Weekend z targami Natura Food
To będzie wyjątkowo zielony weekend. Mamy wegański festiwal oraz targi Natura Food 2017. My od rana byłyśmy w hali Expo i próbowałyśmy produktów biorących udział w Tyglu Smaków.
To już dziesiąta edycja targów żywności ekologicznej, której po raz szósty towarzyszą targi ekologicznego stylu życia beECO. Impreza trwa od dzisiaj do niedzieli, odbywa się w hali Expo przy Al. Politechniki 4. W tym roku Łódź odwiedzi blisko 350 wystawców z Polski, Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Włoch, Niemiec, Litwy, Białorusi, Szwecji czy Ukrainy. Poza stacjonarnymi stoiskami targi oferują również wydarzenia towarzyszące, między innymi: Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych, Forum Alergii, degustacje, pokazy i konkursy kulinarne czy też bezpłatne porady i konsultacje z ekspertami.
Natura Food to również konkurs Urzędu Marszałkowskiego Tygiel Smaków, podczas którego nagradzane są najlepsze produkty naszego regionu. Po raz kolejny mamy zaszczyt zasiadać w jego jury – to ogromna radość poznać bezpośrednio ludzi, którzy w produkcję swoich wyrobów wkładają całe serce, zdobywaną latami wiedzę i pasję. Wpadajcie na targi i spróbujcie koniecznie, jak powinno smakować prawdziwe masło czy jogurt, skosztujcie truskawek czy chrzanu, którymi stoi nasze województwo, a także skuście się na rzemieślnicze soki, nalewki, kiełbasy czy miody.
W dziesiątej edycji Tygla Smaków główną nagrodę zdobył jogurt naturalny 9% Klimeko z Dionizowa. Konkurs to również 6 Tygielków przyznawanych w poszczególnych kategoriach produktowych. Oto wszyscy nagrodzeni:
Nagroda główna – jogurt naturalny 9%, PPH Klimeko, Dionizów
Tygielek w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze” – chleb żytni razowy ze słonecznikiem, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Ozorkowie
Tygielek w kategorii „Mięso świeże oraz produkty mięsne” – Kiełbasa Felinowska, Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak, Felinów
Tygielek w kategorii „Napoje” – sok jabłkowy z sokiem z owoców róży, Wiatrowy Sad, Kałęczew
Tygielek w kategorii „Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce” – buraki plastry, ZPHU Moryń
Tygielek w kategorii „Gotowe dania i potrawy” – domowe zrazy wołowe zawijane, Kowal, Głowno
Tygielek w kategorii „Inne produkty” – ser twarogowy szczercowski, Rolniczo-Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie
Godziny zwiedzania:
Wstęp: