fbpx

Fot: Baccaro

Andrzejki i pierwsze przygotowania do świąt będą motywem przewodnim nadchodzących dni.

Choć kulminacją świątecznych atrakcji będzie dopiero następny weekend, już teraz będzie można poczuć atmosferę zbliżającej się Wigilii. W sobotę Baccaro zaprosi najmłodszych na niezwykłe warsztaty Małego Szefa Kuchni. Czterogodzinne spotkanie rozpocznie się o 10.00, a poprowadzi je Adam Kozanecki – pedagog, kucharz pasjonata, uczestnik aktualnej edycji programu MasterChef. Po jego okiem dzieciaki przygotują pierożki z jabłkiem i mascarpone, języczki z kurczaka i babeczki orzechowo – miodowe z lukrem gruszkowym. Udział w spotkaniu kosztuje 150 zł od dziecka (rodzeństwo wchodzi za pół ceny).  

 Fot: Book&Cook

Warsztaty w Baccaro skończą się o 14.00, a już godzinę później rozpoczną się następne w Book&Cook. Tematem przewodnim będą świąteczne słodkości, a do kuchni wkroczą  tym razem dorośli kucharze. Spotkanie poprowadzi Asia Banad, będzie trwało 4 godziny i kosztowało 150 zł. A co w programie? Same pyszności: tort makowy z kremem waniliowym i kremem cytrynowo – pomarańczowym, sernik pistacjowy z białą czekoladą, cynamonowy tort bezowy, piernikowe choinki i wariacje na temat czekoladek.

Fot: Senoritas

Zanim jeszcze weźmiecie się za świąteczne wypieki, jutro możecie wziąć udział w wyjątkowej kolacji organizowanej przez restaurację Senoritas (zostały ostatnie wolne miejsca).W czwartek szef kuchni Jeff Unger ugości nas zgodnie ze swoją narodową tradycją. Będzie to świetna okazja, by dowiedzieć się więcej o Święcie Dziękczynienia, a również spróbować dań z ustalonego na wieczór menu, w którego skład wchodzi przystawka, zupa, danie główne, deser i lampka wina lub karafka wody mineralnej. Cena – 75 zł od osoby. Zaproszenia będzie można zrealizować w między godziną 16.00 a 22.00. Jeżeli dobrze zaplanujecie ten wieczór, uda Wam się również wskoczyć do Empiku w Manufakturze i zdobyć autograf Jana Kuronia, który będzie promował w Łodzi swoją książkę p.t.. „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia”. Znajdziecie w niej m.in. informacje, jak wykorzystać resztki jedzenia ze swojej lodówki oraz jak planować zakupy, by nie wydawać fortuny.

Fot: Sushi Zielony Chrzan

W czwartek na Święto Dziękczynienia, w sobotę na warsztaty, a w niedzielę oczywiście na andrzejki. Stanowisko z wróżbami znajdziecie między innymi w restauracji Galicja, wosk będzie się też lał w Sendai Sushi. Na hasło „andrzejki z Sendai Sushi” dodatkowo przygotowano tu zniżki na wszystkie dania z karty (obowiązują również w dostawie). Okazuje się, że kuchnia japońska i andrzejki dobrze do siebie pasują – w niedzielę Sushi Zielony Chrzan przygotowuje nie tylko wróżby, ale również Sushi Day, czyli kolejną imprezę z cyklu „jesz, ile chcesz”.

Podobne posty

Pamiętacie szaleństwo, gdy się otwierali? Jeżeli dawno nie byliście na Rewolucji, jest do tego ...
Wyselekcjonowana kawa, najlepsi bariści, fajny klimat – oto pięć miejscówek z najlepszą kawą w ...
Własne wędliny, kiełbaski, chleby na zakwasie, maślane i mięciutkie brioche. Wszystko to zjecie na ...