fbpx

W te pędy - zdrowo, lokalnie i sezonowo

U zbiegu ulic Traugutta i Sienkiewicza powstaje slow foodowa restauracja wegatariańsko – wegańska W te pędy. Będzie lokalnie, sezonowo, zdrowo i przede wszystkim smacznie.

Ida, Paula, Agnieszka, Magda i Paulina to młode mamy, których drogi zeszły się blisko rok temu. Dziś tworzą Spółdzielnię Socjalną W te pędy i wspólnie szykują do otwarcia restaurację wegetariańsko – wegańską, przyjazną dla osób ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi i dla każdego komu bliskie są ideały ruchu slow food i zdrowego, świadomego odżywiania.

Danie z oferty W te pędy

Zainteresowania członkiń Spółdzielni koncentrują się wokół codziennego funkcjonowania człowieka w aspekcie życia zgodnego z naturą. Stąd też charakter restauracji i jej menu, w którym znajdą się dania jarskie o prozdrowotnym charakterze, dostosowanym do potrzeb osób będących na specjalnych dietach spowodowanych np. chorobą lub alergią. Pierwszym ukłonem w ich kierunku będą dokładne i szczegółowe opisy potraw z menu.

Dania z oferty restauracji W te pędy

Do przygotowania wszystkich potraw wykorzystywane będą głównie produkty sezonowe pochodzące od lokalnych producentów, z ekologicznych upraw, z którymi Spółdzielnia nawiązuje bezpośrednią współpracę osobiście poznając ich gospodarstwa. Zioła będą pochodziły z ogródka, który właśnie powstaje przy restauracji. W restauracji odbywały będą się również targi i festyny, w trakcie których prezentowane będą m.in. produkty z zaprzyjaźnionych gospodarstw. Dodatkowo Spółdzielnia prowadziła będzie edukację zdrowotną i ekologiczną.

Podobne posty

Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...
25 łódzkich restauracji i kawiarni przygotowało swoje festiwalowe dania i desery inspirowane łódzką ...