Warsztaty sushi
Jeśli nie mieliście jeszcze okazji brać udziału w warsztatach organizowanych przez House of Sushi już za tydzień będziecie mieli kolejną szansę na ćwiczenie umiejętności w zwijaniu rolek pod okiem profesjonalistów.
Warsztaty kuchni japońskiej to zarówno świetna okazja do wypróbowania swych sił w roli sushi mastera, jak i spróbowania ciekawych potraw przygotowanych specjalnie na tę okazję.
Wieczór rozpoczyna przystawka – warzywa, krewetki i kawałki łososia w tempurze. Zanim przystąpimy do samodzielnego przygotowania rolek, sushi masterzy przybliżają historię sushi, tłumaczą, na czym polegają różnice miedzy jego rodzajami oraz wyjaśniają, co w robieniu sushi jest najważniejsze: jak wybiera się najświeższe ryby, jak się je przechowuje czy też skąd bierze się odpowiednie składniki do sushi.
Następnie czas na praktykę. Pod okiem specjalistów goście samodzielnie przygotowują futomaki, California maki, hosomaki czy nigiri. Masterzy podpowiadają, jak ułożyć składniki, trzymać nori oraz zwinąć rolkę, aby choć w części wyglądała, jak ta przygotowana przez profesjonalistów.
Oczywiście wszyscy adepci kulinarnej sztuki japońskiej częstują się nawzajem swoimi wyrobami i chwalą swoje umiejętności i drzemiący potencjał. Nagrodą za osiągnięcia jest wieńczący spotkanie orzeźwiający deser w postaci owoców liczi z lodami. Zastanówcie się, czy na pewno chcecie przyjeżdżać na warsztaty samochodem – przez cały wieczór goście bez ograniczeń delektują się winem Choya, choć oczywiście można zdecydować się zieloną herbatę.
Miejsce: House of Sushi, ul. Piotrkowska 89
Termin: 22 maja (środa), godz. 20.00
Cena: 150 zł od osoby