fbpx

U Alberta - nowy lokal przy Moniuszki

Lokal przy ul. Moniuszki 1a doczekał się kolejnego właściciela. Tym razem zjemy tam tradycyjne dania kuchni polskiej.

Pewnie niewielu czytelników Jemy w Łodzi pamięta funkcjonującego pod tym adresem Jontka. Następnie przyszedł czas na góralską Bacówkę, restaurację Swojską, przez krótki moment można tu było również wpaść na pizzę. Teraz pora na U Alberta z kuchnią polską.

U Alberta - nowy lokal przy Moniuszki

Nie nazwałabym tego miejsca restauracją, jednak jak na bar miejsce może pozytywnie zaskoczyć schludnym i dość przytulnym wystrojem. Jest niezobowiązująco, jasno i bezpretensjonalnie. Kremowo-amarantowe ściany ozdobione obrazami i proste stoliki nakryte matami w jednej części sali, w drugiej – lady z podgrzewaczami i bar.

U Alberta - nowy lokal przy Moniuszki

Właściciele postawili na polską klasykę, atrakcyjne ceny i szybkość – gotowe dania samodzielnie nakłada się ze wspomnianych bemarów. Niektóre potrawy (zupy, desery) sprzedawane są na porcje, inne na wagę – 10 dkg dania głównego lub surówki kosztuje 3,29 zł.

U Alberta - nowy lokal przy Moniuszki

Do wyboru wszystko to, co znamy z obiadów u mamy: barszcz czerwony, krem z pieczarek, gołąbki, kotlety mielone, karczek czy gulasz, ale znajdą się też pozycje takie jak serowa zupa neapolitańska czy carbonara. Danie główne z dodatkami zjemy tu już za 11 zł, miska zupy kosztuje 4 zł, a deser 3,5 zł (dziś do wyboru był krem czekoladowo-kawowy i jabłko w cieście).

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...