Vegan Weekend po raz pierwszy w Łodzi! - lista uczestników
15 restauracji i kawiarni z Łodzi przygotowało łącznie 17 wegańskich dań i deserów. Wegański weekend startuje w piątek 21. czerwca, potrwa do niedzieli 23. czerwca!
Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i aplikacją Glovo zapraszamy was na zupełnie nowe wydarzenie w mieście – Vegan Weekend 2024! W naszym kulinarnym kalendarzu zdecydowanie brakowało takiego roślinnego festiwalu. Nie bez powodu wybrałyśmy też czerwcowy termin, bowiem teraz trwa najlepszy owocowo – warzywny SEZON. I właśnie pod tym hasłem łódzkie restauracje i kawiarnie przygotowały swoje specjalne festiwalowe propozycje. Będzie sezonowo, roślinnie i super smacznie!
Powiedzmy to głośno – nie trzeba być weganinem, żeby jeść wegańskie dania. Przekonacie się o tym podczas wydarzenia. Już dawno skończyły się czasy, kiedy prosząc o danie roślinne otrzymywało się ziemniaki z surówką. Kucharze i cukiernicy tworzą genialne wegańskie kompozycje, które wcale nie wieją nudą i ani trochę nie odbiegają od dań mięsnych czy wegetariańskich. Jest równie pięknie, pysznie i różnorodnie – tego doświadczycie już od 21. czerwca. Przez 3 dni spróbujecie 17 festiwalowych dań i deserów – to cała paleta smaków, w których rządzą sezonowe warzywa i owoce. Jest bób, fasolka, młoda kapusta, szparagi, jagody, truskawki i maliny. Zjecie wszystko czego dusza zapragnie – od sushi i ramenu, przez pizzę, stek z kalafiora, chałkodoga, aż po mega nadziane drożdżówki czy wegańskie lody.
Jeśli nie będzie wam po drodze, żeby odwiedzić festiwalowe restauracje, odpalajcie aplikację Glovo, która jest partnerem naszego wydarzenia! Za jej pośrednictwem zamówicie część festiwalowych dań do domu czy biura. Dodatkowo nowi użytkownicy z kodem VEGANWEEKEND otrzymają rabat 3x 15 zł na pierwsze zamówienia za min. 45 zł.
Veggie Fiesta – sos bazyliowy, wegański cheddar, fasolka szparagowa w panko, pieczarki, pikle z czerwonej cebuli, jalapeno, wege mayo-curry, prażone płatki migdałów
Cena: 48 zł Dostawa: przez aplikacje
Tatar de Tomate – wegański tatar z pomidorów z oliwkami, kaparami i cebulą podany z chlebkami z pizzy
Cena: 17 zł Dostawa: 42 307 07 07 | www.boskawloska.com.pl | Glovo | przez aplikacje
Polskie pomidory z wegańskim kremowym serkiem – cztery rodzaje pomidorów: bawole serce, malinowe, żółte, koktajlowe, z wegańskim kremowym serkiem, malinowym balsamico i oliwą bazyliową
Cena: 29 zł | Dostawa: 504809534, www.fallalodz.pl, Glovo, przez aplikacje
Wegańskie knedle po łódzku z młodą kapustą zasmażaną
Cena: 39 zł
Pyra z wegańskim gzikiem, koperkiem i piklowaną cebulą
Cena: 19 zł | Dostawa: Glovo / przez aplikacje
Giga Drożdżówka – nasz krem waniliowy, tona świeżych jagód, kruszonka, nasz turbo kremowy krem pistacjowy z wegańską białą czekoladą, tona sezonowych owoców
Cena: 28 zł
Letnia eksplozja smaków – połączenie wegańskich lodów i mnóstwa sezonowych owoców. Deser składa się z 2 smaków lodów: różane na mleku kokosowym i masło orzechowe na mleku owsianym. Lody znajdziecie pod grubą warstwą variegato malinowego z jednej strony i variegato porzeczkowego z drugiej strony deseru. Całość wykończona słuszną ilością świeżych truskawek i jagód.
Cena: 29 zł
Green Dog – wegański chałkodog, czyli wegańska maślana chałka własnego wypieku w połączeniu z roślinną kiełbaską na bazie boczniaków, szczypiorkiem, ogórkami małosolnymi, szpinakiem, pieczarkami i chrupiącą prażoną cebulką z musztardą z vegan majo, podawany z pomidorami.
Jagodzianka – w trakcie weekendu będą dostępne wegańskie jagodzianki.
Cena: Green Dog: 38 zł | Jagodzianka: 20 zł
Pizza Pomodoro e Asparagi – sos pomidorowy, wegańska mozzarella, świeże pomidory, szparagi, pomidorki koktajlowe, wegański majonez-chipotle, kruszone pistacje, oregano
Cena: 48 zł | Dostawa: przez aplikacje
Stek z kalafiora z harisą – stek z kalafiora z harisą, prażonymi orzechami pini w maśle wegańskim z zieloną fasolką szparagową, puree kalafiorowe, krokiet ziemniaczany z bobem, wege demi glace
Cena: 42 zł | Dostawa: 530 255 555
Ogórkowe pappardelle z arancini z ciecierzycy, bobu i pesto bazyliowego – makaron na bazie mąki pszennej i soku z ogórków zielonych, arancini z ciecierzycy z dodatkiem marchwi i cebuli panierowane w panko, smażony bób z czosnkiem i pomidorami koktajlowymi, pesto bazyliowe z orzechami ziemnymi na bazie oliwy z oliwek
Tarta jeżyna-truskawka – tarta na bazie daktyli, orzechów ziemnych, laskowych i migdałów. Kremy z mleka kokosowego, bananów, jeżyn i truskawek. Do dekoracji prażone płatki migdałów, truskawki, jeżyny i kwiaty jadalne.
Cena: Makaron: 35 zł | Tarta: 15 zł Dostawa: Glovo, 42 652 17 54
Knedle z truskawkami po łódzku – duszona młoda kapusta, knedle z truskawkami, warzywny demi glace, marynowany arbuz
Cena: 42 zł
Summer Roll – młoda polska marchew pieczona w syropie z agawy i gochujang, ogórek małosolny, zielona fasolka szparagowa w panko, liście szpinaku, na zewnątrz kompresowany w autorskiej marynacie pieczony arbuz, całość posypana prażonym bobem
Cena: 49 zł | Dostawa: www.rybadoryzu.pl
Yuzu Vegan Tonkotsu – makaron alkaliczny podawany z gęstym bulionem na bazie warzyw i grzybów shiitake, shoyu tare z dodatkiem owoców yuzu, rabarbar, boczniak w panko, orzechy, kiełki fasoli mung, szczypior, czarny sezam
Cena: 45 zł | Dostawa: 782 40 40 45 / www.tanoshiisushi.pl / Glovo
Panierowane cukinia z tempehem, komosą ryżową i orzechami, krem pistacjowy z awokado, batatowe kopytka z sosem z młodego pora i miso, czerwona kapusta ze szparagami
Cena: 39 zł | Dostawa: Glovo