Weekend z degustacjami i festiwalem
Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Street Food Festival, ale oczywiście na nim nie kończą wydarzenia nadchodzącego weekendu. Będzie też coś dla miłośników wina, whisky, kawy oraz wegeńskich przysmaków.
Czwartek
Po co czekać do weekendu – pierwsze wydarzenia naszego zestawienia odbędą się już w czwartek. Jutro o godz. 19.00 Klub Wino organizuje imprezę „Australian Open”. Nie będzie ona jednak miała nic wspólnego z tenisem i bieganiem po korcie. Winiarnia ściągnęła właśnie nowe wina z Australii (ok. 10 pozycji) oraz nowego producenta z Nowej Zelandii i zaprasza wszystkich do ich degustacji. O trunkach będzie opowiadać Maciek Świetlik, znawca win z tych właśnie regionów. Pojawi się 6-7 pozycji, zaczynając od Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, a następnie serwowane będą wina z Australii. Do win podawane będą również przekąski. Cena spotkania to 60 zł/ os.
Również w czwartek 23 kwietnia na miłośników sushi czeka kolejna Misja Kamikadze w Sushi Kushi. To organizowana we wszystkich lokalach sieci impreza typu „all you can eat”. Uczestnicy płacą raz i jedzą do woli w ramach otwartego bufetu. Koszt udziału wynosi 59 zł od osoby i nie obejmuje napojów. Misja Kamikadze podzielona jest na dwie tury, z których pierwsza rozpocznie się o godzinie 17.00, a druga o 19.00. Tym razem uczestnicy będą mieli okazję spróbować zarówno nowych propozycji z wiosennego menu Sushi Kushi, a także klasycznych rolek z oferty lokali.
Piątek
Wróćmy jeszcze na chwilę do świata alkoholi i przenieśmy się do Jak pragnę wina. W najbliższy piątek odbędzie się tu degustacja whisky podzielona na część teoretyczną, czyli kilka słów o samej produkcji whisky i o jej gatunkach oraz część praktyczną, czyli próbowanie i smakowanie. Koszt udziału wynosi 50 zł, a w cenie zawiera się degustacja 7 wysokogatunkowych alkoholi (na pewno w szklankach pojawią się: Nikka, GlenDronach, torfowy Kilchoman, BenRiach, Springbang, a także bourbon Buffalo Trace). Zapisy przyjmowane są mailowo: sklep@jakpragnewina.pl i telefonicznie : 42 6301960. Start godzina 19.00.
Sobota
W sobotę niektórzy z was mogą mieć trudny orzech do zgryzienia. Co wybrać – wegańskie śniadanie, spotkanie z kawą czy festiwal przy Piotrkowskiej 217? Jako pierwszy startuje Niebostan. Od 12.00 spróbować będziecie mogli tu past, naleśników, konfitur, ciast i wielu innych roślinnych przysmaków. Wstęp jest bezpłatny, jednak będzie miło, jeśli odwdzięczycie się gospodarzom za gościnę i przekażecie datki na rzecz Stowarzyszenia Otwarte Klatki (możecie też wzbogacić niebostanowy stół o danie własnej produkcji).
Godzinę później wpadajcie zaś na Traugutta 9 na wydarzenie Kawa do kwadratu. Jest to wspólne przedsięwzięcie klubokawiarni Owoce i Warzywa oraz Przędza coffee bar, podczas którego będziecie mogli poczuć się jak prawdziwi bariści i sędziowie jednocześnie. Każdy uczestnik w pierwszej rundzie będzie miał 6 minut na przygotowanie dwóch podstawowych wzorów na kawie – serca i rozety. Następnie sędziowie, czyli wszyscy przybyli, ocenią przedstawione wzory za pomocą arkuszy sędziowskich. W finale zmierzą się trzy osoby, które przygotują jedną kawę z dowolnym wzorem, będącym kombinacją serca i rozety. Na zwycięzcę czeka kawowa nagroda. Zapisy dla wszystkich śmiałków pod mailem: basia.szafarz@gmail.com lub po prostu stawiennictwo w sobotę o godzinie 13.00.
Zapowiedzi kończymy na Piotrkowskiej 217. To już kolejna edycja festiwalu “jedzenia ulicznego”. 25 i 26 kwietnia zjadą się lokalni restauratorzy i food truckowcy ze wszystkich krańców Polski, którzy serwować będą przysmaki z całego świata. Holenderskie wafle, zupy, pierogi z kruchego ciasta, kotleciki z ciecierzycy, frytki belgijskie i mnóstwo innych smakowitych propozycji. Każdy wystawca przygotuje też dania degustacyjne, tzw. Food Boutique w cenie 5 zł. Łódź Street Food Festiwal startuje w sobotę o godzinie 11:00 i potrwa do 24:00 (strefa restauracji stacjonarnych będzie działać do godz. 20:00). W niedzielę organizatorzy zapraszają od 10:00 do 18:00.