fbpx

Pandemiczny nadmiar wolnego czasu do pysznych celów wykorzystali kucharze pracujący w restauracjach grupy Bawełna. Niedawno ruszyła ich Wekownia, czyli sklep z autorskimi wekami rzemieślniczymi, w których zamknięto smaki znane z Bawełny, Szpulki oraz Lnu i Bawełny. Pyk, i obiad gotowy!

Wekownia

Mega ważne, że nowym projektem grupa nie tylko zapewnia swoim obecnym i nowym gościom stały dostęp do ulubionych, tradycyjnych smaków, ale także wspiera naprawdę duży zespół na co dzień pracujący w 4 lokalach. W grupie Bawełna, oprócz lokalu o tej samej nazwie, jest jeszcze bistro Szpulka serwujące dania kuchni międzynarodowej, restauracja Len i Bawełna, łącząca kuchnię polską i śródziemnomorską oraz centrum eventowo-cateringowe Przerwa. To właśnie tu, pod okiem Jacka i Krystiana, szefów kuchni zarządzających lokalami, odbywa się cała produkcja weków – od przygotowania, przez wielokrotną pasteryzację, po naklejanie etykiet. – W Przerwie przed pandemią organizowano wesela i duże imprezy rodzinne. Teraz, gdy branża eventowa zatrzymała się, wykorzystujemy tamtejszą kuchnią cateringową w zupełnie nowy sposób, a przy okazji nie zakłócamy codziennej pracy naszych działających restauracji – opowiada Ania Grabarek z Grupy Bawełna.

Czas przyjrzeć się ofercie dostępnej na stronie internetowej. Na razie znajdziecie w niej ponad 20 różnych słoików, a w nich zupy, gotowe dania, smarowidła, dżemy, soki i dodatki do dań.  – Przy tworzeniu receptur najważniejszy był dla nas brak kompromisów co do jakości weków. W ręce łódzkich smakoszy oddajemy słoiki z uczciwym składem, stworzone bez ulepszaczy, sztucznych konserwantów czy chemicznych barwników – dodaje Ania. Wśród nich znalazły się i dania tradycyjne, takie jak bigos, flaki, czy rosół, jak również smaki znane z restauracji. Goście Lnu i Bawełny na pewno skojarzą Stracetti di filetto, czyli polędwicę wołową z pastą truflową,  długo pieczone żebro wołowe w sosie BBQ, czy krem z pomidorów pelati. Smaki Szpulki reprezentuje własnoręcznie robione kimchi oraz buraki z anyżem, które w domu możecie połączyć z gnocchami i kozim serem, by odtworzyć danie z karty bistro. Do tego syrop pigwowy, który co roku powstaje w lokalach oraz konfitura z  żurawiny i jabłek, która w Lnie serwowana jest z pierogami z gęsiny oraz daniami z kaczki. – To właśnie od niej wszystko się zaczęło! Zaczęliśmy wekować ją na własne potrzeby, co zainspirowało nas do stworzenia przetworów dla naszych gości – słyszę od Ani.

Propozycje z Wekowni dają nam szerokie możliwości wykorzystania. Mamy tu już wybór gotowych do odgrzania potraw, które poratują nas gdy nie mamy ochoty gotować: wspomniane żebro i polędwica, sos bolognese, bigos, czy flaki wieprzowe, co do których składu wreszcie nie trzeba mieć zastrzeżeń.  – Zawekowaliśmy dobrej jakości produkty, które mogą stanowić danie samo w sobie, lub posłużyć do przygotowywanie posiłków: anyżowe buraki, grillowaną paprykę w oliwie, bulion z kurczaka, kaczki i indyka, który świetnie sprawdzi się  jako baza do sosów i potrawek oraz krem z pomidorów pelati, który można połączyć z krewetkami na maśle, lub wykorzystać do domowej lasagne. Do tego smarowidła: wege pasta z fasoli, gęsi pasztet, rillettes wieprzowe i gęsie oraz pyszny paprykarz, przygotowany tylko na bazie ryb i warzyw – opowiada mi Ania, a ja już żałuję, że to Izie trafił się do testów słoik nim wypełniony. Z jej relacji wynika, że i on i buraki to absolutne hity!

Teraz garść praktycznych informacji. Specjały z Wekowni dostępne są w trzech rozmiarach: małych na smarowidła, średnich na przetwory i niektóre dania, a dużych na zupy i potrawy do dzielenia się. Ich cena zaczyna się od 14 zł (buraki z anyżem) i kończy na 39 zł (żebro wołowe BBQ). Już teraz kupicie u nich przetwory na święta, takie jak barszcz, bigos, kapustę z grochem i konfiturę pomarańczową, a już wkrótce dołączą do nich pierogi w czterech wariantach. – Planujemy wprowadzić również pasty, które serwujemy w Bawełnie z foccaccią, bo o nie często pytają nasi klienci – mówi Ania. Szykują również specjalne zestawy prezentowe, idealne na świąteczny podarunek.

Produkty Wekowni dostępne są online – możecie je zamówić z dostawą do domu (wysyłka w ciągu 24 godzin) lub odebrać w restauracji Bawełna w Manufakturze. Weki dostępne będą też w wybranych sklepach na terenie całej Polski, a w Łodzi od wczoraj sprzedaje je sklep Pestka z ul. Kopernika 59. Swoje stanowisko mają też na cotygodniowym eko targu na OFF Piotrkowska, działającym w soboty od 9:30 do 15:00. Wpadnijcie do nich, by dna żywo porozmawiać o dobrym jedzeniu i z bliska obejrzeć ich weki.

Daria

Podobne posty

fot. pixabay.com Autentyczne, tradycyjne, oryginalne – słowa wytrychy, którymi lubią promować się ...
Chcecie wiedzieć czym są tytułowe ryżowe buły oraz jak smakuje dosa? Zajrzyjcie z nami do nowo ...
Bao z szarpaną wieprzowiną, krem karmelowy, miruna w migdałach, pâté z wątróbek – przyznacie, że nie ...