Trzy przepisy na wielkanocne jajka by Damian Marchlewicz
Szukacie inspiracji na świąteczne dania? Damian z Komediowej podpowiada, jak podkręcić tradycyjne przepisy na faszerowane jajka.
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, lub wprawić w zakłopotanie mniej zdolnych kulinarnie znajomych, to trafiliście idealnie. Oto przed wami trzy, jeszcze ciepłe, przepisy na jajka, które urozmaicą wasze wielkanocne stoły. Autorem tych receptur jest szef kuchni Damian Marchlewicz, którego na co dzień możecie spotkać w restauracji Komediowa przy ulicy Piotrkowskiej 12. Damian wymyślił trzy proste, ale bardzo efektowne przepisy, aby pomóc wam i nam podczas świątecznych przygotowań.
Każdy z przepisów rozpoczynamy od ugotowania na twardo wybranej ilości jajek. Gotowanie jajek na twardo trwa od 8 do 10 minut, po tym czasie warto zostawić jajka w zimnej wodzie, aby ostygły. Następnie jajka obieramy i rozcinamy na pół, po czym delikatnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka posłużą nam jako składnik do masy, którą będziemy szprycować nasze białka.
Potrzebne składniki: jajka, majonez, cebula biała, wędzony twaróg, szczypiorek, sól i pieprz.
Wcześniej oddzielone żółtka mieszamy z majonezem, wędzonym twarogiem oraz podsmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Pamiętajcie, że aby jajka wyglądały jak na zdjęciu nasz farsz powinien być gęsty. Za pomocą rękawa szprycujemy białka jajek w miejscu, w którym wcześniej znajdowało się żółtko. Przy podaniu dekorujemy krojonym szczypiorkiem lub innym ulubionym dodatkiem. Inspiracją dla Damiana przy tym przepisie był znany i lubiany farsz do pierogów, o którym dzięki niemu pamiętać będziemy przez cały rok, a nie tylko w wigilię.
Potrzebne składniki: jajka, pieczarka portobello, majonez, masło do podsmażenia, koperek, oliwa truflowa.
Jest to autorskie wykorzystanie znanego połączenia jajka z farszem z pieczarki, ale w kreatywnie urozmaiconej odsłonie. W tym przepisie do masy z żółtek i majonezu wrzucamy startą na dużych oczkach, i podsmażoną na maśle pieczarkę portobello. Następnie do powstałej masy dodajemy drobno pokrojony koperek oraz parę kropli oliwy truflowej, według własnych preferencji. Powstałą masę ponownie przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią nasze wydrążone białka. Przy podaniu jajka możemy jeszcze raz skropić oliwą truflową i przyozdobić świeżą roszponką lub jarmużem. Jeśli dziwi was połączenie jajek z truflą, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zapewniamy, że nie pożałujecie.
Potrzebne składniki: Jajka, suche pieczywo lub panko, mąka pszenna, olej do smażenia, majonez, parmezan, anchois.
Ten przepis jest odrobinę bardziej czasochłonny, ale wierzcie mi, że efekt końcowy jest warty każdej minuty spędzonej w kuchni. Rozpoczynamy od przygotowania panierki, którą następnie obtoczymy białka. Panierkę możemy uzyskać z suchego pieczywa, które ścieramy ręcznie lub przy pomocy Termomixu. Szef Damian podkreśla, że dobrze, aby nasza panierka nie była zbyt drobna, nie bójmy się zostawić w niej większych kawałków pokruszonego pieczywa. Jeśli chcecie, możecie użyć gotowej mieszanki panko dostępnej w niektórych sklepach. Kiedy panierka jest gotowa, wydrążone białka jajek obtaczamy w mące, następnie w surowym jajku a na koniec w naszym domowym panko. Smażymy je na głębokim tłuszczu w rondelku do momentu zarumienienia się na wierzchu. Po wyjęciu z oleju odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Teraz możemy rozpocząć przygotowywanie farszu. Do naszych gotowych żółtek dodajemy majonez, parmezan oraz najważniejszy składnik, czyli bardzo drobno pokrojone anchois. Powstałą mieszanką, przy pomocy rękawa cukierniczego szprycujemy zapanierowane białka. Do dekoracji możemy użyć odrobiny startego parmezanu lub ulubionego warzywa.
Mam nadzieje, że jajka z przepisów Damiana posmakują wam równie mocno jak nam oraz że umocnią waszą pozycję wśród rodzinnych mistrzów kuchni. Dziękujemy i życzymy wam, aby wasze święta były spokojne i radosne.