W te pędy - zdrowo, lokalnie i sezonowo
U zbiegu ulic Traugutta i Sienkiewicza powstaje slow foodowa restauracja wegatariańsko – wegańska W te pędy. Będzie lokalnie, sezonowo, zdrowo i przede wszystkim smacznie.
Ida, Paula, Agnieszka, Magda i Paulina to młode mamy, których drogi zeszły się blisko rok temu. Dziś tworzą Spółdzielnię Socjalną W te pędy i wspólnie szykują do otwarcia restaurację wegetariańsko – wegańską, przyjazną dla osób ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi i dla każdego komu bliskie są ideały ruchu slow food i zdrowego, świadomego odżywiania.
Zainteresowania członkiń Spółdzielni koncentrują się wokół codziennego funkcjonowania człowieka w aspekcie życia zgodnego z naturą. Stąd też charakter restauracji i jej menu, w którym znajdą się dania jarskie o prozdrowotnym charakterze, dostosowanym do potrzeb osób będących na specjalnych dietach spowodowanych np. chorobą lub alergią. Pierwszym ukłonem w ich kierunku będą dokładne i szczegółowe opisy potraw z menu.
Do przygotowania wszystkich potraw wykorzystywane będą głównie produkty sezonowe pochodzące od lokalnych producentów, z ekologicznych upraw, z którymi Spółdzielnia nawiązuje bezpośrednią współpracę osobiście poznając ich gospodarstwa. Zioła będą pochodziły z ogródka, który właśnie powstaje przy restauracji. W restauracji odbywały będą się również targi i festyny, w trakcie których prezentowane będą m.in. produkty z zaprzyjaźnionych gospodarstw. Dodatkowo Spółdzielnia prowadziła będzie edukację zdrowotną i ekologiczną.