Weekend Charytatywny na OFFie
Przedświąteczny weekend to okazja, aby zjeść na mieście w szczytnym celu. Restauracje z OFF Piotrkowska przygotują specjalne dania, ze sprzedaży których całkowity dochód zostanie przekazany podopiecznym Fundacji „Dom w Łodzi”. W tym roku wydarzenie wspierają również reprezentanci Polski: Ebi Smolarek i Marcin Zając.
W sobotę i niedzielę (14 i 15 grudnia) będziecie mieli okazję pysznie zjeść i pomóc potrzebującym. Wszystko za sprawą Weekendu Charytatywnego – wydarzenia, które kolejny już raz organizowane jest na OFF Piotrkowska Center. Wystarczy, że odwiedzicie mieszczące się na OFFie restauracje (co jest funem samo w sobie) i zamówicie dania przygotowane specjalnie na ten weekend. Całkowity dochód z ich sprzedaży przekazany zostanie podopiecznym Fundacji „Dom w Łodzi”. Każdy, kto zamówi charytatywne danie, otrzyma w prezencie kartkę świąteczną od Fundacji.
To jednak nie wszystko. Więcej atrakcji i okazji do pomocy czeka na was na sobotnim Eko Targu w Galerii OFF. Będzie można kupić kartki świąteczne wykonane przez dzieci oraz książkę „American Dream. Pamiętnik Imigranta”. To zbiór felietonów opowiadających o życiu za oceanem, napisanych przez Radosława Bąka – łodzianina mieszkającego w Ameryce.
Gośćmi specjalnymi stoiska Fundacji „Dom w Łodzi” na Eko Targu będą byli reprezentanci Polski w piłce nożnej – Euzebiusz Smolarek i Marcin Zając. Od godz. 12:00 do 14:00 będą sprzedawać własnoręcznie przygotowane i upieczone pierniczki, rozdawać autografy i pozować do zdjęć. Swoją cegiełkę dołożą także łódzcy seniorzy – Klub Seniora z ul. Cieszkowskiego przygotował ręcznie wyszywane przytulanki.
Nas najbardziej interesuje jednak jedzenie, bo jeśli można pomagać jedząc, to jest to dla nas plan idealny. W Ato Ramen czeka specjalny ebi burger z krewetkami w panko, grillowanym ananasem i autorskim sosem chili z marakują. W Brush Barber Shop zamówicie koktajl Choc Me, czyli połączenie tequili aromatyzowanej białą czekoladą, gorzkiego białego bittera i sody przygotowanej na bazie skórek cytrusowych, liści kafiru i odrobiny wasabi, dodatkowo nasycone dwutlenkiem węgla.
DOKI gastrobar postawiły na słodkości. W ramach Weekendu Charytatywnego zjecie tu czekoladowy fondant z sosem z owoców leśnych i cukrem pudrem. Natomiast w restauracji Drukarnia Skład Wina & Chleba mocno świąteczny akcent – śledź na pierniku z karmelizowanymi jabłkami, kawiorem i śmietaną. W restauracji Len i Bawełna czeka pierś kurza sous vide w sosie ze szlachetnych grzybów leśnych z maślanym purée i sałatką.
Mebloteka Yellow zaprasza na gnocchi z sosem szpinakowym z gorgonzolą. Gnocchi zjecie też w NOŻu – tym razem z kurczakiem i kiełbaską chistorra w sosie śmietanowym z oliwą chorizo. Do MITMI Food & Friends wpadnijcie na charytatywny deser – piernikowy sernik z powidłami węgierkowymi. Po włosku zjecie w Pracowni Bistro, która przygotowała papardelle z szynką parmeńską – do wyboru w sosie pomidorowym lub na bazie oliwy. A na rybkę wybierzcie się do Spółdzielni, gdzie czeka pieczony dorsz na risotto krewetkowym z sosem cytrynowo oliwkowym i pomarańczową salsą z chili i miętą.