fbpx

Fot: Baccaro

Andrzejki i pierwsze przygotowania do świąt będą motywem przewodnim nadchodzących dni.

Choć kulminacją świątecznych atrakcji będzie dopiero następny weekend, już teraz będzie można poczuć atmosferę zbliżającej się Wigilii. W sobotę Baccaro zaprosi najmłodszych na niezwykłe warsztaty Małego Szefa Kuchni. Czterogodzinne spotkanie rozpocznie się o 10.00, a poprowadzi je Adam Kozanecki – pedagog, kucharz pasjonata, uczestnik aktualnej edycji programu MasterChef. Po jego okiem dzieciaki przygotują pierożki z jabłkiem i mascarpone, języczki z kurczaka i babeczki orzechowo – miodowe z lukrem gruszkowym. Udział w spotkaniu kosztuje 150 zł od dziecka (rodzeństwo wchodzi za pół ceny).  

 Fot: Book&Cook

Warsztaty w Baccaro skończą się o 14.00, a już godzinę później rozpoczną się następne w Book&Cook. Tematem przewodnim będą świąteczne słodkości, a do kuchni wkroczą  tym razem dorośli kucharze. Spotkanie poprowadzi Asia Banad, będzie trwało 4 godziny i kosztowało 150 zł. A co w programie? Same pyszności: tort makowy z kremem waniliowym i kremem cytrynowo – pomarańczowym, sernik pistacjowy z białą czekoladą, cynamonowy tort bezowy, piernikowe choinki i wariacje na temat czekoladek.

Fot: Senoritas

Zanim jeszcze weźmiecie się za świąteczne wypieki, jutro możecie wziąć udział w wyjątkowej kolacji organizowanej przez restaurację Senoritas (zostały ostatnie wolne miejsca).W czwartek szef kuchni Jeff Unger ugości nas zgodnie ze swoją narodową tradycją. Będzie to świetna okazja, by dowiedzieć się więcej o Święcie Dziękczynienia, a również spróbować dań z ustalonego na wieczór menu, w którego skład wchodzi przystawka, zupa, danie główne, deser i lampka wina lub karafka wody mineralnej. Cena – 75 zł od osoby. Zaproszenia będzie można zrealizować w między godziną 16.00 a 22.00. Jeżeli dobrze zaplanujecie ten wieczór, uda Wam się również wskoczyć do Empiku w Manufakturze i zdobyć autograf Jana Kuronia, który będzie promował w Łodzi swoją książkę p.t.. „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia”. Znajdziecie w niej m.in. informacje, jak wykorzystać resztki jedzenia ze swojej lodówki oraz jak planować zakupy, by nie wydawać fortuny.

Fot: Sushi Zielony Chrzan

W czwartek na Święto Dziękczynienia, w sobotę na warsztaty, a w niedzielę oczywiście na andrzejki. Stanowisko z wróżbami znajdziecie między innymi w restauracji Galicja, wosk będzie się też lał w Sendai Sushi. Na hasło „andrzejki z Sendai Sushi” dodatkowo przygotowano tu zniżki na wszystkie dania z karty (obowiązują również w dostawie). Okazuje się, że kuchnia japońska i andrzejki dobrze do siebie pasują – w niedzielę Sushi Zielony Chrzan przygotowuje nie tylko wróżby, ale również Sushi Day, czyli kolejną imprezę z cyklu „jesz, ile chcesz”.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...