Weekend ze zdrową żywnością podczas targów Natura Food
W najbliższy weekend, w łódzkiej hali Expo odbędzie się dziewiąta już edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food 2016.
Targi Natura Food to największe w Polsce wydarzenie poświęcone biożywności i ekologicznemu stylowi życia. Poprzednie edycje gromadziły tłumy odwiedzających, zarówno w części wystawienniczej jak i podczas pokazów i warsztatów. Nadchodząca również zapowiada się imponująco. Wśród setek wystawców znajdują się rolnicy, producenci, przetwórcy i dystrybutorzy eko- i biożywności, a imprezie towarzyszy mnóstwo wydarzeń dodatkowych.
Targi rozpoczną się w piątek, 7 października i potrwają do niedzieli. W tym czasie warto wybrać się do hali Expo przede wszystkim, aby odwiedzić setki stoisk z żywnością ekologiczną, lokalną i bio. Możecie na nich poznać producentów i dystrybutorów przysmaków i zrobić zakupy do domu. Ja z każdej edycji wychodzę obwieszona torbami pełnymi pyszności z całego kraju i nie tylko.
Na odwiedzających czeka też strefa pokazów, w której każdego dnia targów organizowane będą wydarzenia dodatkowe. Piątek upłynie pod znakiem dwóch dużych konkursów. Pierwszy to Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych Tygiel Smaków, którego laureatów poznamy o godzinie 14.30. Drugi to rywalizacja szkół gastronomicznych pt. Z karpiem za Pan Brat, która rozpocznie się o godzinie 11.30, a zakończy po południu pokazem jurorskim.
W sobotę możecie wziąć udział w kilku ciekawych pokazach i spotkaniach. Dzień rozpocznie Carlos Gonzalez Tejera, który o 10.30 poprowadzi pokaz poświęcony śniadaniom na bazie zbóż, orzechów i pestek. Później opowie on o bananach z Dominikany. Łódzka wytwórnia soków tłoczonych Owocni przygotowała zaś pokaz pt. Owoce robią prąd, który rozpocznie się o 12.00. Studio kulinarne Baccaro poprowadzi zaś warsztaty o robieniu tagliatelle (13.30). Po nich na scenę powróci Carlos Gonzalez Tejera, który wyczaruje dla gości jajeczne kreacje kulinarne, nie tylko śniadaniowe. W dalszej części dnia będziecie mieli okazję nauczyć się przyrządzać regionalne i tradycyjne pierogi pod okiem Joanny Jakubik. Dzień zakończą warsztaty filetowania w ramach akcji Z karpiem za Pan Brat.
Niedziela rozpocznie się propozycją dla wegan. Pokaz pt. Kuchnia wegańska i bezglutenowa poprowadzi Atelier Smaku (10.30). Następnie odbędzie się konkurs pod hasłem „Weekendowe śniadanie do łóżka, a od 14.00 spędzicie popołudnie z Carlosem Gonzalezem Tejera, który powtórzy swoje sobotnie warsztaty i pokazy.
Natura Food to także spotkania branżowe. Tegorocznej edycji towarzyszyły będą III Forum EKObranży, V Akademia Biokuriera, BIObiznes Forum czy Forum Alergii. W ramach targów odbędzie się też Ogólnopolskie Spotkanie Blogerów Kulinarnych. Szczegółowy program wydarzeń znajdziecie na stronie targi.lodz.pl.