15 restauracji i kawiarni z Łodzi przygotowało łącznie 17 wegańskich dań i deserów. Wegański weekend startuje w piątek 21. czerwca, potrwa do niedzieli 23. czerwca!

Razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i aplikacją Glovo zapraszamy was na zupełnie nowe wydarzenie w mieście – Vegan Weekend 2024! W naszym kulinarnym kalendarzu zdecydowanie brakowało takiego roślinnego festiwalu. Nie bez powodu wybrałyśmy też czerwcowy termin, bowiem teraz trwa najlepszy owocowo – warzywny SEZON. I właśnie pod tym hasłem łódzkie restauracje i kawiarnie przygotowały swoje specjalne festiwalowe propozycje. Będzie sezonowo, roślinnie i super smacznie!

3 dni wegańskiej uczty!

Powiedzmy to głośno – nie trzeba być weganinem, żeby jeść wegańskie dania. Przekonacie się o tym podczas wydarzenia. Już dawno skończyły się czasy, kiedy prosząc o danie roślinne otrzymywało się ziemniaki z surówką. Kucharze i cukiernicy tworzą genialne wegańskie kompozycje, które wcale nie wieją nudą i ani trochę nie odbiegają od dań mięsnych czy wegetariańskich. Jest równie pięknie, pysznie i różnorodnie – tego doświadczycie już od 21. czerwca. Przez 3 dni spróbujecie 17 festiwalowych dań i deserów – to cała paleta smaków, w których rządzą sezonowe warzywa i owoce. Jest bób, fasolka, młoda kapusta, szparagi, jagody, truskawki i maliny. Zjecie wszystko czego dusza zapragnie – od sushi i ramenu, przez pizzę, stek z kalafiora, chałkodoga, aż po mega nadziane drożdżówki czy wegańskie lody.

Jeśli nie będzie wam po drodze, żeby odwiedzić festiwalowe restauracje, odpalajcie aplikację Glovo, która jest partnerem naszego wydarzenia! Za jej pośrednictwem zamówicie część festiwalowych dań do domu czy biura. Dodatkowo nowi użytkownicy z kodem VEGANWEEKEND otrzymają rabat 3x 15 zł na pierwsze zamówienia za min. 45 zł.

LISTA UCZESTNIKÓW

 Alora (Piotrkowska 67) 

Veggie Fiesta – sos bazyliowy, wegański cheddar, fasolka szparagowa w panko, pieczarki, pikle z czerwonej cebuli, jalapeno, wege mayo-curry, prażone płatki migdałów 
Cena: 48 zł  Dostawa: przez aplikacje 

Boska Włoska (Gojawiczyńskiej 22) 

Tatar de Tomate – wegański tatar z pomidorów z oliwkami, kaparami i cebulą podany z chlebkami z pizzy 
Cena: 17 zł  Dostawa: 42 307 07 07 | www.boskawloska.com.pl | Glovo | przez aplikacje 

Falla (Piotrkowska 217) 

Polskie pomidory z wegańskim kremowym serkiem – cztery rodzaje pomidorów: bawole serce, malinowe, żółte, koktajlowe, z wegańskim kremowym serkiem, malinowym balsamico i oliwą bazyliową 
Cena: 29 zł | Dostawa: 504809534, www.fallalodz.pl, Glovo, przez aplikacje 

Hotel Boss Restauracja Polskie Smaki  (Tatrzańska 11) 

Wegańskie knedle po łódzku z młodą kapustą zasmażaną 
Cena: 39 zł 

Gastromachina (Piotrkowska 93) 

Pyra z wegańskim gzikiem, koperkiem i piklowaną cebulą
Cena: 19 zł | Dostawa: Glovo / przez aplikacje 

Jemy Kremy (Jaracza 16) 

Giga Drożdżówka – nasz krem waniliowy, tona świeżych jagód, kruszonka, nasz turbo kremowy krem pistacjowy z wegańską białą czekoladą, tona sezonowych owoców 
Cena: 28 zł 

Łodziarnia/Drożdżarnia (Sienkiewicza 13) 

Letnia eksplozja smaków – połączenie wegańskich lodów i mnóstwa sezonowych owoców. Deser składa się z 2 smaków lodów: różane na mleku kokosowym i masło orzechowe na mleku owsianym. Lody znajdziecie pod grubą warstwą variegato malinowego z jednej strony i variegato porzeczkowego z drugiej strony deseru. Całość wykończona słuszną ilością świeżych truskawek i jagód. 
Cena: 29 zł 

Nie Pytaj (Skupiona 1) 

Green Dog – wegański chałkodog, czyli wegańska maślana chałka własnego wypieku w połączeniu z roślinną kiełbaską na bazie boczniaków, szczypiorkiem, ogórkami małosolnymi, szpinakiem, pieczarkami i chrupiącą prażoną cebulką z musztardą z vegan majo, podawany z pomidorami. 

Jagodzianka – w trakcie weekendu będą dostępne wegańskie jagodzianki. 
Cena: Green Dog: 38 zł | Jagodzianka: 20 zł 

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120) 

Pizza Pomodoro e Asparagi – sos pomidorowy, wegańska mozzarella, świeże pomidory, szparagi, pomidorki koktajlowe, wegański majonez-chipotle, kruszone pistacje, oregano 
Cena: 48 zł | Dostawa: przez aplikacje 

Powidok Bistro by Stacja Zero (Plac Wolności 8) 

Stek z kalafiora z harisą – stek z kalafiora z harisą, prażonymi orzechami pini w maśle wegańskim z zieloną fasolką szparagową, puree kalafiorowe, krokiet ziemniaczany z bobem, wege demi glace 
Cena: 42 zł | Dostawa: 530 255 555 

Rajskie Jadło Teofilów (Traktorowa 63) 

Ogórkowe pappardelle z arancini z ciecierzycy, bobu i pesto bazyliowego – makaron na bazie mąki pszennej i soku z ogórków zielonych, arancini z ciecierzycy z dodatkiem marchwi i cebuli panierowane w panko, smażony bób z czosnkiem i pomidorami koktajlowymi, pesto bazyliowe z orzechami ziemnymi na bazie oliwy z oliwek 
Tarta jeżyna-truskawka – tarta na bazie daktyli, orzechów ziemnych, laskowych i migdałów. Kremy z mleka kokosowego, bananów, jeżyn i truskawek. Do dekoracji prażone płatki migdałów, truskawki, jeżyny i kwiaty jadalne. 
Cena: Makaron: 35 zł | Tarta: 15 zł Dostawa: Glovo, 42 652 17 54 

Restauracja u Kretschmera (Hotel Tobaco, Kopernika 64) 

Knedle z truskawkami po łódzku – duszona młoda kapusta, knedle z truskawkami, warzywny demi glace, marynowany arbuz 
Cena: 42 zł 

Ryba do Ryżu (Wyszyńskiego 73A) 

Summer Roll – młoda polska marchew pieczona w syropie z agawy i gochujang, ogórek małosolny, zielona fasolka szparagowa w panko, liście szpinaku, na zewnątrz kompresowany w autorskiej marynacie pieczony arbuz, całość posypana prażonym bobem 
Cena: 49 zł  | Dostawa: www.rybadoryzu.pl  

Tanoshii Sushi and Ramen (Stefanowskiego 17) 

Yuzu Vegan Tonkotsu – makaron alkaliczny podawany z gęstym bulionem na bazie warzyw i grzybów shiitake, shoyu tare z dodatkiem owoców yuzu, rabarbar, boczniak w panko, orzechy, kiełki fasoli mung, szczypior, czarny sezam 
Cena: 45 zł | Dostawa: 782 40 40 45 / www.tanoshiisushi.pl / Glovo 

Zielona (Rynek Manufaktury) 

Panierowane cukinia z tempehem, komosą ryżową i orzechami, krem pistacjowy z awokado, batatowe kopytka z sosem z młodego pora i miso, czerwona kapusta ze szparagami 
Cena: 39 zł | Dostawa: Glovo 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...