bento

W sobotę 27 października w restauracji Ato Sushi odbędą się warsztaty bento. U nas możecie zdobyć jedno z ostatnich zaproszeń na tę imprezę.

Aby zachęcić was do uczestnictwa w warsztatach, w pierwszej kolejności wyjaśniamy, czym jest tytułowe bento. W Japonii to posiłek przygotowywany na wynos, zapakowany w przeznaczone do tego specjalne pudełko. Można przyrządzić go w domu lub kupić w sklepie. W ojczystym kraju w skład bento wchodzi mięso lub ryba, ryż i warzywa, ale zestawy doczekały się również polskich odpowiedników.

bento

Warsztaty w Ato Sushi powstały z inicjatywy trzech blogerek – propagatorek bento, a ich sponsorem jest importer japońskich pudełek, Bentomania. Zacznie je krótka część teoretyczna, w której uczestniczyć mogą wszyscy chętni (ograniczeniem mogą być jedynie możliwości lokalowe Ato Sushi), a potem przyjdzie czas na praktykę.

Pierwsza historię bento przybliży Magdalena Słowik, autorka bloga Japonia Bliżej Bento. Aleksandra Oliko (Zapiski Kulinarne Oliko) poruszy temat odpowiedniego zbilansowania posiłków, a Monika Fiszer, autorka bloga Bento po polsku, opowie o rozwoju bento w Polsce. W trwających 1,5 godziny warsztatach praktycznych weźmie udział 15 osób (pozostali będą mogli przyjrzeć się zmaganiom uczestników). Autorki na pewno zaskoczą oryginalnością kompozycji, ale będzie nie tylko ładnie, ale również zdrowo i praktycznie.

bento

Chcecie wziąć udział w tych niezwykłych warsztatach?

Na adres kontakt@jemywlodzi.pl przyślijcie własną propozycję smacznej przekąski (zdjęcia mile widziane). Na odpowiedzi czekamy do poniedziałku (do godz. 23.59). Zwycięzcę ogłosimy już następnego dnia. Do dzieła!

Termin warsztatów: 27 października (sobota), godz. 9.30

Miejsce: Ato Sushi, ul. 6-go Sierpnia 1/3

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...