Bavaria czy Tyrol

Restauracje coraz częściej decydują się na organizację specjalnych wydarzeń, takich jak degustacje czy kulinarne warsztaty. Jedną z nich jest Bavaria czy Tyrol.

W poprzednim tygodniu miałyśmy okazję poznać od kuchni kulinarne specjalności Bawarii. O tym, że wspólne gotowanie łączy i sprawia ogromną przyjemność na pewno nikogo nie trzeba przekonywać. Tak też było i tym razem. Po zespołowym krojeniu, mieszaniu i smażeniu przyszedł czas chyba na najprzyjemniejszą część wieczoru, czyli biesiadowanie przy jednym stole, dodatkowo przy kuflu bawarskiego piwa lub kieliszku austriackiego wina.

Bavaria czy Tyrol

Na pierwszy ogień poszła bawarska sałatka, czyli gotowane ziemniaki, cebula, ogórki konserwowe i mortadela doprawione musztardą i majonezem. To jedno z dań pochodzących z karty Bavarii czy Tyrolu, w restauracji podawana jest jednak nieco zmodyfikowana wersja z papryką i zapieczonym boczkiem. Po małym konkursie między zespołami przyszedł czas na karpia smażonego w piwnej panierce. Do ryby samodzielnie przygotowaliśmy chlebowe knedle, towarzyszący degustacji gulasz wyszedł już spod ręki zawodowych kucharzy.

Bavaria czy Tyrol

Na spotkaniu nie mogło zabraknąć też słodkiego akcentu. Rwaniec austriacki przypomina nieco amerykańskie pancakes, na szczęście puszystość ciasta nie jest efektem proszku do pieczenia i sody. Placuszki rwie się na kawałki jeszcze na patelni, następnie podaje z cukrem pudrem i domową konfiturą. Rwaniec może być deserem, ale jak dla mnie mógłby też pełnić rolę niezobowiązującego dania na słodko.

Bavaria czy Tyrol

Nad pracami amatorów czuwało czujne oko szefa kuchni, pana Karola Świądra. Oczywiście fachowcy nigdy nie zdradzą wszystkich swoich tajemnic, ale zawsze uda się wyciągnąć od nich jakąś cenną poradę lub też namówić na małe zwierzenia odsłaniające tajemnice restauracji od strony zaplecza. To też dobra okazja, by dowiedzieć się czegoś więcej na temat kuchni danego kraju czy regionu. Gdybyście chcieli wziąć udział podobnym wydarzeniu, już teraz Bavaria czy Tyrol organizuje warsztaty kulinarne dla grup powyżej 10 osób. Dobry pomysł nie tylko na imprezę integracyjną, ale też spotkanie w gronie znajomych.

Bavaria czy Tyrol 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...