Walentynki kulinarnie
Wieczór w restauracji to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzenie Walentynek. W lokalach trudno o wolny stolik, wiele z nich szykuje też specjalne atrakcje dla zakochanych. Jeśli nie macie jeszcze planów na kolację we dwoje, sprawdźcie, co tym razem przygotowali łódzcy szefowie kuchni.
Poza daniami z podstawowej karty w Affogato można zdecydować się na Walentynkowy zestaw, który kosztuje 160 zł od pary. W specjalnym menu znalazły się dwie zupy: krem z buraków i jabłek z ricottą, pieczoną dymką i migdałami oraz zupa z pora i szpinaku z kurczakiem, chili, makaronem somen i serem rubin. To oczywiście nie koniec atrakcji. Po zupie czas na danie główne, czyli roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej na risotto z grzybami i musami owocowymi oraz olędwiczki marynowane w pesto pietruszkowym, zawinięte w wędzonym boczku na puree ziemniaczano-groszkowym z konfiturą z owoców leśnych. W Walentynki nie mogłoby zabraknąć deseru – dla miłośników słodkości Maciej Rosiński przygotował więc parfait z kawałkami białej czekolady, sorbetem cytrynowym i świeżymi truskawkami oraz tartę czekoladową z konfiturą pomarańczową i kandyzowanymi owocami.
W restauracji Amarant zdecydowano się na nieco inną formę walentynkowego menu – tu goście sami komponują zestaw dla zakochanych. Może się w nim znaleźć sałatka z marynowanym pstrągiem, melonem, ogórkiem i winogronami muśnięta glazurą miodowo – imbirową z nutą cytryny (20 zł), krem z suszonych pomidorów doprawiony chilli i szynką parmeńską (12 zł), jedno z dań głównych (do wyboru mamy warkocz z polędwiczki wieprzowej w sosie o smaku hibiskusa podany na polencie z nutą przypraw korzennych lub łososia faszerowanego musem porowym z krewetkami podanego na ryżu po indyjsku w aksamitnym sosie Veloute, każde za 30 zł) i oczywiście deser w postaci melona w cieście polanego złocistym karmelem (12 zł). Każda para zostanie też poczęstowana drinkiem od restauracji.
Na Walentynki restauracja Kolory Wina przygotowała specjalne menu degustacyjne, ale również inne atrakcje wieczoru: nastrojową muzykę w wykonaniu duetu smyczkowego, niespodziankę dla par oraz losowanie wyjątkowej nagrody. Wspomniane menu to aż sześć potraw pełnych afrodyzjaków: molekularne ravioli z pietruszki, dorsz atlantycki przygotowany metodą sous-vide z chrzanowo-imbirową pianką, selerowy krem z krewetką i francuskimi grzankami oraz ananasowy sorbet z chilli i oliwą dyniową. To nie koniec uczty dla podniebienia. W roli dania głównego wystąpi tu marynowany w czosnku i pietruszkowym pesto schab cielęcy z kostką, a na słodkie zwieńczenie wieczoru – czekoladowe trufle w malinowo-truskawkowej espumie. Koszt kolacji to 120 zł od osoby.
Na Miłosne dni z dedykowanym menu zaprasza też Polka. Dla zakochanych przygotowano krem paprykowo-pomidorowy z kozim serem, carpaccio z łososia marynowanego w żubrówce i pomarańczy i panierowany camembert w akompaniamencie gorących wiśni, w wśród dań głównych pierś z kaczki marynowaną w imbirze w słodko-korzennym sosem z wiśni i żeń-szenia, podaną z różowym puree, filety z okonia morskiego na dzikim ryżu z sałatą frisse i limonką oraz pieczony comber jagnięcy z kostką podany na grillowanych warzywach. Carpaccio powtarza się też w dziele deserów. Tym razem będą to cienkie plastry ananasa karmelizowane brązowym cukrem z dodatkiem musu truskawkowego z miętą. Owocowa jest też druga z propozycji Polki, którą jest gruszka marynowana w czerwonym winie z miodem i cynamonem podana na sosie waniliowym.
W Sofie spodziewać się możemy specjalnego menu, powitania kieliszkiem hiszpańskiej Cavy z truskawką, muzyki w klimacie lat 50. i 60. oraz kulinarnej niespodzianki od szefa kuchni. Wśród przystawek: sałata z jadalnymi kwiatami oraz kozim serem, tatar z jelenia, mule w winie z kolendrą, foie gras z marynowanymi w soku z czarnego bzu plastrami buraka oraz tuńczyk na sałacie z awokado. Jeleń, tym razem w towarzystwie boczniaków, znajdziemy też wśród dań głównych. Dodatkowo znana z ostatniej degustacji kaczka w trzech odsłonach, biała ryba na grillowanym ananasie oraz warzywny ogródek (do każdego dania otrzymamy też kieliszek włoskiego wina). Wieczór słodko zakończy fondant czekoladowy i talerz deserów ze słodkimi niespodziankami.
Teraz propozycja dla tych, którzy kochają sushi oraz wolą spędzić walentynkowy wieczór w domowym zaciszu. W Sushi Kushi możemy zamówić specjalny zestaw dla dwojga z dostawą do domu w cenie 79 zł. W jego składzie znajdziemy: Futomaki Spicy Ebi Ten z krewetką w kokosowej tempurze, Uramaki Toro Gold owinięte na zewnątrz plastrami tuńczyka, Uramaki Philadelphia Roll z serkiem Philadelphia i łososiem, Uramaki Uchiwa Roll owinięte na zewnątrz plastrami łososia, węgorza, krewetek, tuńczyka i ryby maślanej, Uramaki Tamago Roll z serkiem Philadelphia i łososiem owinięte japońskim omletem oraz Strawberry Roll, czyli deserowe sushi z truskawką i słodkim ryżem owinięte sojowym nori.
Vinda zaprasza na romantyczny wieczór przy świecach. W walentynkowej ofercie na przystawkę paluszki grissini owinięte szynką parmeńską na sałacie, rukoli i pomidorkach koktajlowych. Danie główne to czerwone ravioli w kształcie serc, nadziewane serem, pomidorami i bazylią z dwoma sosami. Zwieńczeniem kolacji będzie deser czekoladowy z musem truskawkowym lub lodowy afrodyzjak.
Delight zaprasza na uwodzicielskie Walentynki. Na wieczór zaplanowano specjalne menu i przygotowano nastrojową muzykę i odpowiedni klimat we wnętrzu restauracji. Goście powitani zostaną drinkiem, by przejść do pełnej afrodyzjaków, 4-daniowej kolacji. W menu na wieczór między innymi: małże św. Jakuba z konfiturą z mango i sałatką z awokado, krem z karczochów z pesto kolendrowym i wędzoną gęsiną czy krewetki duszone w winie i maśle, podane na mini szparagach z ziołowym muffinem i sosem ostrygowym. Koszt: 149 zł/os.
Walentynkowe menu w cenie 150 zł za parę oferuje zakochanym restauracja Kryształowa przy ul. Narutowicza. Oprócz oryginalnych dań każda para otrzyma po lampce wina i specjalny upominek. Dodatkowo można spodziewać się nawet 50% rabatów na wino, a wśród osób, które dokonają płatnej rezerwacji rozlosowane zostaną specjalne nagrody – zwrot kosztów kolacji.
W La Stradzie Walentynki na słodko. Za 12,00 zł zamówić możecie deser „Dolce Limone” (ułożone warstwowo: krem cytrynowy, owoce leśne, krokant z orzechów włoskich, miodowy krem mascarpone, wiórki z czekolady) z kieliszkiem deserowego wina Marsala. Dodatkowo przy zamówieniach powyżej 40,00 zł małą karafkę wina dostaniecie gratis.
Restauracje Presto zapraszają na specjalne, włoskie menu dla zakochanych. Pizze, włoskie przekąski i wina w zestawach dla dwojga nazwanych na cześć włoskich miast.
Specjalne menu przygotowały też łódzkie restauracje sieci The Mexican. Znajdziecie w nim drinki i dania o dwuznacznych nazwach. Jeśli macie zatem ochotę na rozkosz z ostrym gringo zakończoną francuskim pocałunkiem, to wiecie dokąd się wybrać.
Restauracja Browar de Brasil w Manufakturze w Walentynki czeka na gości ze specjalnym menu, w którym znajdziecie sporo romantycznych dań i drinków.
Restauracja Sixty Nine przygotowała w ramach święta zakochanych specjalne menu, w ramach którego szef kuchni zaproponuje zestaw dwóch zup, dań głównych i deserów za 120 od pary. W ten dzień będzie można skosztować między innymi kremu z pieczonych pomidorów z ziemniaczanym spaghetti, łososia z krakersem orzechowym na makaronie z zielonego ogórka a także galaretki z mleka i czekolady na gorących malinach.
Ponadto:
W House of Sushi do wszystkich zamówień dodawane będą upominki dla zakochanych.
W Cafe u Milscha muzyka na żywo i menu dla zakochanych.
W restauracjach Ganesh zakochani mogą liczyć na kieliszek wina gratis.
W restauracji Tulipan do każdego obiadu lub kolacji dostaniecie lampkę wina gratis.
W lokalach sieci Sphinx, WOOK i Chłopskie Jadło liczyć zaś możecie na prezent w postaci kuponu upoważniającego do 25% zniżki przy następnej wizycie.
W Chłopskiej Izbie czeka na was specjalne, Walentynkowe menu, a w nim do wyboru trzy zestawy dwudaniowe w cenie 36,90 zł każdy.
Jeśli z Walentynkowym romantyzmem wam nie po drodze, wpadnijcie do The Dorsz Fish and Chips na Valentine’s Day Super Single’s Night z muzyką na żywo w wykonaniu DJ Fagota i gratisowym piwkiem.