Warsztaty bento
W sobotę 27 października w restauracji Ato Sushi odbędą się warsztaty bento. U nas możecie zdobyć jedno z ostatnich zaproszeń na tę imprezę.
Aby zachęcić was do uczestnictwa w warsztatach, w pierwszej kolejności wyjaśniamy, czym jest tytułowe bento. W Japonii to posiłek przygotowywany na wynos, zapakowany w przeznaczone do tego specjalne pudełko. Można przyrządzić go w domu lub kupić w sklepie. W ojczystym kraju w skład bento wchodzi mięso lub ryba, ryż i warzywa, ale zestawy doczekały się również polskich odpowiedników.
Warsztaty w Ato Sushi powstały z inicjatywy trzech blogerek – propagatorek bento, a ich sponsorem jest importer japońskich pudełek, Bentomania. Zacznie je krótka część teoretyczna, w której uczestniczyć mogą wszyscy chętni (ograniczeniem mogą być jedynie możliwości lokalowe Ato Sushi), a potem przyjdzie czas na praktykę.
Pierwsza historię bento przybliży Magdalena Słowik, autorka bloga Japonia Bliżej Bento. Aleksandra Oliko (Zapiski Kulinarne Oliko) poruszy temat odpowiedniego zbilansowania posiłków, a Monika Fiszer, autorka bloga Bento po polsku, opowie o rozwoju bento w Polsce. W trwających 1,5 godziny warsztatach praktycznych weźmie udział 15 osób (pozostali będą mogli przyjrzeć się zmaganiom uczestników). Autorki na pewno zaskoczą oryginalnością kompozycji, ale będzie nie tylko ładnie, ale również zdrowo i praktycznie.
Chcecie wziąć udział w tych niezwykłych warsztatach?
Na adres kontakt@jemywlodzi.pl przyślijcie własną propozycję smacznej przekąski (zdjęcia mile widziane). Na odpowiedzi czekamy do poniedziałku (do godz. 23.59). Zwycięzcę ogłosimy już następnego dnia. Do dzieła!
Termin warsztatów: 27 października (sobota), godz. 9.30
Miejsce: Ato Sushi, ul. 6-go Sierpnia 1/3