach społecznościowych. To tam na bieżąco zamieszczane są informacje o propozycjach na kolejne dni. Kiedy nie macie czasu, żeby usiąść przy stoliku, możecie zabrać swoje zamówienie ze sobą lub w drodze do pracy wpaść tutaj po drożdżówkę lub bułeczkę cynamonową. Przez to, że codziennie wypiekane są na świeżo, dorwiecie je tylko do wyczerpania zapasów. W pracowni możecie też zamawiać torty na każdą okazję lub słodkie stoły.
Ponieważ trwa gorące lato, nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu nowej miejscówki z lodami. Licked to miejsce, którego nie sposób nie zauważyć przechodząc ulicą Roosevelta. Różowy, rozświetlony kontener z tarasem na dachu oraz neonowym szyldem przyciąga uwagę. Mieści się na terenie wakacyjnego beach baru Las Palmas i jest to miejsce dla miłośników lodów włoskich w niecodziennym wydaniu. W menu znajdziecie lody w standardowych smakach, propozycje autorskie i aż 8 smaków vege. Specjalnością są tutaj zdecydowanie autorskie kompozycje z menu specjalnego – z ogromną ilością dodatków oraz polew do wyboru. Jedne z najpopularniejszych pozycji to SWEET & SALTY, czyli solony karmel z polewą czekoladową, posypką snickers, mini krówkami i słonymi preclami czy inspirowany ulicą sezamkową COOKIE MONSTER – niebieskie lody o smaku ciasteczkowym z mini kruchymi ciasteczkami i posypką. Ale nowe pozycje i smaki pojawiają się co chwilę. Lody zjecie tutaj przez cały tydzień, od godziny 12.00 do 20.00 a w weekendy do 22.00.