Weekend w klimacie świąt
Nadchodzące wydarzenia przypominają, że do Wielkanocy zostało już naprawdę niewiele czasu.
Jeżeli nie macie ochoty lub czasu na świąteczne gotowanie, wiele łódzkich restauracji przygotowało specjalne wielkanocne oferty, ale nie o nich będzie dzisiaj mowa. My skupimy się na innych wydarzeniach z Wielkanocą w tle, ale wpadniemy też do wine baru i na komentowaną degustację. Zaczynamy!
Klub Wino
Na wizytę w Klubie Wino warto zarezerwować sobie nawet nie jeden, a dwa nadchodzące wieczory. W piątek o 19.00 degustacja komentowana pod hasłem Wino i ser, zaś w sobotę oficjalne otwarcie wine baru. Piątkowe spotkanie poprowadzi Marta Wrześniewska, ekspertka w temacie serów (o których pisze do Magazynu Wino) i win (Pani Marta jest redaktorką Winicjatywy). Będzie dużo o łączeniu serów z winami, nie tylko w teorii, ale również w praktyce (do spróbowania 5 gatunków sera i tyle samo odpowiednio dobranych trunków). Udział kosztuje 120 zł.
Sobotnia inauguracja wine baru rozpocznie się o godz. 11.00 i jak znamy Klub Wino, potrwa do późnych godzin nocnych. Na miejscu będzie można skosztować win z oferty sklepu (doliczane jest 20% korkowego), zamówić drinka lub wino na kieliszki, a również zjeść małe co nieco. Wine bar na razie startuje z serami, wędlinami i drobnymi zakąskami, ale już niedługo w ofercie pojawią się również dania na gorąco.
OFF Piotrkowska
Z Piotrkowskiej 217 przenosimy się pod numer 138/140. Pierwszy powiew Wielkanocy da się pewnie poczuć na kolejnej edycji Eko Targu (początek w sobotę o godz. 10.00), świątecznie będzie też w Book&Cook. W sobotę o godz. 18.00 wielkanocne potrawy w nowym wydaniu zaprezentuje Paweł Kibart (w menu m.in. żur na gęsinie oraz kulebiak z łososia z sosem chrzanowym), w niedzielę o 11.00 babeczki, mazurki i sernikowe jajeczka przygotowywać będzie Pani Bufetowa, czyli Diana Magnowska – Nowicka. Warsztaty z Pawłem Kibartem kosztują 230 zł, z Panią Bufetową 140 zł (to cena wspólnego udziału rodzica z dzieckiem).
Na tym nie koniec. Już jutro kawiarnia Daleko Blisko zabierze nas w podróż koleją przez Rosję, Mongolię i Chiny, a w niedzielę DOM zaprosi na kiermasz wielkanocny. Nie znamy jeszcze dokładnie wystawców, ale wiemy, że spotkacie tu zarówno stoiska z rękodziełami, ubraniami, książkami i kulinariami. Start o godz.13.00. Jeżeli przed świętami chcielibyście jeszcze przećwiczyć produkcję domowego chleba na zakwasie, wpadajcie zaś na warsztaty do Spółdzielni. Spotkanie organizuje Umed Coolinarnie, a poprowadzi je Justyna Ossowska z Kury Modowej. Termin: niedziela, godz. 10.00, koszt 20 zł (dochód zostanie przekazany na konto Fundacji Gajusz).