Wegańskie Boże Narodzenie z restauracją Zielona
Restauracja Zielona w Manufakturze oficjalnie otworzyła sezon świąteczny. Przez cały grudzień możecie tu spróbować dań ze specjalnego menu, do którego trafiły wegańskie potrawy bożonarodzeniowe. Wszystkie można też zamówić na wigilię w domu.
Święta Bożego Narodzenia, podobnie jak wiele innych, podobnych okazji, potrafią być prawdziwą próbą dla wegan i ich rodzin. Choć na tradycyjnym, wigilijnym stole można znaleźć kilka wegetariańskich propozycji, to jednak nadal królują na nim ryby. Kolejne dni świąt są tylko trudniejsze. Weganie często nie mają co zjeść, a ich rodziny nie wiedzą, co dla nich przygotować.
Z podpowiedzią przychodzi Izabela Bis-Niedzielska, szefowa kuchni wegańskiej i wegetariańskiej restauracji Zielona w Manufakturze, która zaprezentowała dzisiaj specjalne, świąteczne menu lokalu przygotowane z myślą o osobach na diecie roślinnej. To propozycja dla każdego, kto jeszcze przed pierwszą gwiazdką szuka kulinarnych inspiracji. Do karty trafiło kilka propozycji wegańskich dań wigilijnych i bożonarodzeniowych.
Menu otwiera sałatka jarzynowa z pieczarkami, wędzonym tofu, zielonym groszkiem, natką pietruszki i wegańskim majonezem (12 zł) oraz zupy: z suszonych śliwek (11 zł) i grzybowa (12 zł). W smaku tę drugą trudno odróżnić od klasycznej wersji, choć do zabielania użyto tu śmietany roślinnej, a dodatkami są kasza pęczak i jarmuż.
Jeśli święta, to oczywiście pierogi i bigos – ich też nie zabrakło w karcie. W Zielonej spróbujecie pierogów z farszem z czarnej soczewicy, jarmużu, cebuli i czosnku (20zł). Bigos swój wyjątkowy aromat zawdzięcza sporej ilości grzybów leśnych i suszonych śliwek (19 zł). Nie zapomniano też o deserze. W restauracji codziennie dostępne będzie specjalne świąteczne ciasto – figowiec w czekoladzie, waniliowy sernik jaglany z kremem czekoladowym lub sernik chia z jagodami (każdy za 11,50 zł). Wszystko możecie popić szklanką tradycyjnego kompotu z suszu w cenie 5 zł.
To jednak nie wszystko. Zielona postanowiła pójść krok dalej i ułatwić zadanie każdemu, kto sam chciałby podać wegańskie potrawy podczas świąt. – Chcemy pokazać naszym gościom, jak mogą urozmaicić kolację wigilijną we własnym domu – mówi Bogusław Habrat, współwłaściciel lokalu. Restauracja przygotowała świąteczną ofertę cateringową. Każdy, kto nie czuje się na siłach samodzielnie przygotować wegańskiej wigilii czy świątecznego obiadu, może zamówić gotowe dania do domu.
W ofercie, obok wymienionych już potraw, znalazła się również warzywna sałatka z granatem, dwa roślinne pasztety (z białej fasoli ze śliwką oraz z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw), klasyczne pierogi z kapustą i grzybami oraz pierożki na słodko z makiem i bakaliami, seler a’la ryba po grecku i grzybowa pieczeń z tofu. Wszystkie dania zamawiać można w restauracji już teraz. Szczegółową ofertę znajdziecie na stronie restauracji na Facebooku.