Roma, Feliczita i Pronto – cienka pizza w rzymskim stylu, autorskie ciasto z puszystymi brzegami i pizza libańska. Wszystkie przy Piotrkowskiej.

Dziś mamy dla was nie jedno, a aż trzy nowe miejsca z pizzą, a każda z nich ma swój własny charakter. Co ważne, wszystkie w weekendy czynne są do późnych godzin nocnych.  

Roma – czyli cienizna w najlepszym wydaniu

Roma przygotowuje pizzę w stylu Tonda Romana, na razie zjemy ją na leżakach pod offowym niebem, ale są już plany na więcej! Skupmy się jednak na tym, co teraz tworzą Krystian i Maks (ojcowie Romy), którzy za tą pizzą pojechali do Rzymu i poznali jej wyjątkowy smak.

Długo dojrzewające (min. 24 godziny), cienkie, chrupiące o kruchych i płaskich brzegach ciasto. Produkty sprowadzane z samych Włoch – napijemy się tu nawet włoskiej BIO lemoniady Galvanina. W menu Romy znajdziemy klasyki, jak margherita czy typowo włoskie smaki jak pizza z mortadelą i pistacjami. Dla lubiących odrobinę pikantności – Bianca Colorata – z trzema rodzajami ostrych papryczek i skórką cytryny (ach!). Warto spróbować też pizzy pod szyldową nazwą Roma z włoską bresaolą. Oprócz tego miejcie oko na propozycje sezonowe – aktualnie jest to pizza z kwiatami cukinii. Na przekąskę zamówicie tu pizzę na kawałki! Panowie zadbali również o wegan, którzy mają wybór aż z 12 (!) pozycji.

Co na deser? Może przygotowane przez Krystiana i Maksa cannoli albo z rąk znanej nam już Oliwii z Sugar by blonde – słoiczki wypełnione tiramisu i panna cottą? Roma otwarta jest od wtorku do czwartku od godziny 15.00 do 23.00, w piątki i soboty do 4 nad ranem, w niedziele od 15.00 do 23.00.

Feliczita – nowy koncept ekipy z Ramek

Bywalcy Las Palmas na pewno zwrócili uwagę na kontener, który pojawił się tuż przed wakacjami. W menu pizza i załadowane frytki (w planach jeszcze kanapki). Tak, frytki te dobre, które znacie z Ramek i nie ma w tym żadnego przypadku, ponieważ ta sama ekipa stoi za Feliczitą. Przepis na ciasto opracował szef kuchni Norbert Szefer – ma być chrupiące w środku i puszyste na brzegach.

Długo leżakujące ciasto i oryginalne włoskie składniki. Króluje klasyka, ale znalazł się też miejsca na oryginalny pomysł Norberta – pizza bigos z szarpaną wieprzowiną i … kiszoną kapustą. Feliczita działa zgodnie z rytmem Offa – otwiera się o 14.00 i jest otwarta do 2.00 w nocy w weekendy i do 24.00 w pozostałe dni tygodnia.   

Pizza w stylu… Pronto? 

Kolejnym nowo otwartym miejscem serwującym pizzę jest Pronto (Piotrkowska 86). Na miejscu spotkamy Rustome’a i Shiyar’a, którzy przyjechali z Syrii i od kilkunastu lat żyją i gotują w Polsce.

Wystrój restauracji na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie dość prostego – długie ławki ustawione do siebie plecami, trochę w amerykańskim stylu. Dalej mijamy serce Pronto – piec opalany drewnem, a tuż za nim ukazuje nam się przytulna sala we włoskim klimacie. W menu oczywiście pizza. Propozycje klasyczne, znane i lubiane. Margherita, capricciosa, pizza z owocami morza, kurczakiem curry, czy z ricottą i pieczonym boczkiem. Wybór jest spory.

Zjecie tu także Lahmacun – pizzę libańską. O ile Panowie wszystkie pizze przygotowują we włoskim stylu na długodojrzewającym cieście, które w efekcie jest cienkie z przyzwoicie wyrośniętymi brzegami, tak ciasto do Lahmacun przygotowywane jest na bieżąco (nie może dojrzewać). Wałkuje się je niemal na grubość kartki papieru, następnie nakłada mielone mięso jagnięce doprawione głównie warzywami i natką pietruszki. Przed zjedzeniem pizzę skrapia się sokiem z cytryny. Mega! 

W planach Pronto jest poszerzenie menu o włoskie makarony, niedługo będzie można napić się tu także klasycznych drinków i włoskiego piwa. Pizzeria otwarta jest przez cały tydzień. Od poniedziałku do piątku od 12.00 do północy, w weekendy do godziny 2.00.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...