Weekendowe wydarzenia
W najbliższą sobotę otwiera się Rajskie Jadło w Manufakturze, ale będzie się działo znacznie więcej. Oto kulinarne zapowiedzi na najbliższe dni.
Zapewnie wiele osób wybierze się w ten weekend na świąteczne zakupy do Manufaktury. To dobra okazja, by odwiedzić nowy lokal Rajskiego Jadła. Start o godz. 12.00 w sobotę, w miejscu, gdzie wcześniej funkcjonowała naleśnikarnia Suzette. Relację z otwarcia przeczytacie u nas w przyszłym tygodniu, ale już teraz możemy zdradzić, że odświeżona zostanie nie tylko aranżacja (będzie to nowoczesne, jasne wnętrze utrzymane w bieli i beżu), ale również menu. Ciekawostką jest też widoczne dla gości stanowisko, na którym na miejscu przygotowywane będą pierogi, kopytka czy pyzy.
Tego samego dnia odwiedzić możecie również świąteczne jarmarki. Między 13.00 a 18.00 wpadajcie do Niebostanu, by spróbować roślinnych wersji świątecznych dań (będzie tam też Klubokawiarnia Granda ze swoimi wegańskimi smakołykami). Jeśli ktoś tydzień temu nie odwiedził Fabryki Świąt przy Piotrkowskiej 217, będzie mógł to zrobić jeszcze teraz (jarmark trwa od piątku do niedzieli). Było roślinnie, teraz czas na mięso. Jeszcze do niedzieli możecie spróbować dań z gęsiny w Restauracji u Kretschmera. W sobotę trzymamy zaś kciuki za tutejszego szefa kuchni – tego dnia zostaną ogłoszeni zwycięzcy poszczególnych kategorii ogólnopolskiego konkursu Złote Półgęski.
W niedzielę dla odmiany „Ravioli&Co” w Spółdzielni – pierwsze spotkanie z cyklu warsztatów poświęconych kuchni włoskiej, które poprowadzi Andrea Parolo – kucharz pasjonat, autor portalu www.kuchniaitaliana.com. Warsztaty trwają 4 godziny (od 10.00 do 14.00), udział kosztuje 150 zł, a poza nauką przygotowania ravioli z różnymi farszami obejmuje także zestaw włoskich przysmaków z Ligurii i tajemniczą niespodziankę.
Na tym kończy się weekend, ale już we wtorek Lokal organizuje trzecią Próbę Smaku (zostały ostatnie wolne miejsca, więc warto się pospieszyć z rezerwacją). Oczywiście tematem przewodnim są święta (w staropolskim wydaniu). Jak przystało na wigilijny stół, potraw będzie 12, a wśród nich między innymi raki, sandacze, śledzie i wypiekany na miejscu chleb. Cena: 100 zł od osoby.